Centrale pe peleti eficiente – ce sunt peletii?
În ziua de astăzi avem la dispoziţie o mulţime de modalităţi de încălzire a locuinţei noastre, dar şi soluţii inteligente care să sporească nivelul de confort al utilizatorului.
Dacă în ţara noastră soluţia cea mai populară de încălzire este reprezentată de o centrala termica pe gaz, atunci când nu putem instala un astfel de sistem trebuie să găsim o altă variantă. Când nu putem opta pentru un astfel de centrală? Ei bine, atunci când nu avem posibilitatea racordării casei noastre la reţeaua de gaz metan, atunci trebuie să ne orientăm către o altă soluţie, precum o centrala pe lemne. Dar avem şi o altă posibilitate, şi anume centrale pe peleti.
Centralele pe peleţi sunt o opţiune extraordinară atât în cazul în care nu ai acces la gazul metan, dar şi atunci când vrei să eviţi atât întregul proces de procurare şi depozitare al lemnului, dar şi deranjul pe care arderea acestuia îl presupune.
Ce sunt peleţii?
Peleţii sunt combustibili solizi, o formă extrem de comprimata a energiei lemnoase şi cu o putere calorică ridicată. Aceştia sunt produşi din resturi de lemn natural, paie şi chiar tulpini de plante, nu conţin adaosuri de răşini sau alte substanţe chimice care ar putea produce un miros neplăcut. Un alt aspect extrem de important este faptul că peletii au o umiditate de maxim 8%, adică un procent foarte mic.
Peleţii sunt o sursă regenerabilă cu emisii mici de carbon, astfel că reprezintă o alternativă extrem de avantajoasă şi pentru mediul înconjurător. De asemenea, peleţii sunt utilizaţi în întreaga lume, fiind o sursă de energie ieftină şi eficientă.
Toţi peleţii disponibili pe piaţă sunt la fel?
La fel ca şi în cazul altor produse, putem găsi pe piaţa peleţi cu un nivel de calitate ridicat, dar şi peleţi cu un nivel de calitate mai redus. Dar ca să ai o idee despre cât de buni sunt peleţii pe care îi achiziţionezi în mod regulat sau dacă este pentru prima dacă când cumperi una astfel de produs, îţi recomandăm să analizezi suprafaţa acestora. Spre exemplu peleţii de calitate au o suprafaţă netedă, uniformă şi sunt toţi de aceeaşi dimensiune. De asemenea, aceştia nu se vor sfărma.
Dacă doreşti poţi efectua şi un test pentru verificarea calităţii acestora. Într-un bol cu apă pune câţiva peleţi, dacă rămân la suprafaţă calitatea acestora este bună, dacă se scufunda ar fi bine să te orientezi către o altă marcă.
Avantajele peleţilor
- Reprezintă o sursă de energie ecologică şi regenerabila;
- Emisiile de carbon emanate sunt reduse, fapt care contribuie la protejarea mediului înconjurător;
- Fumul rezultat în urma arderii este redus;
- Cenuşa rezultată în urma arderii este şi ea foarte redusă. Mai mult decât atât, datorită mineralelor din compoziţie, cenuşa poate fi folosită pe post de îngrăşământ natural;
- Randamentul arderii este unul foarte mare comparativ cu folosirea lemnului;
- Nu necesită un spaţiu mare pentru depozitarea lor;
- Sunt un tip de combustibil eficient și curat;
- Costurile privind transportul lor sunt mici;
Centrala pe peleti – cum o alegi pe cea potrivită
Centrala pe peleţi poate fi o soluţie excelentă şi pentru cei care au acces la gazul metan, pentru că avantajele pe care peleţii le oferă sunt impresionante. Dar la fel ca în cazul oricărui tip de centrală termică, şi alegerea centralei pe peleţi trebuie realizată în urma unei cercetări. La ce să fii atent atunci când alegi un astfel de sistem de încălzire?
- Centrala termica pe peleti convenţională sau centrala termica pe peleti în condensare?
Centrala pe peleţi convenţională poate oferi un randament de aproximativ 94%, ceea se traduce într-o mică pierdere de energie termică. De asemenea, randamentul ei va scădea în timp din cauza uzurii cauzată de utilizare.
Centrala termică pe peleţi în condensare poate oferi un randament de peste 100%. Acest lucru se datorează unei funcţionari mai eficiente. Prin urmare, chiar dacă acest tip de centrală are un cost de achiziţie puţin mai ridicat, el este amortizat în timp, deoarece costurile la energie vor fi mai mici în fiecare lună.
- Puterea centralei
Acest aspect este unul extrem de important pentru că el depinde în mare parte nivelul de încălzire pe care îl doreşti în locuinţă. Pentru a alege corect puterea centralei trebuie să ai în vedere:
- Dimensiunile spaţiului ce urmează a fi încălzit;
- Nivelul de izolare al locuinţei;
- Circuitul sistemului de încălzire – calorifere, încălzire în pardoseala etc.;
- Zona geografică.
- Camera tehnică
O centrală pe peleţi este un sistem de încălzire complex care necesită un spaţiul special dedicat amplasării acesteia. Prin urmare, trebuie să ai în vedere faptul că o cameră din locuinţa ta sau o anexă a acesteia (un garaj, o magazine etc.) trebuie să o găzduiască.
- Coşul de evacuare
Ca orice al sistem de încălzire care eliberează noxe, vei găsi centrale pe peleţi cu tiraj natural sau cu tiraj forţat. Astfel, indiferent de tipul de tiraj vei avea nevoie de un coş de evacuare sau de o tubulatură de evacuare verticală.
- Sistemul de curăţare
Pe piaţa vei găsi două tipuri de centrale termice pe peleţi, şi anume: cu autocurăţare sau care necesită o curăţare manuală. Centralele cu autocurăţare sunt puţin mai costisitoare, dar asigură un nivel de confort mai ridicat şi o combustie corectă. De asemenea, unele centrale sunt dotate şi cu un sistem de eliminare al cenuşii într-un cenuşar. Astfel, tu nu va trebui decât să goleşti acel cenuşar la o anumită perioadă de timp. În cazul în care centrală nu prezintă această funcţie cenuşa trebuie eliminată o dată pe zi sau o dată la două zile.
- Calitatea peletilor
Calitatea combustibilului folosit este extrem de importantă. Peleţii care au un nivel de calitate ridicat nu lasă foarte multă cenuşă, nu ard foarte repede – deci nu se consuma rapid şi asigură un randament energetic mare.
- Producător
La fel ca în cazul oricărui alt tip de produs şi în cazul unei centrale termice pe peleţi este recomandat să cauţi informaţii şi despre producător şi despre modul în care rezistă produsele fabricate de acesta.
Partajează acest conținut:
Publică comentariul