Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Busteni Cetatean de onoare al Orasului Busteni – Simona Diaconu, fată de aur a matematicii romanesti in lume

Cetatean de onoare al Orasului Busteni – Simona Diaconu, fată de aur a matematicii romanesti in lume

9 min read
0
0
543

Simona Diaconu – un adevarat model pentru tinerele noastre vlastare!

simona diaconu

Asadar, in sedinta Consiliului Local Busteni din 3 august 2015, domnisoarei Simona Diaconu i-a fost conferit titlul de cetatean de onoare al orasului Busteni (descarca de aici Hotararea Consiliului Local).

A venit cu trenul de la Bucuresti, am asteptat-o la Gara din Busteni si am avut surpriza unei intalniri cu o zana a modestiei. Nu am mai vazut, nu am mai dialogat cu un copil asa de cuminte. In conditiile in care, la matematica, este Numarul 1 absolut la fetele din Europa la toate cele patru editii EGMO si din 2015 este numarul 1 la Olimpiada Mondiala de Matematica din Thailanda, ma asteptam la o mica forma de aroganta. Nici gand! Mi-a raspuns politicos la toate intrebarile, ne-am plimbat pana la Centrul Cultural si s-a pastrat acelasi impresionant ton de reala politete, de condescendenta fata de toata lumea intalnita.
A urmat evenimentul de decernare a titlului de Cetatean de Onoare al orasului Busteni, trofeu, multe flori, coplesitor de multe flori, mesaje cu urari si ganduri frumoase, imbratisari din partea oficialilor, a invitatilor si a cunoascutilor. Nu au lipsit de la eveniment nici reprezentantii Societatii de Stiinte Matematice din Romania, dl Radu Gologan presedinte, dl Doru Stefanescu prim vicepresedinte, dl Mircea Trifu secretar general, dl Catalin Gheorghe, dl academician Ioan Tomescu, dl Nicolae Angelescu inspector scolar general-adjunct alti invitati din cadrul Scolii de Vara de Stiinte Matematice, care se desfasoara la Busteni, CPPI, in perioada 27 iul-6 aug 2015.
Onorati de atatea personalitati din lumea stiintelor matematice, primarul, viceprimarul, consilierii locali si angajati ai Primariei au reiterat deschiderea orasului Busteni fata de cultura, fata de civilizatie si fata de educatie in mod deosebit. Pentru cateva momente Simona Diaconu a fost invitata in sala de consiliu unde a schimbat cateva impresii cu alesii locali. 
Drumul de intoarcere catre Bucuresti, unde avea alte activitati profesionale, l-a parcurs alaturi de dl primar Emanoil Savin, caruia i-a impartasit impresii despre olimpiadele castigate in Europa si in lume.
Cu stima,
Marian Ilie,
administrator public 
0722249162
0726695262
La festivitate au fost prezenti:

– Presedinte SSMR: prof. univ. dr. Radu Gologan- Prim Vicepresedinte SSMR: prof. univ. dr. Doru Stefanescu

– prof. univ. dr. Ioan Tomescu – membru corespondent al Academiei Romane – Presedintele de onoare al SSMR
– Secretar General SSMR
 Prof. Mircea Trifu

– Conf. univ. dr. Catalin Gherghe – director Departament Universitar si membru in consiliu de Administratie al SSMR

+ profesorii de matematica participanti la Scoala de vara a SSMR

O fată de aur! Simona Diaconu este as în matematică și a ajuns să cucerească mai multe medalii internaționale

Dintotdeauna, matematica le-a dat mari dureri de cap elevilor. Puţini o dau la pace cu această disciplină, iar cei care ajung să facă performanţă pot fi număraţi pe degete. Simona Diaconu e una dintre elevele de aur ale României, după ce a reuşit să cucerească medalii la toate competiţiile la care a participat.

olimpiada_matematica_22397000
Zilele acestea, ea e în focurile Olimpiadei Naţionale de Matematică ce se desfăşoară la Bucureşti. E una dintre speranţele lotului românesc, de la care profesorii aşteaptă să se califice, la fel ca anii trecuţi, la faza internaţională.Anul trecut a luat argintul la concursul pe naţiuni din Africa de Sud, iar trei ani consecutiv a luat aurul la Europene. Pur şi simplu, are matematica în sânge şi nimic nu i-a stat în cale până nu şi-a asigurat un loc cu bursă integrală la prestigioasa universitate Princeton din America.“Mi-am dorit să studiez în străinătate pentru că acolo ai acces la informaţii din mai multe arii. Pe când în România, dacă aş merge la facultatea de matematică sau economie, aş face doar cursurile din acea zonă. Afară voi avea posibilitatea să îmi dezvolt mai multe abilităţi”, ne-a spus Simona, care este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Informatică din Bucureşti.

«Lucrez şi opt ore încontinuu»

Pasiunea pentru ştiinţele exacte a descoperit-o în clasa a V-a, când a început să studieze intensiv singură. Cu fiecare an care trecea, îşi adjudeca mai multe premii obţinute la diferite concursuri, până când a devenit eleva unuia din cele mai bune licee din Capitală.

08-Foto_Simona-Diaconu_BCR_55f92d92e1

“Sunt zile în care stau şi opt ore încontinuu să rezolv exerciţii, dar nu mă simt epuizată! Este ceea ce ador să fac! Am şi alte preocupări, la fel ca şi ceilalţi tineri de vârsta mea. De pildă, acum merg la cursuri de dans, şi asta mă stimulează foarte mult”, ne mai spune ea.

E liniştită, relaxată şi pregătită să dea piept cu toate testele ce o aşteaptă: în această perioadă, olimpiada de matematică şi, cel mai probabil, o participare la următoarea fază, cea internaţională.

Pentru Bac, nici nu-şi face griji, trebuie doar să-l treacă, întrucât a fost admisă deja la facultate în SUA! BCR e sponsorul competiţiilor naţionale la toate ştiinţele exacte, iar împreună cu fundaţia eMAG susţine Centrele de performanţă la matematică, fizică şi informatică, unde sunt pregătiţi elevii cu potenţial pentru competiţiile internaţionale.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Busteni

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…