Home Cheile Grădiştei deschid uşa pentru ediţia 2011 a Şcolii Europene de Fizica Energiilor Înalte

Cheile Grădiştei deschid uşa pentru ediţia 2011 a Şcolii Europene de Fizica Energiilor Înalte

4 min read
0
0
393

Ediţia 2011 a Şcolii Europene de Fizica Energiilor Înalte (ESHEP) se va desfăşura în perioada 7-20 Septembrie 2011, la Cheile Grădiştei Moeciu-Bran. Cu ocazia semnării în 11 Februarie 2010, la Geneva, a Memorandumului de aderare a României la Organizaţia Europeană de Cercetări Nucleare (CERN), prof. Rolf Heuer, Directorul General al CERN a propus prof. Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ca ţara noastră să găzduiască acest important eveniment. 

Scoala Europeana de Fizica Energiilor Înalte (ESHEP), organizata în comun de Organizatia Europeana de Cercetari Nucleare (CERN), Geneva, Elvetia si de Institutul Unificat de Cercetari Nucleare (JINR), Dubna, Rusia,  este una din cele mai renumite scoli de fizica din lume. Cei selectionati pentru a participa la ESHEP (printre care 10 români)  sunt cei mai promitatori tineri cercetatori din domeniul fizicii nucleare si a particulelor elementare.

Scoala este conceputa în primul rând pentru cercetatori aflati în ultimii ani ai studiilor doctorale în domeniul fizicii experimentale la energii înalte. Este o treapta extrem de importanta în pregatirea lor pentru specializari de performanta ulterioare si ofera un antrenament intensiv – 32 de lectii de câte 90 minute, ultimele 15 fiind dedicate întrebarilor si discutiilor. Subiectele abordate sunt dedicate rezultatelor obtinute (si asteptate!) la LHC (Large Hadron Collider) si celor mai arzatoare probleme actuale ale cunoasterii prin fizica, de la Cosmologie si Fizica Ionilor Grei, la fizica particulelor elementare. Domeniile amintite sunt direct legate de programarea experimentelor la LHC  si prezinta o mare importanta pentru cercetarile dezvoltate la IFIN-HH, organizatorul român al ESHEP 2011, regasindu-se atât printre tematicile abordate la ora actuala în Institut, cât si în recent elaborata strategie a domeniului fizicii în România.

Este de retinut ca ESHEP 2011 este prima Scoala CERN – JINR organizata în România, importanta sa fiind  exceptionala în conditiile în care tara noastra este tara candidata la aderare, urmând a deveni în anul 2014, tara membru. Finalul ESHEP 2011 se va desfasura la Bucuresti, în 20 septembrie 2011, cu participarea Directorului General Rolf-Dieter Heuer care va vizita Expo CERN si va participa la o conferinta publica în Aula Mare a Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.  Institutia  va gazdui totodata în perioada 29 august – 3 octombrie 2011, Expozitia LHC (Large Hadron Collider) “Cunoastere fara frontiere”.

Expozitia CERN de la BCU-Bucuresti poate fi vizitata zilnic  între orele 10.00 – 17.00, iar în perioada 15-26 septembrie, între orele 10.00-23.00.

SURSA: http://www.amosnews.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…