Home Breaking News Stiri Externe Cine are cele mai mari şanse de a câştiga Premiul Nobel pentru Pace pe 2011

Cine are cele mai mari şanse de a câştiga Premiul Nobel pentru Pace pe 2011

3 min read
0
0
300

Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă şef de stat pe continentul african, este “laureata cea mai probabilă” a Premiului Nobel pentru Pace 2011, care va fi decernat vineri la Oslo, a anunţat joi seara televiziunea privată norvegiană TV2.

Sosită la putere după 14 ani de război civil, Johnson Sirleaf, în vârstă de 72 de ani, este un “simbol al noii Africi”, a precizat TV2, care a prezis corect numele laureaţilor în ultimii doi ani, disidentul chinez Liu Xiaobo în 2010 şi preşedintele american Barack Obama în 2009.

Atribuirea Nobelului lui Johnson Sirleaf ar avea loc cu patru zile înaintea unui scrutin prezidenţial în care această femeie angajată în reconstrucţia ţării candidează pentru un al doilea mandat.

La rândul său, preşedintele comitetului Nobel norvegian Thorbjoern Jagland a anunţat că laureatul va fi anul acesta o persoană care promovează unitatea, dar nu este necesar să fie căutat din rândul “primăverii arabe”, aşa cum au prezis majoritatea experţilor.

“Există numeroase alte tendinţe pozitive în lume (…). Găsesc că este puţin bizar că cercetătorii (…) nu le-au văzut”, a declarat el pentru postul public de televiziune NRK.

Potrivit observatorilor, militanţi cibernetici precum tunisiana Lina Ben Mhenni, egipteana Esraa Abdel Fattah, care a inspirat Mişcarea 6 aprilie, sau compatriotul său Wael Ghonim sunt favoriţi anul acesta.

Printre favoriţi mai figurează şi Uniunea Europeană, militanta afgană pentru cauza feminină Sima Samar, ONG-ul rus de apărare a drepturilor omului Memorial şi unul dintre oficialii săi, Svetlana Ganuşkina, o altă liberiană – Leymah Gbowee – şi disidentul cubanez Osvaldo Paya Sardinas.

Comitetul Nobel are de ales anul acesta dintr-un număr record de 241 de candidaturi.

Numele laureatului va fi anunţat la Institutul Nobel vineri, la ora 11.00 (12.00, ora României).

SURSA: http://www.mediafax.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…