Home Breaking News Stiri interne Cine este fetita din Romania al carui nume va fi dat unui satelit din constelatia Galileo

Cine este fetita din Romania al carui nume va fi dat unui satelit din constelatia Galileo

17 min read
0
0
399

Irina Măgureanu

este o fetiţă de 11 ani din Bucureşti. Foarte talentată la desen, însă pasionată şi de discipline precum biologia, limba română şi matematica, Irina a câştigat în luna februarie etapa din România a concursului de desene pentru copii Galileo, organizat de Comisia Europeană în cele 27 de state ale Uniunii Europene. Premiul pentru performanţa ei este unul cu totul inedit: un satelit artificial ce va fi lansat de pe Pământ şi care va face parte constelaţia de sateliţi Galileo, aflată la peste 20.000 de kilometri deasupra noastră, va primi numele Irina.
VerticalNews a stat de vorbă cu Irina şi cu mama sa, Mihaela Măgureanu, pentru a afla cine este cea care va reprezenta România pe bolta cerească.

Părinţii săi au aflat de concursul Galileo de pe internet şi de la Radio România Actualităţi. „Acestea sunt principalele noastre surse de informaţie. Nu privim la televizor decât documentare sau DVD-uri, de câţiva ani. Ideea ca Irina să participe la concurs ne-a venit imediat, deoarece ştiam că este foarte talentată şi are şanse reale, dacă face un mic efort”, povesteşte Mihaela Măgureanu.
Irina nu este pasionată în mod special de astronomie şi de cosmos, ci mai degrabă de desen. „Desenul este pasiunea ei dintotdeauna. Încă de la doi-trei ani a început să deseneze şi noi am încurajat acest talent pentru a o ajuta să se dezvolte intelectual. Nu a fost însă niciodată la vreun curs de desen, deşi a avut toate materialele pe care le-a cerut pentru desen, modelaj”, continuă ea.

„Am văzut foarte bine Luna prin telescop”

Totuşi, Irina are cunoştinţe de astronomie care au ajutat-o să câştige concursul Galileo: „Am primit un telescop acum doi ani, dar nu măreşte atât de mult încât să poţi vedea stelele. Însă am văzut foarte bine Luna. Am şi de la mama o carte de astronomie, m-am uitat şi pe Discovery la câteva documentare”, ne-a povestit Irina.
„Interesul pentru bolta cerească i l-am trezit eu, pe la patru-cinci ani, când am învăţat-o să privească cerul seara, la munte la bunici, şi i-am arătat constelaţiile pe care le ştiam şi felul cum se mişcă ele vara şi iarna. Bolta cerească şi lumea “de dincolo” au fost pasiunile mele, dar nu am insistat în mod special asupra lor”, explică mama sa.

Fetiţa a moştenit talentul la desen de la tatăl său, Răzvan, care la rândul său l-a moştenit de la mama lui. Bunica a fost cea care i-a dat Irinei primele lecţii de desen şi i-a explicat proporţiile şi perspectivele pe la vârsta de doi-trei ani. Acum, tatăl Irinei este inginer auto şi a reuşit să-şi pună în valoare talentul la firma unde lucrează, combinând caroseriile auto cu desenul.
În afară de desen, Irina are şi alte pasiuni: „Îmi place foarte mult să desenez, să citesc (să desenez ce citesc), dar şi să fac modelaj în lut, în plastilina i-clay, bijuterii din ceramică, costume din pânză (pentru mine şi fratele meu Andrei), “să fac” piese de teatru, videoclipuri pe telefon cu personajele facute din i-clay”.

„Nu se uită la televizor şi nu se joacă pe calculator”

Alături de desen, cititul îi ocupă o mare parte din timp, arată mama sa: „Irina citeşte foarte mult (ritmul de citire e cam o pagină pe minut). Desenul e fără îndoială o pasiune mai veche, dar şi cartea vine din urmă repede. I-am citit noi în fiecare seară când era mică şi i-am deschis apetitul pentru carte. Nu se uită la televizor şi nu se joacă pe calculator. Imaginaţia ei este foarte bogată şi are o memorie extraordinară şi o manualitate deosebită. A scris şi poezii foarte frumoase când era mai mică, dar acum consideră că e cumva nepotrivit pentru ea”.
În afară de Galileo, Irina a luat foarte multe premii şi la alte concursuri: Cangurul la matematică şi la limba română, Cangurul la engleză, Evaluarea în educaţie la română şi matematică, concursuri de cultură generală. Are patru medalii de la Evaluarea în educaţie şi un dosar plin cu diplome (25).

„Am înscris-o încă din clasa a II-a la toate concursurile care se organizau. Prima ei diplomă a fost la patru ani la desen la Festivalul “Steluţe muscelene”. Ultimul rezultat este de săptămâna trecută, când a luat 107 puncte (din 120) la Olimpiada de limba română, faza pe sector, fiind singura din şcoală care s-a calificat”, povesteşte mama ei.„Îmi doresc foarte mult să ajung la faza naţională la Olimpiada de limba română pentru că se merge în tabără gratis şi mama mi-a promis un premiu mare, pentru că şi ea a ajuns de două ori. La matematică nu-mi fac speranţe!”, spune şi Irina.

Vrea să devină medic

Acum este în clasa a V-a la Şcoala Generală nr.120 „Mărţişor” din Bucureşti şi spune că atunci când va fi mare vrea să devină medic, asemenea mamei sale care este medic primar stomatolog. Totuşi, Mihaela Măgureanu crede că alegerea nu e bătută în cuie: „Nu credem că s-a hotărât în sufletul ei ce vrea să facă. A înţeles din exemplele pe care i le-am dat că nu e suficient să ştii să desenezi pentru a avea o meserie bună şi că nu poate trăi exclusiv din desen. Am discutat de asemenea despre medicină înainte de concursul Galileo şi i-am spus că ar fi un medic foarte bun, dacă ar avea şi dorinţa de a face din suflet mult bine”.
Deocamdată e prea devreme să se gândească ce liceu vrea să urmeze, însă părinţii spun că se vor orienta spre un liceu cu tradiţie, ca de exemplu Sfântul Sava pe care l-a absolvit şi mama Irinei. „Desenul va rămâne totdeauna un hobby, pentru descărcarea sufletului ei şi dacă îţi poate folosi manualitatea, memoria şi imaginaţia în alt domeniu, suntem deschişi. Important este să facă cu plăcere ceea ce-ţi alege, altfel nu va ajunge cea mai buna în acel domeniu”, spune mama.

Ce a desenat Irina la concursul Galileo

Concursul de desene Galileo a avut loc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene de-a lungul anului 2011. Câştigătorul din fiecare ţară va avea un satelit artificiat care îi va purta numele şi care va fi lansat în spaţiu. Concursul a fost deschis participării tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi11 ani, care trăiesc în ţările Uniunii Europene. Pentru a putea participa, fiecare copil a trimis o lucrare de artă pe tema „Spaţiu şi aeronautică”. Ei au putut folosi orice instrumente de desen sau pictură şi orice materiale. Lucrările au fost apoi scanate sau fotografiate şi încărcate pe site-ul competiţiei.

La competiţia din România au participat peste 220 de copii, iar juriul format din Alexandrina Hristov (artistă în domeniul picturii, muzicii şi poeziei), Adrian Şonka (astronom, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”) şi Virgiliu Pop (cercetător, Agenţia Spaţială Română) a decis să desenul Irinei este cel mai bun.
Desenul Irinei a fost realizat pe tabletă grafică: pe cerul plin de stele se văd Pământul, câteva constelaţii, sateliţii şi dâra de gaz lăsată de lansarea acestora, în care era scris fantomatic „Galileo”, o rachetă, o cometă şi planeta Marte.

„Autoarea spunea că este cerul văzut de pe Lună. Din punctul meu de vedere desenul reprezenta foarte clar ceea ce s-a cerut. În plus, autoarea nu s-a dus departe, pe alte planete sau în alte galaxii, ci s-a rezumat la un loc apropiat de planeta noastră, beneficiara sateliţilor Galileo. Pentru că nu este vorba despre fiinţe extraterestre. Şi spaţiul cosmic a fost reprezentat cât de cât realist, pe culori închise”, a explicat pentru VerticalNews Andrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Ce este programul Galileo

Europa este în curs de a crea propriu său sistem de navigaţie prin satelit, denumit programul Galileo. Sateliţii din programul Galileo vor fi folosiţi pentru a şti foarte exact unde se află o persoană sau un obiect pe Pământ. Acest program îi va permite Europei să ocupe un loc important în domeniul tehnologiilor spaţiale. În plus, datorită programului Galileo, accesul la semnalele de navigaţie prin satelit nu va mai depinde de celelalte sisteme, precum sistemul GPS american.

Programul Galileo va lansa cel puţin 27 de sateliţi care vor forma o constelaţie pe orbita Pământului la mai bine de 23.000 de kilometri distanţă de planeta noastră. Lansarea primilor doi sateliţi în spaţiu a avut loc în octombrie 2011 şi a fost realizată cu ajutorul unei rachete. Unul dintre aceşti sateliţi poartă numele unui copil care locuieşte în Belgia, iar celălalt al unui copil din Bulgaria. Următorii sateliţi vor purta şi ei numele unor copii din statele membre UE. Lansări succesive de sateliţi vor completa constelaţia până în anul 2019.

SURSA: http://verticalnews.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce mananci in vacanta? TOP 5 SFATURI utile pentru o alimentatie sanatoasa

Planificarea unei vacante ofera cu siguranta o stare de bine si sentimente pe masura. Pe l…