Home Breaking News Stiri interne Clasa zero se amână?! Părinţii care vor să se lupte cu sistemul educaţional din România

Clasa zero se amână?! Părinţii care vor să se lupte cu sistemul educaţional din România

15 min read
2
0
573

Cu toate că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a avut în plan modificarea sistemului actual de învăţământ prin introducerea, începând cu anul de învăţământ 2012-2013, a unei clase noi în ciclul primar, se pare că sistemul nu este încă pregătit, atât din punct de vedere al infrastructurii, mai precis din cauza insuficienţei spaţiului pentru desfăşurarea activităţilor, cât şi din punct de vedere al personalului necesar, cadre didactice care trebuie să dispună de dublă calificare.

Prin urmare, clasa zero se amână până la noi directive, înscrierile fiind sistate, deoarece nici inspectorii şcolari şi nici directorii de şcoli şi grădiniţe nu cunosc încă detalii exacte privitoare la curriculum, termene şi modalităţi de înscriere.

Aşadar există, după cum era de presupus, o şansă mare ca prevederile noii Legi a Educaţiei să fie imposibil de aplicat într-un sistem deja saturat, insuficient pentru necesităţile actuale ale populaţiei. Secretarul de stat Oana Badea nu a putut fi contactat de către Televiziunea Română pentru a clarifica în vreun mod aceste informaţii.

Spunea un comunicat din 2011 http://www.edu20.ro

;

Vezi schimbările care aruncă haosul în educarea copiilor

Patru grupuri de părinţi au depus în instanţă cereri de suspendare şi de anulare ale ordinului Ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I.  Primul termen va avea loc astăzi la Curtea de Apel Bucureşti.

Părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că li se restrânge dreptul de a-şi înscrie copiii la ce şcoală doresc. Asta pentru că procedura le dă părinţilor doar posibilitatea de a-şi duce copiii la şcoala de proximitate.

De altfel, oficialii din Ministerul Educatiei nu sunt pregătiţi în acest moment pentru admiterea în clasa pregatitoare. Nu există programă şi nici învăţatori formaţi pentru această clasă.

Deşi a mai rămas puţin până la demararea proiectului clasei pregătitoare, Ministerul Educaţiei nu ştie cu siguranţă câţi copii de 6 ani ar urma să fie înscrişi.

Părinţii nu înţeleg utilitatea aceastei grupe pregătitoare şi spun că nu e decât un stres în plus pentru copii. Asta pentru că micuţii trebuie să treacă printr-o serie de teste înainte să ajungă la şcoală.

Părinţii din comunele arondate centrelor de evaluare spun că psihologii trebuiau să vină în fiecare grădiniţă.

Multi dintre părinţi nu înţeleg însă de ce era nevoie de această grupă pregătitoare şi spun că, în fapt, nu e decât un stres în plus pentru cei mici.

La toate necunoscutele se adaug şi faptul că nu se ştie cine va preda la aceste clase pregătitoare.

Conform noii metodologii, copiii dotaţi intelectual vor putea fi înscrişi la şcoală la orice vârstă.

SURSA: http://www.antena3.ro

Avocatul părinţilor: Ordinul privind clasa pregătitoare, o încălcare a Constituţiei

Astăzi, se judecă primul termen al procesului intentat Ministerului Educației de patru grupuri de părinți care susțin că li se restrânge dreptul de a-și înscrie copii la școala pe care și-o doresc. Aceștia contestă ordinul privind funcţionarea clasei pregătitoare, spunând că actul emis de minister încalcă Constituția.

În această dimineaţă (ora 9.00), la Curtea de Apel Bucureşti, se va judeca primul termen dintr-un şir de patru cereri de suspendare (având termene în 27.02.2012, 02.03.2012, 06.03.2012) a Ordinului Ministrului Învăţământului nr. 3064/2012 emis de Ministerul Educaţiei, informează un comunicat emis de Societatea de Avocaţi “Radu şi Asociaţii”, citat de rtv.net. Această societate reprezintă interesele legale ale părinţilor care au acţionat în instanţă ministerul.

Avocatul părinţilor: Ordinul oferă doar posibilitatea înscrierii la şcoala de proximitate

Potrivit avocatului Mihai Radu, deşi legea învăţământului permite înscrierea copiilor la orice unitate şcolară, noua reglementare venită din partea ministerului specifică doar posibilitatea înscrierii la şcoala din circumscripţie.

Potrivit unei declaraţii de presă făcută ieri de Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, părinţii îşi pot înscrie copiii la orice unitate de învăţământ. Aceasta a arătat că există încă din 2005 Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar, căruia nu i s-a opus nimeni până în prezent. Badea a ţinut să precizeze că acest act conţine trei prevederi importante.

Unităţile de învăţământ primar şi gimnazial sunt obligate să şcolarizeze cu prioritate, în limita planului de şcolarizare aprobat, elevii care au domiciliul în aria de curpindere a unităţii de învăţământ respective.

Un alt punct din regulament prevede că părintele sau tutorele legal are dreptul de a solicita şcolarizarea odraslei la o altă unitate şcolară de învăţământ decât cea la care domiciliul său este arondat.

Pentru înscriere este nevoie de o solicitare scrisă, care va fi aprobată de Consiliul de Administraţie a şcolii respective, în limita locurilor disponibile, după ce conducerea va asigura şcolarizarea elevilor aflaţi în aria de cuprindere a unităţii respective. Cu alte cuvinte, la înscriere au prioritate, aşa cum s-a arătat anterior, copiii care locuiesc în zona şcolii respective.

“Evident că la şcolile bune vor fi mai mult cereri decât cele rămase libere şi astfel intră în etapa a treia, care îi duce în şcoala de proximitate dacă mai sunt locuri libere sau către o altă şcoală care mai are locuri libere. Potrivit acestei proceduri, se reduc drastic şansele ca părinţii să îşi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de proximitate”, a declarat Mihai Radu pentru România TV. Acesta a continuat spunând că Ministerul ar trebui să aibă în vedere faptul că nu toate şcolile sunt la fel din punct de vedere calitativ.

Părinţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a făcut o consultare publică pe tema clasei pregătitoare, deşi Ministerul Educaţiei ar fi obligat să facă acest lucru înainte de a lua asemnea decizii.

Ordinul contestat în instanţă încalcă legea fundamentală a ţării

Potrivit avocatului părinţilor, ordinul care va fi contestat astăzi la Curtea de Apel Bcuureşti încalcă legea fundamentală a ţării, fiindcă limitează dreptul la învăţătură, dreptul copiilor la protecţie şi dreptul părintelui la justiţie.

Clasa pregătitoare, un mod de a egala startul micuţilor în învăţământul primar

În România, rata de cuprindere a copiilor în învăţământul preşcolar este de aproximativ 80%. Dacă 20% dintre copiii între 3 şi 6 ani sunt ținuți acasă, această clasă pregătitoare care egalează, într-un fel, startul în învăţământul primar. Este anul care trebuie să aducă pe o linie de plutire pe oricare din viitorii educaţi.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Educaţiei, sunt organizate 775 de centre pentru evaluarea psihomatică a copiilor. În funcţie de aptitudinile copiilor, părinţii vor putea decide ce să facă cu odraslele lor.

“Unde este vorba de un elev cu o capacitate deosebită, trebuie să-i dai şansa să-şi utilizeze această capacitate. Şi atunci există un număr de părinţi care optează pentru altă clasă decât cea pe care o vedem trecută clar în lege”, se arată în comunicat.

Încă nu s-a adoptat o programă pentru clasa 0. Dascălii urmează să fie pregătiţi online

În ceea ce priveşte curriculum acestei clase nou introduse, cadrul de referinţă este deja realizat, planurile-cadru şi programele sunt realizate, acestea vor intra în dezbatere publică în luna martie.

Cât despre formarea cadrelor didactice, viitorul dascăl care va preda la clasa pregătitoare va fi pregătit suplimentar. În cursul lunii viitoare, ministerul va alege formatori naţionali, urmând ca în aprilie să fie aleşi cei judeţeni şi locali. Este vorba despre un număr de aproximativ 200 de formatori locali.

Dascălii vor fi pregătiţi online, sistemul de lucru fiind următorul: formare online, formare pe grupuri de lucru şi consiliere după ce începe anul şcolar.

SURSA: http://www.adevarul.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

2 Comments

  1. doina

    26 februarie 2012 at 6:38 PM

    este o mare, mare,mare prostie sa fim obligati sa inscriem copilul de 6 ani la clasa zero, din start acestui copil ii este inlcalcat cel mai elementar drept, dreptul a fi sanatos, il obliga sa stea circa 4 ore pe un scaun, fortindu-i astfel coloana vertebrala, mi se pare ca, alesii nostri vor niste copii handicapacti. Printre alte drepturi il priveaza pe acest copil de dreptul de a se odihni. Mai marii inspectoratului general scolar si ai ministerului nu au coborit nici macar din copac, ei nu stiu cum sta treaba pe teren.Iau de buna raportarea directorilor de scoli care sunt obligati sa minta cu nerusinare ca sa-si pastreze posturile. Nu exista astfel schull. NU TOATE SCOLILE AU ORGANIZAT PROGRAMUL ASTFER SCHULL. Eu vrea sa-mi inscriu copilul la Scoala Poboran din Slatina,de aici mi se spune ca ,, daca vor exista cereri din partea parintilor, vom organiza after schull,, Asta e o eroare grava a celor care-si spun dascali, ministri, inspectori scolari sa spui ceva ca ai, dar in realitate sa nu dispui nici de spatiul necesar, nici vorba de locul unde se va servi masa copilului, DAR UNDE SE VA ODIHNI? ACEST COPIL?. Azi, pe programul B1, era un inspector general pe care eu ca parinte l-as fi dat afara din sistemul de invantamint, mai era mai alatari seara un profesor care sustinea tot felul de bazaconii, numai sa le faca pe plac celor de la putere. PARCA SUNT ORBI, CHIORI, NU LE PASA, EI NU AU COPII IN ACEASTA SITUATIE DISPERATA IN CARE NE GASIM CA PARINTI, SPUN CA LEGEA E DE NU STIU CITI ANI, SI CU TOATE ASTEA, VOR CU TOT DINADINSUL SA O PUNA IN PRACTICA. EI MERG PE PRINCIPIUL INTII TAI SI APOI REPAR. ESTE O MARE, MARE TIMPENIE. AU ELABORAT O LEGE CARE DIN FASA A AVUT UN HANDICAP. INTII SAU O DATA CU LEGEA TREBUIA ELABORATA SI METODOLOGIA DE APLICARE. TREBUIAU DEZBATUTE DE PARINTI. NU CUM SPUN EI, CA PARINTII NU SUNT CEI CARE EVALUEAZA, DAR CINE, CINE IL CUNOASTE MAI BINE PE COPIL DACA NU PARINTELE SAU. IL CUNOATE MAI BINE UN PROFESOR SAU UN PSIHOLOG CARE IL VEDE PRIMA DATA 5-10 MMINUTE. CUM IL EVALUEAZA, PE CE CRITERII, POLITICE, SAU CINE DA MAI MULT, CA FOAMEA E MARE? NU SUNT DE ACORD SI PACE CU CEEA CE INCEARA SI NE OBLIGA SA FACEM COPIILOR NOSTRI. AM SCHIMBAT COMUNISMUL CU CE? CU O DICTATURA UNDE NU PUTEM SA NE SPUNEM PASUL,CACI VECINII9, COLEGII DE SERVICIU DAU CU CIOCUL UNDE TREBUIE, SA FIE EI BINE VAZUTI. CUM SA SPUN CA SISTEMUL MERGE BINE DACA EU NU-L PARCEP ASA? ASTA NU E DEMOCRATIE, SA FII DEMOCRAT, TREBUIE SA ASCULTI TOATE PARERILE, NU SA AUD DOAR CE VOR URECHILE MELE DE OM TREZIT INTR-UN POST PLATIT GRAS LA MINISTER SAU INSPECTORATUL SCOLAR, DOAR SA LE FAC PE PLAC CELOR CE SUNT LA PUTERE.

  2. doina

    26 februarie 2012 at 6:46 PM

    Cum pot spune ca va fi bine, cind nu au cadre pregatite pentru calsa zero, asteptam sa ci copii nostri sa fie batuti de acesti dascali, trasi de urechi, sau mai stiu eu ce. CUM LE ASIGURA MINISTERUL ODIHNA COPIILOR? CUM?CUM? DE CE SA-I IA DIN GRADINITE UNDE AU UN PROGRAM BINE STABILIT? IAR DACA VOR SA VINA INVATATORII IN GRADINITE SA PREDEA. SA NU MAI SPUN CA NICI INVATATORII NU VOR CLASA ZERO. SPUNEA O INVATATOARE DE LA ACEEASI SCOALA, EU SUNT INVATATOR, NU EDUCATOARE. LA CLASA ZERO VA PREDA O DOAMNA CARE ANUL URMATOR VA FI LA PENSIE, UNDE ESTE EIFICENTA ACESTUI TIP DE INVATAMAINT, SAU NU NE GINDIM DELOC LA EFICIENTA, CI LA FAPTUL CA ASA VREA CINEVA SA APLICE ACESTA LEGE FOARTE,FOARTE PROASTA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…