Consulatul General al României la Sydney – Newsletter (3)
Stimaţi domni, stimate doamne,
Consulatul General al României iniţiază un proces de comunicare permanentă cu comunitatea. În acest sens, transmitem primul „Newsletter” realizat de Consulatul General (CG) din comunicările oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe pe teme de actualitate relevante pentru procesele politice şi diplomatice la care ţara noastră este parte.
Sperăm că astfel, prin furnizarea de informatii din surse autorizate, să putem adăuga un plus de autoritate institutională ştirilor care pot fi preluate din surse insuficient informate sau predispuse interpretărilor.
În măsura în care vom intra în posesia unor puncte de vedere oficiale, vom putea răspunde, de asemenea, solicitărilor dumneavoastră privind informatii sau pozitii nationale privind subiecte care nu au fost incluse în buletinele realizate de CG.
Cu prietenie,
Floricel Mocanu
Consul General
Sydney, Australia
–––––––––––––––––––––––––––––––––-
Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE
Joi, 16 iunie, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, pentru i se transmite protestul autorităţilor române faţă de declaraţiile vicepremierului maghiar, Zsolt Semjén, referitoare la proiectul reorganizării teritorial-administrative a României.
La începutul săptămânii trecute, demnitarul de la Budapesta făcuse aprecieri la adresa împărţirii teritoriului naţional în 8 regiuni de dezvoltare, considerând că acesta ar reprezenta o schimbare intenţionată a hărţii etnice.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a calificat afirmaţiile drept inacceptabile, având, conform comunicatului MAE, un aer supărător de imixtiune în treburile interne ale altui stat.
România va acorda statelor din Nordul Africii asistenţă tehnică şi juridică pentru implementarea democraţiei
În cursul turneului în Nordul Africii, încheiat joi, ministrul Afacerilor Externe a afirmat că ţara noastră este gata să răspundă solicitărilor statelor vizitate (Egipt şi Tunisia) de a trimite experţi în drept constituţional şi în consolidarea societăţii civile, în scopul constituirii statului de drept fără a repeta în mod necesar greşelile României de după Revoluţia din 1989.
La Cairo şi la Tunis, au avut loc şi numeroase contacte economice. Relaţiile cu Egiptul sunt în continuă dezvoltare, ajungând la un nivel al schimburilor de peste un miliard de dolari iar cele cu Tunisia au înregistrat un uşor regres, la circa 125 de milioane de dolari, în special pe fondul reducerii cererii turistice româneşti pentru această ţară în anul 2010 şi începutul lui 2011.
Ajutor umanitar pentru Japonia
Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 15 iunie, acordarea unui ajutor umanitar Japoniei, în urma situaţiei create după cutremurul din 11 martie.
Ajutorul va consta în 30 000 de litri de apă plată. Cheltuielile de ambalare, transport intern şi alte costuri, vor fi suportate de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat iar transportul internaţional, de Guvern, prin Ministerul Afacerilor Externe, al cărui buget a fost suplimentat în acest scop cu suma de 383 000 lei. Predarea efectivă către autorităţile japoneze va fi efectuată de Ambasada României la Tokyo.
România rămâne deschisă colaborării cu Rusia
România, alături de ceilalţi aliaţi, rămâne angajată în promovarea dialogului şi a cooperării cu Rusia, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea antirachetă. Este important ca oportunităţile de cooperare să fie exploatate într-o atmosferă de transparenţă, reciprocitate şi încredere, în beneficiul statelor membre NATO şi al Rusiei, a declarat în cadrul unei conferinţe pe teme de apărare desfăşurată la Londra, secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu. Declaraţiile survin în contextul replicilor Kremlinului datorate parafării la Washington de către România şi SUA a Acordului privind instalarea în România la Deveselu, lângă Caracal, a unor elemente ale scutului american antirachetă.
Consulatul General Sydney
Tel. + 61 2 93318799
Fax. + 61 2 93571565
E-mail. consgrom@tpg.com.au
20 iunie 2011
Partajează acest conținut:
4 comentarii