×

Consulatul General al României La Sydney – NEWSLETTER (7)

Consulatul General al României La Sydney – NEWSLETTER (7)

1185-320x320 Consulatul General al României La Sydney - NEWSLETTER (7)01 – 22 AUGUST 2011

Preocupare a Comisiei Europene privind drepturile cetăţenilor UE care călătoresc în afara spaţiului comunitar

În conformitate cu statisticile Comisiei Europene (CE), în acest an, unul din şase europeni îşi va petrece concediul în afara UE. În cazul în care un european are nevoie de ajutor în străinătate şi ţara din care provine nu are ambasadă sau consulat, toţi cetăţenii UE pot solicita asistenţă ambasadei sau consulatului unei alte ţări UE.  Acest drept se aplică pentru situaţiile de pierdere sau furt al documentelor de identitate sau de călătorie, accident, boală gravă sau situaţii de urgenţă. Paşapoartele noi eliberate în UE vor include informaţii privind protecţia consulară şi adresa site-ului UE care oferă detalii despre locurile de unde se poate obţine sprijin în caz de urgenţă.

În luna martie, Comisia a lansat un site specializat – www.consularprotection.eu – pe care cetăţenii UE găsesc sfaturi de călătorie şi detalii privind persoanele de contact din cea mai apropiată ambasadă.

Reuniunea miniştrilor din statele membre UE dedicată noului buget comunitar

În perioada 28-29 iulie 2011 s-a desfăşurat la Sopot, Polonia, reuniunea miniştrilor şi a secretarilor de stat pentru afaceri europene dedicată noului cadru financiar multianual al UE. Din partea României a participat secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu care a prezentat evaluarea ţării noastre asupra propunerilor privind bugetul comunitar, subliniind necesitatea menţinerii unor alocări substanţiale în favoarea Politicii de Coeziune şi a Politicii Agricole Comune, concomitent cu sprijinirea finanţării adecvate a noilor politici care menţin UE în competiţia mondială pentru dezvoltarea durabilă. Pe parcursul lucrărilor, demnitarul român a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Franţa, Spania, Marea Britanie, Republica Moldova şi ţara gazdă.

 

Date economice

Creşterea economică

Cea mai recentă prognoză a BERD privind creşterea economică a României în 2011 a crescut de la 1,8% la 1,9 % pentru anul în curs şi s-a menţinut la nivelul a 3,8% pentru anul viitor. Potrivit BERD, exporturile României au crescut semnificativ în luna mai, producţia industrială atingând rata anuală de creştere de 7% iar sectorul construcţiilor dă semne de revenire.

Absorbţia fondurilor comunitare

Potrivit unui raport întocmit de UniCredit Ţiriac Bank, în ultimul an, România şi-a triplat viteza de absorbţie a fondurilor europene, de la 4,6%, la 13,2%. Cu toate acestea, rata este cu mult inferioară altor state din zonă. Cea mai înaltă fiind cea a Estoniei, cu 34,7%, urmată de Letonia, Lituania, Slovenia şi Polonia, cu cifre asemănătoare.

Creşterea exporturilor de cereale

În primele patru luni ale anului 2011, încasările din exporturile de cereale au atins suma de 224,41 milioane Euro, cu o creştere de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari încasări le-au adus exporturile de porumb ( 175,62 mil euro – 533.306 tone), fiind urmate de grâu şi meslin (33, 72 milioane euro – 145.067 tone). Recolta de grâu pentru anul curent este estimată de Institutul Naţional de Statistică la 3,46 tone/ha, cu 23,5% mai mare decât cea din 2010 şi cu 33, 9% faţă de media ultimilor cinci ani.

 

Criza datoriei publice americane

Camera Reprezentanţilor nu a reuşit până vineri, 29 iulie, deblocarea negocierilor privind creşterea datoriei publice, în special datorită neînţelegerilor din sânul partidului de guvernământ pe tema economiilor ce trebuie realizate la bugetul de stat în următorii 10 ani. În cazul obţinerii consensului republican, va mai fi de trecut şi proba votului din Senat unde majoritatea este deţinută de Democraţi iar preşedintele acestei Camere, Harry Reid, promovează propria variantă de compromis.

Astăzi, 1 august, Executivul american ar putea intra în incapacitate de plată. Evitarea declarării falimentului finanţelor publice este însă posibilă prin invocarea Amendamentului 14 la Constituţie, datând din perioada Războiului Civil care prevede: The US public debt shall not be questoned.

 

Asia

Sectorul industrial chinez a înregistrat un profit accentuat în primul semestru  (+ 28,7% faţă de perioada similară a anului trecut – 375 de miliarde de dolari), în ciuda majorării dabânzii de referinţă şi a înăspririi creditării.

Susţinerea creşterii industriale şi a profitului acestei ramuri economice se datorează în special implicării în marile proiecte de infrastructură. China şi Iranul ar putea implementa un mecanism de barter pentru a putea schimba petrol iranian pentru bunuri chinezeşti, atâta timp cât sancţiunile impuse de SUA blochează efectuarea de plăţi prin instituţiile financiare. Oficiali iranieni au declarat sub protecţia anonimatului Financial Times  că acest mecanism ar fi dezavantajos ţării lor, datorită penuriei de valută cu care se confruntă şi calităţii scăzute a produselor chinezeşti.

 

***

 

Şcoala de vară de la Sulina –România 2020

În perioada 15-22 august, s-au desfăşurat la Sulina lucrările Şcolii de vară Comunităţi româneşti şi identitate europeană, în organizarea Departamentului pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României. Acţiunea a reunit 200 de studenţi români cu merite deosebite, reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi tineri jurnalişti din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Tema principală a discuţiilor a fost România 2020 iar dezbaterile s-au axat pe subiecte legate de afirmarea identităţii, politici de modernizare a României, mediu şi energie regenerabilă, cultură, jurnalism, educaţie şi carieră. La deschiderea oficială au participat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Nicoleta Eucarie şi secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Vasile Timiş.

 

Succes al diplomaţiei româneşti

Înaltul Reprezentant al UE pentru relaţii externe şi securitate a anunţat recent numirea diplomatului roman Traian Hristea în funcţia de şef al Delegaţiei UE la Erevan (Armenia). Prin această nominalizare, România obţine o nouă poziţie de conducere în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), după nominalizarea ambasadorului Viorel Isticioaia în funcţia de director general pentru Asia, la sfârşitul anului trecut. Traian Hristea este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României din anul 1995, a fost ambasadorul României la Kiev în perioada 2005-2010 şi a condus Direcţia de Prognoză şi Planificare Politică din MAE în perioada 2010-2011.

 

Conjunctura economică

România

Datele economice arată că economia ţării noastre a înregistrat o creştere a PIB de 0,2% în trimestrul II, de aproape trei ori mai mică decât în trimestrul anterior. Comparativ însă cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea economică a fost de 1,4%. Principala cauză este creşterea sub aşteptări a exporturilor în trimestrul II, pe fondul turbulenţelor pieţelor UE. Sectoarele care susţin creşterea economică sunt agricultura şi industria. Sectorul construcţiilor nu confirmă semnalele pozitive din luna mai. Agenţia Fitch avertizează asupra riscurilor ridicate ale inflaţiei care, deşi a scăzut sub 5% în perioada iulie 2010 – iulie 2011, ocupă al doilea loc în UE.

 

Europa

În trimestrul II -2011, creşterea economică la nivelul UE şi a zonei Euro a fost de 0,2%, comparativ cu trimestrul anterior, în scădere de la 0,8%, procent înregistrat în trimestrul anterior şi se datorează în special evoluţiei modeste a economiei Germaniei (+0,1%) şi a Franţei (0%). Ungaria anunţă noi măsuri de austeritate ca urmare a deficitului bugetar şi a creşterii economice mai scăzute decât previziunile. Economia Ungariei a stagnat în trimestrul II şi a avut o creştere redusă în primul trimestru din acest an.

 

SUA

Potrivit Federal Reserve, indexul general privind activitatea economică a SUA din ultimele trei luni, a scăzut cu 30,7 puncte, o cifră care, conform majorităţii analiştilor, indică o posibilă intrare în recesiune. Încetinirea economică se manifestă în toate sectoarele. Perioada estivală nu a condus, conform aşteptărilor, la o creştere a consumului, datorită unei noi  creşteri a preţului carburanţilor şi a diminuării veniturilor populaţiei.

22 august 2011
Floricel Mocanu

Consul General

Consulatul General Sydney

Tel. + 61 2 93318799

Fax. + 61 2 93571565

E-mail.  consgrom@tpg.com.au

22 august 2011

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed