Home Consulatul General Sydney – NEWSLETTER (1)

Consulatul General Sydney – NEWSLETTER (1)

7 min read
0
0
383

Stimaţi domni, stimate doamne,

Consulatul General al României iniţiază un proces de comunicare permanentă cu comunitatea. În acest sens, transmitem primul „Newsletter” realizat de Consulatul General (CG) din comunicările oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe pe teme de actualitate relevante pentru procesele politice şi diplomatice la care ţara noastră este parte.

Sperăm că astfel, prin furnizarea de informatii din surse autorizate, să putem adăuga un plus de autoritate institutională ştirilor care pot fi preluate din surse insuficient informate sau predispuse interpretărilor.

În măsura în care vom intra în posesia unor puncte de vedere oficiale, vom putea răspunde, de asemenea, solicitărilor dumneavoastră privind informatii sau pozitii nationale privind subiecte care nu au fost incluse în buletinele realizate de CG.

Cu prietenie,

Floricel Mocanu

Consul General

Sydney, Australia

—————————————————————————————————-

Vizita in SUA a secretarului de stat MAE, Bogdan Aurescu

În perioada 6-8 iunie, secretarul de stat in MAE pentru afaceri europene şi probleme strategice, Bogdan Aurescu, a efectuat o vizită oficială în SUA în cursul căreia a avut întrevederi cu membri ai Congresului şi cu înalţi demnitari din Departamentul de Stat.

Pe agenda discuţiilor a figurat cu precădere perfectarea Acordului bilateral privind instalarea în România a unor elemente ale sistemului american împotriva rachetelor balistice. Au fost negociate ultimele aspecte tehnice, după care, demnitarul român împreună cu omologul său american, dna Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armanentelor, au parafat documentul. Au mai fost abordate tema concretizării elementelor Parteneriatului strategic bilateral în domeniile economic, ştiinţific, al cercetării şi al educaţiei. În acelaşi timp, s-a analizat stadiul includerii României în rândul statelor beneficiare ale Visa Waiver în condiţiile recentelor modificări ale legislaţiei americane care au în vedere rata de şedere, nu pe aceea a refuzul intrării, ca până acum.

Vot favorabil în Parlamentul European includerii României şi Bulgariei în  Schengen

Miercuri, 8 iunie, Parlamentul European a adoptat cu 487 de voturi pentru, 77 împotriva şi 29 de abţineri recomandarea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Calitatea de membru Schengen presupune pentru cetăţenii români eliminarea oricărui control la frontierele interne ale Uniunii Europene şi desfiinţarea controlului la frontiera vestică a tării. Decizia finală va fi luată la Consiliul European din septembrie, reuniune a şefilor de stat şi de guverne ai statelor membre şi presupune unanimitatea de voturi.

Propunere de reorganizare administrativ-teritorială

După şedinţa de Guvern de miercuri, 8 iunie, la care a participat, Preşedintele Traian Basescu a făcut o declaraţie de presă în cursul căreia a afirmat că a recomandat Guvernului să ia în considerare reorganizarea administrativ-teritorială a ţării în 8 regiuni de dezvoltare. Acestea ar urma să fie Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest, Centru, Nord-Vest, Nord-Est şi Bucureşti şi ar regrupa mai multe din judeţele actuale. Motivaţia principală este cea a măririi gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile destinate dezvoltării regionale şi o crestere a transparenţei administrative. Anterioara reorganizare administrativ-teritorială a avut loc în 1968!

Alegeri locale în Republica Moldova

Duminică, 5 iunie au avut loc alegeri pentru primăriile din Republica Moldova. După numărarea a peste 99% din voturi, diferenţa dintre candidaţii formaţiunilor pro-europene şi cea a comunistilor este neasteptat de mică.

În turul doi al alegerilor pentru primăria Chisinaului se vor înfrunta Dorin Chirtoacă, din partea liberalilor, primarul în funcţie şi Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor din Moldova. România sprijină aspiraţiile europene ale Moldovei şi speră într-un rezultat favorabil al reprezentanţilor acestora, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în cursul întrevederii cu omologul său moldovean, Iurie Leanca, la întalnirea pe care au avut-o miercuri, 8 iunie, cu prilejul desfăşurării la Bucureşti a ceremoniei prin care România a predat Rusiei preşedinţia semestrială a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră.

Consulatul General Sydney

Tel. + 61 2 93318799

Fax. + 61 2 93571565

E-mail.  consgrom@tpg.com.au

9 Iunie 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…