Home Cum îţi dai seama dacă locuinţa pe care o cumperi îşi merită banii

Cum îţi dai seama dacă locuinţa pe care o cumperi îşi merită banii

9 min read
0
0
542

Valoarea unei locuinţe este determinată de un cumul de factori, unii intriseci construcţiei şi alţii externi. Unul dintre aceste criterii este chiar un moto universal din imobiliare: Amplasarea, amplasarea, amplasarea, este de părere monitorulexpres.ro. Amplasarea unei locuinţe poate creşte cu pînă la 20-30% preţul unei apartament. Astfel, apartamentele aflate în apropierea unor şcoli, grădiniţe, mijloace de transport în comun vor fi întotdeauna mai scumpe decît apartamentele similare din zone care nu oferă aceste facilităţi. Multe familii preferă să locuiască în apropierea şcolilor şi a grădiniţelor pentru a evita transportul îndelungat al copiilor cu mijloacele de transport în comun, dar şi pentru a-i supraveghea mai uşor. „Îmi este extrem de utilă apropierea de şcoală, deoarece dimineaţa avem mai mult timp să petrecem cu familia la micul dejun şi nu avem stresul întîrzierii la şcoală sau la serviciu. De asemenea, copilul poate ajunge singur acasă după ce termină programul şcolar“, spune Alexandra M., din Braşov. Accesul uşor la locuinţă este un alt factor care determină creşterea valorii unei proprietăţi. Spre exemplu, în Bucureşti sînt mai căutate apartamentele care sînt amplasate în apropierea staţiilor de metrou şi din acest motiv preţul acestora este cu 5-10% mai mare. În general, locuinţele din zonele limitrofe ale oraşelor sînt mai ieftine decît cele similare din zone centrale şi semicentrale, unde accesul se face mult mai uşor.

Reputaţia zonei este un alt factor care poate creşte sau din contră scădea preţurile locuinţelor. Un cartier recunoscut ca fiind unul bun va fi mult mai scump decît un cartier rău famat, chiar dacă celelalte criterii valorice ale unei locuinţe sînt identice. „Experienţa Volumetric pe plan european ne-a făcut de la bun început să înţelegem importanţa amplasării unui proiect rezidenţial. De aceea am preferat ca întrega noastră strategie de dezvoltare să fie focusată pe construcţia unor proiecte doar în zone centrale şi semicentrale. Astfel, cumpărătorii se vor putea bucura nu doar de privilegiile locuirii într-un proiect rezidenţial nou şi de o calitate deosebită, ci şi de facilităţile zonei“, a comentat Dan Fleşariu, directorul general al Volumetric România, dezvoltatorul proiectului, Privilegio Braşov. Proiectul este amplasat în zona centrală a oraşului, dar şi lîngă zona comercială şi cea de afaceri. În plus, construcţia, finalizată în acest an, are în imediata apropiere şi Spitalul Judeţean, instituţii de învăţămînt sau restaurante.

Anul construcţiei este un alt factor care duce la creşterea valorii unui apartament. Un apartament nou, deşi mai scump decît unul vechi, are avantajul că nu necesită investiţii ulterioare în renovare. În plus, apartamentele vechi se apropie deja de finalul duratei de viaţă şi de multe ori chiar şi în cazul în care sînt deja renovate, problemele, cum ar fi cele legate de instalaţii, tind să apară frecvent. Dl. Gotiu A. a achiziţionat de curînd un apartament într-un bloc vechi în cartierul Răcădău din Braşov pentru care a plătit 65.000 euro. „Am făcut amenajări complete, de la tencuială, pînă la ţevi şi instalaţii şi am cheltuit aproape 19.500 euro. Calculînd şi preţul iniţial al locuinţei, în total am cheltuit 84.500 să mă mut“, spune domnul Gotiu.

În blocurile noi sînt în prezent oferte la apartamente de 3 camere cuprinse între 85.000 şi 87.000 euro. Oare cum era mai bine? Din punct de vedere al investiţiei imobiliare, achiziţia într-o clădire nouă este mai eficientă deoarece evaluatorii ţin cont şi de anul construcţiei. Peste 10 ani un bloc din 1982 ajunge la o vechime de aproape 40 ani, pe cînd un bloc construit în 2011 este considerat în continuare a fi o unitate nouă, aşa că va fi cu siguranţă evaluat la o sumă mult mai mare, decît unul vechi, a cărui durată de viaţă este pe punctul de a fi depăşită.

Locurile de parcare sînt un alt factor care creşte valoarea unui apartament, mai ales în contextul în care parcajele publice reprezintă o mare problemă administrativă. Proiectele rezidenţiale noi sînt obligate prin lege să amenajeze cel puţin un loc de parcare pentru fiecare apartament, subteran sau suprateran.

Calitatea construcţiei şi finisajelor au de asemenea o pondere importantă în creşterea valorii unei locuinţe. Construcţiile de calitate bună, care respectă strandardele europene din domeniu, oferă un plus oricărei locuinţe din punct de vedere valoric. Locuinţele noi a căror construcţie a început după 2007 au certificate energetice, spre deosebire de construcţiile vechi unde trebuie sa apelezi la serviciile unui auditor energetic pentru a afla cît consumă locuinţa pe care o cumperi.

În general, locuinţele noi fac parte din clasa energetică A sau B, cele mai eficiente, iar cele din blocurile vechi cu mici îmbunatăţiri fac parte din clasa C sau D. O locuinţă din clasa energetică A poate consuma şi de trei ori mai puţin decît una din clasa energetică C.

SURSA: http://www.bzf.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …