Home Cum să-ţi creşti afacerea pe timp de criză

Cum să-ţi creşti afacerea pe timp de criză

13 min read
0
0
239

Concentrarea pe servicii de consultanţă se dovedeşte o reţetă de succes pentru business-urile imobiliare în perioade dificile.

Tim Wilkinson, co-director executiv al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, spune că anul acesta se aşteaptă la o majorare uşoară a cifrei de afaceri comparativ cu 2009. Avansul preconizat este de cel puţin 10%. Pe de altă parte, el anticipează o creştere semnificativă a profitabilităţii companiei, ca urmare a restructurării bazei de costuri. Un alt obiectiv pentru 2010 ar fi majorarea cotei de piaţă deţinute de companie.

Ţeluri prea îndrăzneţe pentru o perioadă ca cea actuală? S-ar zice că nu. DTZ Echinox este una dintre puţinele companii de consultanţă imobiliară din piaţa autohtonă care a încheiat anul trecut pe plus. Secretul? Wilkinson spune că a încercat dintotdeauna să distribuie activitatea companiei pe două sectoare complementare. Unul este reprezentat de partea de agenţie, care se ocupă de intermedierea tranzacţiilor, iar celălalt ţine de furnizarea de servicii profesionale, de consultanţă. „În ultimii 5-6 ani, ne-am concentrat în mod deosebit pe evaluare şi property management, înainte de venirea crizei. Am crezut întotdeauna că asta ne va ajuta să ne echilibrăm business-ul în vremuri dificile”, explică directorul companiei. Pe aceeaşi direcţie merge şi acum.

Reducerea costurilor ascunse
În plus, odată cu venirea crizei, a apelat la o strategie de reducere masivă a costurilor. O atenţie deosebită a fost acordată cheltuielilor ascunse, acelea care în mod normal sunt trecute uşor cu vederea. „Am cercetat business-ul pe toate părţile şi am văzut unde cheltuiam şi unde nu ar fi trebuit să cheltuim”, arată Wilkinson. Au fost operate şi reduceri de personal, însă nu masive. „Nu am redus cu mult echipa anul trecut, însă au fost anumite poziţii pe care a trebuit să le dizolvăm. Nu am închis niciun departament, însă am făcut restructurări”, arată el. Astfel, în ultimii doi ani, personalul DTZ a fost redus cu circa 20%, de la 60 de oameni, cât era în perioada de boom. Acum, echipa a mai crescut puţin şi numără 53 de membri, în Bucureşti şi în ţară, ca urmare a preluării a două centre comerciale.

În lumina acestor schimbări, directorul DTZ spune că, deşi nu crede că anul 2010 este unul mai favorabil decât 2009, compania pe care o conduce are totuşi o poziţie mai bună. Asta pentru că acum oamenii stiu deja unde se află piaţa, iar majoritatea măsurilor de adaptare la noua situaţie au fost implementate anul trecut.

Lumină verde pentru achiziţia de locuinţe!

Potrivit lui Tim Wilkinson, co-director executiv al companiei, anul viitor piaţa va face primii paşi pentru ieşirea din recesiune.

După doi ani de ieftiniri, toţi jucătorii din real estate se întreabă „Până când?”. Mai toată lumea se află într-o stare prelungită de aşteptare, căutând un semnal fără echivoc pentru redemararea achiziţiilor. Tim Wilkinson, co-director executiv al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, nu se teme să dea acest semnal. El este de părere că, în momentul de faţă, piaţa se află undeva în curba literei U – chiar dacă nu se poate spune încă dacă cel mai scăzut nivel a fost sau urmează să fie atins. „Cred că următoarele şase luni ar fi cel mai bun moment pentru a cumpăra (o locuinţă, n.red.). Preţurile au scăzut mult şi, cu excepţia unor influenţe macroeconomice semnificative, din afara pieţei imobiliare, nu mă aştept la un declin major în perioada următoare”, subliniază Wilkinson. Sfârşitul acestui an şi începutul celui viitor ar fi, aşadar, perioada recomandată pentru achiziţii.

Cea mai mare cerere, pentru locuinţe accesibile
Directorul DTZ recunoaşte că, la ora actuală, principala caracteristică a real estate-ului autohton este nesiguranţa, faptul că majoritatea potenţialilor cumpărători aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Cererea activă nu este foarte mare, pentru că oamenii nu ştiu în ce stadiu se află piaţa şi se tem să acţioneze. Acestei situaţii i se adaugă şi incertitudinea legată de TVA – oamenii nu sunt convinşi că această taxă va rămâne la valoarea actuală, de 24%, sau va mai scădea anul viitor. Din cauza acestei neclarităţi, mulţi cred că este mai bine să aştepte până în 2011 ca să cumpere o proprietate. Aşa cum se întâmplă însă întotdeauna, vor exista şi cumpărători care vor fi aşteptat prea mult până să facă pasul decisiv.

Wilkinson crede că primul segment rezidenţial care îşi va reveni va fi cel al vilelor, al proprietăţilor de lux, unde cumpărătorii nu sunt atât de presaţi de oscilaţiile preţurilor, însă vor să încheie cele mai bune tranzacţii. Apoi va intra din nou în joc segmentul locuinţelor pentru clasa medie, vizat şi de programul Prima Casă. De altfel, precizează Wilkinson, acesta este sectorul cu cel mai ridicat potenţial de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Dat fiind stocul mare de blocuri vechi, există o cerere latentă semnificativă de locuinţe noi, accesibile ca preţuri şi suprafeţe.

2011, an de convalescenţă
Tim Wilkinson estimează că anul viitor va reprezenta un prim pas către revenire şi va aduce cu siguranţă o îmbunătăţire în piaţă comparativ cu 2009 şi 2010. Acesta nu estimează un ritm de creştere alert de la trimestru la trimestru, ci mai degrabă o stabilizare. Spune că, deşi privesc la piaţa românească, investitorii străini nu găsesc încă un motiv pentru care să se întoarcă. Pentru moment, sunt atraşi de pieţe mai mature, ca Marea Britanie sau Germania, care ies din recesiune şi prezintă mai multe oportunităţi. Pe măsură ce aceste ţări se vor ridica, randamentele oferite nu vor mai fi atractive, iar investitorii se vor îndrepta din nou către pieţe mai tinere, ca România, crede directorul DTZ. Atunci când se vor întoarce, investitorii străini vor avea o altă atitudine comparativ cu anii de boom – vor căuta moduri prin care să adauge valoare unei investiţii, în loc să aştepte doar ca preţurile să crească.

Potenţial există, dar cu răbdare
Wilkinson are încă o încredere neclintită în potenţialul pieţei româneşti. Secretul este însă de a avea răbdare pentru a-l atinge. „Nu trebuie să uităm că piaţa locală este cu decenii în urma unora mai mature. În pieţele tinere, există întotdeauna tendinţa de a alerga pentru a recupera golurile. Când alergi aşa însă, e normal să cazi – vei cădea şi vei învăţa din greşelile tale. Apoi vei găsi cele mai bune moduri în care să-ţi atingi potenţialul”, subliniază el. Directorul DTZ precizează că, pentru pieţele mature, a durat decenii întregi să ajungă unde sunt acum şi au avut şi ele perioadele lor dificile.

SURSA: http://www.imobiliare.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…