Despre Peleş şi monarhie
Sala Praznicală a bisericii Sf. Nicolae din cartierul câmpinean Slobozia a găzduit, duminică, în jur de 60 de iubitori ai istoriei. Muzeograful Alin Ciupală a reuşit să-i mobilizeze, susţinând o prelegere despre monarhie şi castelul Peleş.
Chiar dacă Alin Ciupală este un obişnuit al locului, în ceea ce priveşte prelegerile pe teme istorice, de data aceasta, principalul motiv pentru care acesta a dorit să-şi prezinte o lucrare a fost afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu prin care l-a făcut trădător pe Regele Mihai. „Eu am ţinut foarte multe expuneri aici, dar motivul pentru care astăzi doresc să prezint această lucrare despre regalitate, are la bază replica aceea a preşedintelui Băsescu, despre regele Mihai. De fapt, nu se poate spune că e o replică, ci mai curând insulta aceea fără nicio raţiune, cu totul ieşită din normalitate. Eu am scris o lucrare, care stă în sertar de vreo 15 ani. Se numeşte Peleşul – simbolul regalităţii. Este o combinaţie între o cronică a familiei regale, începând de la Carol I până la regele Mihai, şi, în paralel, între capitole, apar şi multe secvenţe, care pot fi considerate, dacă le-aş extrage, ca şi o monografie a domeniului regal Sinaia. După câte cunosc, nu s-a scos, până în prezent, o monografie completă. Pentru că din comoditate, nu am reuşit să public această lucrare, am ales să prezint doar un segment, fiind foarte vastă. Se doreşte a fi o privire istorică, până la venirea lui Carol I, ca să înţelegem de ce a trebuit să vină un principe străin să ne scoată din profunda decădere în care ne băgaseră fanarioţii, şi începuturile construirii castelului Peleş, până la inaugurare, astăzi dorind să prezint un început din monografie”, a precizat Alin Ciupală.
Lumea bună a culturii
Printre cei prezenţi la prelegere, s-au aflat nume cunoscute comunităţii intelectuale câmpinene, cum ar fi profesoara Alexandra Beu, dr. Ofelia Mihălcioiu, Traian Vasilescu, Olimpia Frăţilă, Dorian Kovaliuc, renumit înotător, Ion Sonoşanu, politician de la PNŢ-CD, dr. Maria Zaharia, ing. Vasile Purdel şi mulţi alţii.
„Dragostea pentru istorie s-a născut, aici, la parohie. Părintele Moga este un mare iubitor de istorie. Chiar dacă noi, nu am avut această pornire, dânsul ne-a insuflat acest lucru, începând să înţelegem că trebuie să ştim şi noi istorie. Parohia a fost vizitată în urmă cu vreo 7-8 ani. A fost deosebit, a fost o vizită privată, care ne-a făcut să ne simţim foarte bine.
De-atunci am început să aflăm, ce înseamnă adevărata Casă Regală, să citim despre viaţa Reginei Maria, Prinţesa Ileana” spune inginer Daniela Diniţă, fan al acestui gen de întâlniri. „Cu toate că aveam ceva important de făcut, chiar am şi musafiri, am venit pentru că prelegerile despre monarhie, despre aceste adevăruri care sunt puţin ştiute de lume în general, cred că sunt un lucru benefic pentru orice câmpinean şi nu numai. Merită ascultate!”, se arată entuziasmat pictorul Dorian Sava. C. N.
SURSA: http://www.zvp.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul