Home Breaking News Stiri Exclusive Dorel SCHOR – “Hiper-realismul, Arta lui Moni Leibovici”

Dorel SCHOR – “Hiper-realismul, Arta lui Moni Leibovici”

3 min read
0
0
285

Pictura modernă creează unele dificultăţi privitorului nefamiliarizat. Tablouri abstracte, nefigurative, kinetice, op şi pop art îl pot nu numai dezorienta, dar, fără a intenţiona, îl ţin la oarecare distanţă. Nu mai vorbim de alte experimente sau căutări precum constructivismul, arta brută, conceptuală, neoplasticism sau suprematism. În acest context, hiper-realismul, deşi la fel de revoluţionar în materie, este mult mai uşor asimilat pentru că oferă elemente de realism accentuat.

totpal daily news

În esenţă, acest stil, mult mai dificil decât altele, solicita pictorului precizie şi concentraţie, claritate şi… ştiinţa de a picta. Artistul foloseşte o tehnică de lucru care recurge la disciplină, de la alegerea culorilor şi până la redarea cu minuţiozitate a celor mai mici amănunte. Frecvent, pictorul aşterne pe pânza şase, şapte straturi de grund înainte de a obţine fondul dorit.

Şi iată, am ajuns la arta lui Moni Leibovici, pictor talentat şi cu multă răbdare, bijutier în pictură, care prin jocul intensităţii luminii şi al umbrelor obţine o semi-transparenta a obiectelor. Uneori, el conferă acestora o patină de vechime, aureolata de un respect aproape mistic pentru exactitate. Pictorul creează acea atmosferă globală care, firesc, da personalitate imaginii. Sensibilitatea observaţiei metamorfozata în sensibilitate estetică are ca rezultat o incontestabilă pictura poetică. Şi iată cum, acelaşi privitor nefamiliarizat cu avatarurile artei moderne, poate asimila hiper-realismul, un prim pas către alte stiluri şi metode.

Creaţiile lui Moni Leibovici rezistă şi unei analize estetice exigente ale oricărui critic de artă, câtă vreme găsim în pictura să o îmbinare foarte interesantă a originalităţii, academismului şi modernismului. Vederea privitorului este focalizată simultan către interior şi spre exterior. Intimitatea naturii statice interioare face casă bună cu componente ale exteriorului, artistul concentrându-se asupra oricărui amănunt prezent în lucrare. Sunt destule argumente care pledează convingător pentru integritatea artistică a lui Moni Leibovici.

Dr. Dorel SCHOR

noiembrie, 2013

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…