Home Breaking News Stiri Exclusive Dorel SCHOR: “Lumini in iarna” – O expozitie internationala

Dorel SCHOR: “Lumini in iarna” – O expozitie internationala

3 min read
0
0
248

Sarbatorile luminii, in toate culturile si religiile, se petrec iarna. Craciunul la crestini, Hanuca la evrei si Ramadanul (in mai toti anii) la musulmani, se intalnesc tocmai in zilele zgircite in lumina din miezul iernii.

Ar putea fi o  sarbatoare a sarbatorilor care s-ar cere inchinata pacii, armoniei si bunei intelegeri. De la aceasta ideie a plecat pictorita Zina Bercovici, curatoare cu merite incontestabile in organizarea unor remarcabile expozitii de arta cu participarea unor valorosi artisti plastici din numeroase tari. De asta data, sub genericul “Lumini in iarna”, expozitia e gazduita de Muzeul de antichitati din Iaffo.

Dupa o munca asidua si o selectie severa, ea reuseste din nou rara performanta de a prezenta iubitorilor de frumos, nu numai lucrarile unui numar mare de participanti din nu mai putin de douasprezece tari, dar si interactia cu filoane de inspiratie nascute din cele trei mari culturi monoteiste. Nu numai tara pe care o reprezinta unii exponanti  e reprezentativa , ci adesea locul de bastina al artistului in aceasta lume a globalizarii. Israelieni nascuti in Romania, francezi nativi din Armenia sau alti europeni cu radacini din Egipt sau Africa de Sud – iata exemple de interactie intre traditii, scoli , trairi, valori, stiluri si mentalitati exprimate estetic.

In mod firesc, tehnicile de lucru difera, la fel si abordarea subiectelor in stiluri foarte diverse, care combina elemente ale modernismului european si nord-american cu teme locale, frunctie de specific sau traditie. Picturi in ulei sau acrilic, sculpturi in bronz si piatra, gravuri si fotografii artistice sint expuse intr-o ambianta deosebita, in care prezentul se dovedeste prelungirea comorilor ajunse la noi din  trecut.

Voi mentiona citiva exponenti, constient find ca voi neindreptatii pe altii, la fel de merituosi, dar cum fiecare are dreptul, in materie de arta, la o selectie subiectiva, imi asum riscul. In spiritul exclusiv al luminilor in iarna, voi nota lucrarile lui Dan Livni, Sonja Eisenberg, Inge Maux, Jadranka Carluccio, Baruch Elron, Ruty Segal, Evi Photopoulus, Natalie Schor, Teresa Young, Vladimir Petrov, Amira de Maistre, Bruno Pascal si Sonia Natra (despre care voi scrie in viitor in mod special).

Dr. Dorel Schor

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…