Home Breaking News Stiri Exclusive Dorel SCHOR – “Moreno PINCAS, cabinetul de curiozitati”

Dorel SCHOR – “Moreno PINCAS, cabinetul de curiozitati”

4 min read
0
0
563

Pictorul bulgar israelian francez Moreno Pincas verniseaza o expozitie de exceptie la Muzeul de Arta Israeliana din Ramat Gan. Intitulat cu modestie “Picturi” evenimentul

vine sa confirme reputatia internationala a artistului. Greu de catalogat ca stil, pictura sa este prezenta in marile galerii din lume sub titulaturi diverse: “arta europeana”, “arta maximala”, “arta israeliana”…In ultima instanta, incadrat in expresionism, grotesc, realism sau altfel, Moreno ramane aproape singular in creatiile sale.

Personajele sale si situatiile surprinse in tablouri sint cele pe care fiecare din noi le intilnim zilnic, fara sa ne gindim ca ar putea ilustra frumosul. Pictorul descrie viata cind stralucitoare, cind mohorita. Privirea lui e critica si tandra in acelas timp. Existenta e surprinsa in agitatia ei fireasca ca intr-o piesa de teatru grava sau, dimpotriva ca intr-o farsa sau vodevil.  Detaliile abunda, sint expresive si uneori neatractive, dar figurile, adesea caricutarizate, ne sint atit de familiare , scenele atit de apropiate incit e imposibil sa nu le (ne) recunoastem.

Recunoastem omul obinuit, neinfrumusetat si departe de a fi idealizat in lucrari intitulate simplu Familia la plaja, Piata de pasari, Muzicieni. Figuri la cafenea. Oameni si animale, Salon de ceai, Spalatorese, Atelier de croitorie… Privirea sa depinde mai aspra si penelul mai acid in alte lucrari, unde grotescul e ingrosat: Marea crapelnita, Vanitatea, Marele joc.

Moreno Pincas juxtapune grupuri teatrale pe imagini care amintesc uneori pictura renasterii nordice, conferindu-le considerabile elemente literare. Pentru ca fiecare tablou are si este o poveste speciala. Uneori enigmatica, alteori cu puternice accente sociale. Spatiul tablourilor sale este incarcat pina la saturatie, ocupat printr-o intentionata proliferare de figuri, forme si caractere… Culorile sint pline, materia e bogata, vibranta, coplesitoare. Ajungem cu usurinta la o intelegere a artei sale – cheia (sau secretul succesului) este concentrarea.

Moreno Pincas s-a nascut in Bulgaria, a emigrat ca adolescent in Israel, si-a cistigat reputatia internationala in Franta.. In mod firesc, imi amintesc de un alt pictor cu numele de Pincas, tot evreu bulgar, ajuns celebru in Parisul altui secol si apoi in toata lumea cu numele anagramat: Pascin. Dar Moreno are arta si destinul sau artistic, el expune in Israel, in Franta, Statele Unite, Argentina, Singapore, Ungaria, Italia, Taivan etc. Unde e apreciat si iubit pentru cabinetul sau de curiozitati.

 Dr. Dorel SCHOR

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…