Home Breaking News Stiri Exclusive Dorel SCHOR: Schiţe umoristice (66) “Un caz rarisim”

Dorel SCHOR: Schiţe umoristice (66) “Un caz rarisim”

5 min read
0
0
208

SCHOR-Dorel-wb– Domnilor, spuse dentistul Kleinergrois. Nici una din întâmplările care s-au petrecut la policlinică, nu se poate compara cu ce mi s-a întâmplat mie la secţia de stomatologie.

– Povesteşte! l-am rugat noi.

Şi iată ce a relatat dentistul:

– În urmă cu circa o săptămână, cam pe la ora nouă şi patruzecişicinci, adică înainte de pauza de ceai, a intrat la mine un cetăţean care mi-a făcut o propunere uluitoare: să-i scot o măsea de minte fără anestezie! Precizez că l-am consultat şi am văzut că era vorba de un molar cu trei rădăcini, bine înfipt în maxilar, cu coroana total compromisă şi tulpina la fel. O.K., i-am spus, măseaua trebuie scoasă, dar fără anestezie e practic imposibil. O să ai nişte dureri, de o să-ţi vină să te caţeri pe pereţi şi ai să-ţi aminteşti de învăţătoarea din clasa întâia şi de caporalul de la instrucţie…

– Fă ce-ţi spun eu, a insistat respectivul, ducă-se dracului toate învăţătoarele şi toţi caporalii împreună. Dumneata fă-ţi meseria şi dacă o să auzi de la mine cel mai mic suspin, n-ai decât să întrerupi extracţia!

Eu, fraţilor, ce să vă spun? Lucrez în branşă de aproape treizeci de ani, dar de aşa un caz, de o extracţie de molar fără anestezie, n-am auzit… Aşa că a intrat ambiţia în mine şi i-am spus bine, culcă-te pe scaun şi deschide gura mare, dar să nu ai pretenţii după aia!

– Şi?? vrem noi să ştim.

– Şi exact aşa s-a întâmplat, spuse dentistul. Am apucat straşnic cleştele, am răsucit în dreapta şi în stânga, la momentul oportun am făcut o mişcare energică pe liniile de forţă şi măseaua a ieşit perfect. Iar tipul, vă rog să mă credeţi, s-a ţinut de cuvânt: n-a scăpat nici o silabă. Eu aşa ceva n-am mai pomenit… Un caz demn de o comunicare ştiinţifică.

– Şi…! îl îndemnăm noi.

– Şi în pauza de ceai, m-am grăbit să povestesc colegilor despre cazul acesta atât de interesant. Uite, aşa şi aşa, le spun eu, astăzi am efectuat o extracţie fără anestezie, încep eu să mă grozăvesc. Dar doctorul Groiserklein mă întrerupe: Era un pacient cu mustaţă, cu doi canini de viplă sus şi o punte în stânga jos? Sigur, confirm eu, nici nu mă miră că îl reţii, astea sunt cazuri rarisime, cu lipsa sistemului autonom de semnalizare a durerii, sau cu o zonă patologică de anestezie în sistemul nervos central.

– Nu e chiar aşa de rarisim, spune însă Groiserklein. Este al doilea caz într-o singură lună, când îi fac pacientului anestezia, îl rog să aştepte pe sală un sfert de oră, ca să-şi facă efectul maxim şi el intră la alt medic, numai pentru că s-a eliberat scaunul mai repede…

Dorel SCHOR

tel Aviv, Israel

25 februarie 2016

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Este atat de bine sa stii ca la gradinite cei mici sunt ingrijiti si multumiti

Gradinite ale viitorului Este de ajuns sa vezi sali frumos amenajate in gradinite de tip T…