Home Breaking News Stiri Exclusive Dorel SCHOR: “Timpul lui Baruch ELRON – Omagiu şi elogiu”

Dorel SCHOR: “Timpul lui Baruch ELRON – Omagiu şi elogiu”

3 min read
0
0
692
Au trecut zece ani de când ne-a părăsit omul şi pictorul excepţional care a fost Baruch Elron. Zece ani, timp în care, opera lui a fost mereu prezentă, în galerii şi expoziţii tematice sau retrospective naţionale şi internaţionale. Avem acum prilejul să revedem tablouri in care Timpul, unul din subiectele mult îndrăgite şi constante pentru el, îi aduce acum un autentic omagiu şi elogiu.
156a
   Elron îşi captivează privitorii pe care îi călăuzeşte de la realitate la fantezie şi de la fantezie la realitate cu abilitate creativă. Intre cunoscutele sale compoziţii îndrăzneţe şi ambiţioase (legendele biblice, muzica, ferestre ş.a.) lucrările în care Timpul este personaj principal sau aluziv abundă. Universul său este dominat de o natură senzuală şi filozofică. Artistul imaginează şi “polemizează” pe tema timpului care, devenit emblematic, subliniază ideile spiritului său la modul poetic, alegoric, metaforic.
130a
   Arta sa reflectă nu numai concepţia şi formaţia sa intelectuală, ci şi o vie şi profundă intuiţie, capabilă să transmită asociaţiile cele mai surprinzătoare. Conceptul spaţiului şi timpului, în interpretarea sa, trece spectaculos într-o nesfârşită alegorie pictuală, în care avem satisfacţia să descoperim miracolele realismului magic. Domeniu în care Elron a excelat. Seria celor patru anotimpuri, tablouri neîndoielnic muzeale, conţine şi tema trecerii timpului, cu transformările inerente ale naturii şi omului. Pictorul ne oferă în tablouri aspecte fascinante, filozofie şi mister. Avem integrarea în artă a suprarealului şi a realului, a naturalului şi imaginarului.
A13
    Opera lui Baruch Elron este bogată în simboluri. Dar arta sa este, în acelaş timp, sintetică. Tratarea picturală e fără îndoială insolită şi profundă. Universul fabulos, simbolismul ezoteric, contextul cultural şi tradiţia supra- realistă adăugate măiestriei artistice, explică palmaresul impresionant şi constant al operelor sale.
A20
   Marele public are ocazia de a se reîntâlni cu creaţia lui Baruch Elron, cu lucrări în care precumpâneşte tematica Timpului, la galeria Amalia Arbel din Tel Aviv.
DSC09224DSC09230
 Dr. DOREL SCHOR
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…