Dorel SCHOR: „Timpul lui Baruch ELRON – Omagiu şi elogiu”
Au trecut zece ani de când ne-a părăsit omul şi pictorul excepţional care a fost Baruch Elron. Zece ani, timp în care, opera lui a fost mereu prezentă, în galerii şi expoziţii tematice sau retrospective naţionale şi internaţionale. Avem acum prilejul să revedem tablouri in care Timpul, unul din subiectele mult îndrăgite şi constante pentru el, îi aduce acum un autentic omagiu şi elogiu.
Elron îşi captivează privitorii pe care îi călăuzeşte de la realitate la fantezie şi de la fantezie la realitate cu abilitate creativă. Intre cunoscutele sale compoziţii îndrăzneţe şi ambiţioase (legendele biblice, muzica, ferestre ş.a.) lucrările în care Timpul este personaj principal sau aluziv abundă. Universul său este dominat de o natură senzuală şi filozofică. Artistul imaginează şi „polemizează” pe tema timpului care, devenit emblematic, subliniază ideile spiritului său la modul poetic, alegoric, metaforic.
Arta sa reflectă nu numai concepţia şi formaţia sa intelectuală, ci şi o vie şi profundă intuiţie, capabilă să transmită asociaţiile cele mai surprinzătoare. Conceptul spaţiului şi timpului, în interpretarea sa, trece spectaculos într-o nesfârşită alegorie pictuală, în care avem satisfacţia să descoperim miracolele realismului magic. Domeniu în care Elron a excelat. Seria celor patru anotimpuri, tablouri neîndoielnic muzeale, conţine şi tema trecerii timpului, cu transformările inerente ale naturii şi omului. Pictorul ne oferă în tablouri aspecte fascinante, filozofie şi mister. Avem integrarea în artă a suprarealului şi a realului, a naturalului şi imaginarului.
Opera lui Baruch Elron este bogată în simboluri. Dar arta sa este, în acelaş timp, sintetică. Tratarea picturală e fără îndoială insolită şi profundă. Universul fabulos, simbolismul ezoteric, contextul cultural şi tradiţia supra- realistă adăugate măiestriei artistice, explică palmaresul impresionant şi constant al operelor sale.
Marele public are ocazia de a se reîntâlni cu creaţia lui Baruch Elron, cu lucrări în care precumpâneşte tematica Timpului, la galeria Amalia Arbel din Tel Aviv.
Dr. DOREL SCHOR
Partajează acest conținut:
Publică comentariul