Home Breaking News Dr. Constantin Roman-TĂMĂDUIANU: “Sănătatea şi obezitatea” – Regim de slăbire

Dr. Constantin Roman-TĂMĂDUIANU: “Sănătatea şi obezitatea” – Regim de slăbire

12 min read
0
0
202

Recomandări generale la începerea unui regim de slăbire:

  1. mâncaţi pe săturate numai alimente permise şi “bune”, în cantităţi normale pentru o masă, în funcţie de vârstă;
  2. minim 3 mese pe zi, nu săriţi nicio masă, fiind permise şi două gustări frugale (iaurt sau lapte degresat 0% grăsimi, fructe (măr, pară, caise, piersică), sâmburi uscaţi (nucă, migdale, alune), salate de crudităţi. Evitaţi “ronţăiala” între mese;
  3. mesele să fie ordonate (la ore fixe): 7-8.30 mic dejun, 13-14.30 prânz, 18-19 cina;
  4. echilibrul alimentar între principiile nutritive, proteine, glucide, lipide, să fie făcut zilnic; Obligatoriu, la fiecare masă, să avem în meniu proteine şi glucide;
  5. micul dejun să aibă doar glucide “bune” şi proteine fără grăsimi;
  6. prânzul să conţină prote-ine vegetale şi animale plus glucide bune şi grăsimi puţine;
  7. cina trebuie să fie săracă în grăsimi şi să conţină proteine şi zaharuri “bune” reduse;
  8. se vor evita grăsimile din mezeluri, carne, unt, lactate integrale în favoarea uleiurilor de măsline, rapiţă, grăsime de peşte;
  9. evitaţi băuturile îndulcite;
  10. limitaţi consumul de lactate din lapte de vacă, cu excepţia celor degresate, şi alegeţi preferabil produse din soia;
  11. evitaţi cafeaua tare, alegeţi cafea espresso fără zahăr, arabică;
  12. evitaţi alcoolul;
  13. ocoliţi deserturile (prăji-turi, dulciuri etc.);
  14. respectaţi ritualul mesei, mâncaţi în tihnă, mestecaţi bine, nu beţi băuturi în timpul mesei;
  15. nu consumaţi fructe imediat după mese, ci între mese, pentru a evita fermentaţia alcoolică.

Pentru această primă fază a unui regim de prevenire şi combatere a obezităţii vă enumerăm alimentele permise care pot fi consumate şi cele care trebuie evitate sau sunt interzise.

  • Fructe permise: măr, pară, portocală, lămâie, grepfrut, kiwi, piersică, nectarină, cireşe, vişine, căpşuni, zmeură, struguri, afine, coacăze, fragi, mai rar ananas şi mango, prune şi caise.
  • Fructe interzise: banane, castane şi fructe la cutie.
  • Pâine şi foietaje permise: pâine neagră, integrală, graham, pâine de orz, ovăz, secară, covrig şi biscuiţi din făină neagră.
  • Pâine, foietaje şi dulciuri interzise: pâine albă, pâine prăjită, crutoane, pesmet, brioşe, biscuiţi, vafe, napolitană, turtă dulce, zahăr şi miere.
  • Cereale şi drojdie permise: cereale brute, germeni de grâu, tărâţe, grâu, orz, ovăz, secară, fulgi de cereale fără zahăr, fără miere sau adaos de fructe.
  • Cereale interzise: cereale îndulcite, fulgi de cereale, porumb, floricele şi orez expandat.
  • Dulceţuri permise: compoturi de fructe fără zahăr, marmelade, gemuri şi dulceaţă fără zahăr, piure de alune fără zahăr şi jeleuri fără zahăr.
  • Dulceţuri interzise: cele cu zahăr, jeleuri, siropuri îndulcite.
  • Lactate şi soia permise: cele degresate cu grăsimi 0%, iaurt, brânză de vaci, brânză de casă, iaurt de soia, lapte degresat şi lapte de soia.
  • Lactate şi soia interzise: cele integrale, cele îndulcite şi cele cu adaos de fructe.
  • Băuturi permise: lapte praf sau lichid degresat, cafea fără cafeină – arabică, espresso, ciocolată degresată, cicoare, lapte de migdale, suc de legume şi suc de fructe proaspăt cu pulpă.
  • Băuturi interzise: lapte integral, băuturi alcoolizate, sucuri acidulate şi îndulcite.

Produsele alimentare enumerate ca permise pot fi integrate în mic dejun după cum urmează: la începutul micului dejun cu 15-30 minute suc proaspăt cu pulpă din portocale, piersică, morcov, grepfrut, kiwi, lămâie, măr, zmeură, fragi, afine, coacăze şi pere; pâine integrală neagră sau fulgi de ovăz, orz, secară; cafea fără cafeină, slabă arabică, espresso sau ceai slab, lapte praf degresat sau iaurt 0% grăsimi sau compot fără zahăr sau cicoare, brânză de vaci sau brânză de casă 0% grăsimi.

Cu siguranţă imaginaţia fiecăruia poate duce la alcătuirea unor meniuri prin combinaţii diferite, respectând principiul alegerii alimentelor bune permise într-o asociere corectă dintre proteine, glucide şi lipide.

La micul dejun mai sunt permise ouă (fierte, ochiuri româneşti şi mai rar omletă); peşte (somon, păstrăv, heringi, macrou, stavrid şi scrumbie), mezeluri (jambon crud şi alb, bacon uscat), fiind interzişi crenvurștii sau variante ale lor. Brânzeturi, mai rar cele fermentate şi parţial degresate. Sunt permise roşiile şi castraveţii.

Alimente permise în alcătuirea meniului de prânz şi cină: permise: sparanghel, roşii, castraveţi, anghinare, ardei, ţelină crudă, ciuperci, praz, fasole verde, varză, castraveciori, soia, lăptuci, andive, leurdă, păpădie, măcriş, cicoare, ceapă, usturoi, ridichi, broccoli, conopidă, morcovi cruzi, linte, fasole uscată, năut, somon afumat sau marinat, sardine, anşoa, macrou, heringi, creveţi, ton, ficat de morun, langustă, homar, caviar, midii, scoici, crabi, calmari, melci de mare, peşte spadă, stridii, sepie, jambon crud, cârnaţi uscaţi, ceapă, usturoi, carne de pasăre, curcan sau vânat. Pate de ficat, pate de gâscă, pui de baltă, ouă tari, supă de peşte, brânză de capră.

Interzise: cartofi, paste de făină albă, orez, porumb, sfeclă roşie, morcovi fierţi, cârnaţi graşi, găluşte, mâncăruri din făină, sosuri, rântaşuri, foietaje, clătite, gogoşi, crutoane, pizza, papanaşi, budinci, cozonac, checuri, prăjituri cu creme, napolitane, biscuiţi.

La meniul de prânz sunt permise: carne de pui, găină, curcan, bibilică, gâscă, raţă, prepeliţă, fazan, porumbel, iepure, capră, mistreţ, miel, viţel, muschiuleţ de porc sau de vită, somon, macrou, ton, sardină, hering, calcan, şalău, păstrăv şi peşte de râu. Se vor evita preparările pané, carnea grasă şi pielea.

Garnituri permise: linte, năut, mazăre zdrobită, fasole uscată şi verde, dovlecei, vinete, conopidă, broccoli, spanac, ciuperci, ţelină, praz, andive, măcriş, salvie, roşii, ceapă, ardei, varză, salată verde, anghinare.

  • Garnituri interzise: cartofi, orez, napi, păstârnac, dovleac, porumb, paste, tăiţei, macaroane, ravioli, lasagna.

Condimente şi ingrediente permise: castraveciori, murături, arpagic, măsline, lămâie, parmezan, ulei de măsline, nuci, alune, arahide, floarea-soarelui, seminţe de strugure, rapiţă, pătrunjel, tarhon, usturoi, ceapă, cimbru, scorţişoară, piper, muştar, coriandru, anason, chimen, fiind interzise orice sosuri, rântaşuri, prăjeli, amidon, făină, zahăr, ketchup, zahăr caramel, siropuri.

DR. ROMAN-TĂMĂDUIANU CONSTANTIN
MEDIC PRIMAR,
DIRECTOR MEDICAL SPITALUL SINAIA

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Breaking News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cauti schele metalice de inchiriat? Bucura-te de calitate garantata, suport in montaj si transport gratuit!

Daca studiezi, chiar in acest moment, oferta de servicii de inchirieri schele metalice de …