Home Breaking News Stiri Exclusive Dr. Dorel SCHOR – “Citeva tablouri care mi-au placut”

Dr. Dorel SCHOR – “Citeva tablouri care mi-au placut”

4 min read
0
0
256

Pentru ca inca nu s-a ajuns la o definitie a frumosului acceptata unanim de esteticieni, filozofi, artisti si critici, s-a convenit  empiric ca “frumos este ce-mi place mie”… Iata, m-am gindit, am ocazia sa ma refer la citeva tablouri, nu neaparat in cadrul unui subiect unitar, numitorul comun fiind doar scurta perioada de timp in care le-am selectat, subiectiv, dintre atitea altele. Evident, selectia are un caracter personal, tine seama de sentimente si idei (afective) si risca sa devina partinitoare. Ceea ce nu ma impiedica sa va impartasesc parerea mea.

O natura statica  semnata de Lipa Natanson, vas cu flori de cimp, imi aminteste prin armonia culorilor si punerea in pagina de scoala clasica romaneasca, la care se adauga discret in planul doi maslinii israelieni. Aceasta imagine focalizata inegal pe doua planuri armonizeaza intimitatea interiorului cu componentele exterioare, tributare biografiei si formatiei artistice ale pictorului.

Orna Ben Shoshan se incadreaza oarecum in stilul suprarealist sau realist fantastic. Ea  foloseste intotdeauna elememente combinate intr-un ansamblu esoteric si creaza o “poveste” care capteaza  inima si imaginatia privitorului. Viziunea ei este distincta, suplimentata cu detalii care sugereaza o lume magica, ca o alternativa la realitate. O lume iaginara in care spiritual controleaza materia.

O cu totul alta viziune descoperim in pictura Talmei Eshdat. E vorba de un peisaj care se apropie de culorile fovilor, cu o vaga ambianta metafizica , in care autoarea   combina elementele cromatice dispuse pe mai multe planuri orizontale inegale. Rezulta o imagine senzuala si estetica, poate tocmai din cauza ca formele, textura si nuantele sint neobisnuite si in proportii neuzuale.

Picturile create de Miriam Cojocaru comunica invariabil privitorului acordul cu o anume viziune, un aspect distinct, personalizat al realitatii. Ea reuseste sa patrunda in detaliile intime ale vietii, fara a-si idealiza personajul, dar si fara a-i rapi integritatea artistica. Liniile curate. servite de lirismul culorilor si frumusetea intrinseca a compozitiei, subliniaza  calitatea spirituala a portretului ei.

In sfirsit, iata un portret semnat de Haim Savitzky, fara indoiala decanul de virsta al preferatilor mei, care se apropie de venerabilul …105 !! E adevarat ca tabloul a fost pictat cu mult timp in urma, pe vremea cind  mesterul avea probabil chiar mai putin de 90 de ani. De remarcat pe chipul tinerei acel amestec de candoare si frumusete intrinseca, in traditia picturii figurative, clasice.

Dr. Dorel SCHOR

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce faci cand pleci la drum cu copilul? 3 sfaturi pentru o calatorie sigura si placuta

A pleca intr-o calatorie cu un copil reprezinta atat o placere extrem de mare, cat si o re…