Home Breaking News Stiri Exclusive Dr. Dorel SCHOR: Sonia Natra – “Fragmente umane”

Dr. Dorel SCHOR: Sonia Natra – “Fragmente umane”

4 min read
0
0
530

Numele Sergiu Natra si Sonia Natra sunt de multa vreme reprezentative pentru viata culturala si artistica . El compozitor cunoscut si foarte apreciat, ea sculptorita, pictorita, ceramista, creatoare in mai toate genurile artelor vizuale. Am avut prilejul sa cunosc lucrari semnate de Sonia Natra in citeva expozitii de larga respiratie, care intruneau pictori si sculptori din numeroase tari sub acelas acoperis. Aceste expozitii internationale au constituit un dialog intre artisti, dar si un prilej deosebit pentru iubitorii de frumos de a lua contact cu universalitatea artelor.

Sonia Natra s-a aflat acolo. A participat la “Eterna Eva”, la “Spiritul Artei”, la “Lumini in iarna” – expozitii recente de arta contemporana, excelente ocazii de a comunica, de a cunoaste si de a fi cunoscut. Mai bine zis ocazii in plus, pentru ca lucrarile ei au depasit de mult granitele tarii,  figurind in galerii si colectii particulare din Statele Unite, Franta, Italia, Rusia, Canada, Belgia, Australia…

Marturisesc ca e greu sa incadrez lucrarile Soniei Natra intr-o anume categorie. Poate si din cauza ca ea s-a risipit cu folos in atitea directii, stiluri si procedee. De la pictura de sevalet la ceramica murala, de la sculptura in care a excelat la gravura, de la aquarela la fotografie, grafica, desen… Sculptind adesea figura umana, cu precadere feminina, ea surprinde frumusetea si sensibilitatea chipului , dar nu ocoleste  vigoarea trasaturilor care devin emblematice pentru subiect. Alteori descoperim o viziune utopica cu aparente naturale, combinate cu elemente de stilizare in gravuri colorate.

Artista crede in material vizuala, in discrete elemente decorative, in culori cerebrale, in fantezie, poate chiar in basm.

Chipurile din sculpturi par sa caute fericirea, eterna intrebare umana…In tablourile bidimensionale , fondul descriptiv dar liric pare a fi o replica la intrebarile cotidiene, amintind de lumea puternica dar atit de vulnerabila in care traim. Pe alocuri, stilul e abstract cu influente impresioniste, alteori tendinta este spre expresionismul abstract, fara a permite insa stridenta culorilor.

Exista fara indoiala, in lucrarile vizuale ale Soniei Natra, puncte de contact intre limbajul plastic si cel muzical. Era inevitabil… Puritatea expresiei artistice trebuie sa fi fost distilata in atmosfera sunetelor frumoase si universul de sine statator al muzicii culte. De altfel, ea a scris uneori textul poetic al unor compozitii create de Sergiu Natra.

Titlul acestei prezentari este preluat dintr-o carte semnata de Sonia Natra. Iat-o, asadar, si literata, semnand in reviste literare, plachete si volume precum “Izkor – poemul umbrelor funebre” publicat in colaborare cu regretatul M. Rudich.

 Dr. Dorel SCHOR

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…