Home Breaking News Stiri Exclusive Dr. Emil G. Oneț – “Petrecere românească în Surprise, Arizona”

Dr. Emil G. Oneț – “Petrecere românească în Surprise, Arizona”

6 min read
0
0
477

În organizarea domnului Vasile Țîntaș, un inimos român din această zonă, a avut loc, în seara zilei de sâmbătă 18 februarie, o seară românească având ca invitați cunoscuți soliști de muzică populară din România: Traian Ilea cu soția Valeria Codorean și Sanda Argint.

Programul a început cu solista Sanda Argint, o mehedințeancă ce a prezentat auditoriului un bogat repertoriu de melodii oltenești.

Când lumea s-a mai “încălzit”, s-au încins hore și sârbe care au antrenat mesenii în înfocate ritmuri tradiționale românești. Tineri, adulți și chiar mai vârstnici s-au prins în dansuri populare, ocupând la refuz spațiul afectat jocului. Sanda Argint, o prezență plăcută și antrenantă și-a dovedit cu măiestrie talentul interpretativ, creând o atmosferă cu adevărat sărbătorească. Am înțeles din  relatările solistei că și-a început cariera artistică încă de la vârsta de 15 ani, ajungând să fie invitată în multe programe televizate.

Prin emisiunile Etno a ajuns să fie cunoscută și în afara țării. A efectuat o serie de 7 turnee în Australia, ceea ce spune câte ceva despre popularitatea de care se bucură în lume. Soții Ilea au dovedit și cu această ocazie, dacă mai era nevoie, aprecierea de care se bucură nu numai în România, ci și în afara hotarelor ei. Originar din Valea Ierii, Traian Ilea a ilustrat, prin cântecele sale, frumusețea melosului Apusenilor.

Dintre melodiile interpretate nu a lipsit, evident, “Pușca și cureaua lată“, care a devenit în ultimii ani, foarte cunoscută, nelipsind de la manifestările sărbătorești (nunți, banchete și alte evenimente la care soliștii sunt invitați). Povestea vânătorului, cu cetină în clop, care cu ortacii lui, ajunge să-și spună, cu regret “ce bărbat eram odată…” este foarte sugestivă pentru orice om în postura lui. Vremurile când lua urma cerbilor și nu obosea deloc trecând, ajunge la anii când povara timpului îl face doar să-și amintescă de ele, trimițându-și doar “dorul ca să gâsească izvorul”. Melodia “Noi suntem români” a ridicat sala în picioare, toată lumea cântând alături de soliști, într-o reverie de nedescris, confirmând că românii, oriunde ar fi, rămân cu un sentiment patriotic pe care nu și-l ascund.

O surpriză notabilă a serii a fost Vasile Țîntaș, care și-a etalat un neașteptat talent muzical, interpretând multe melodii de petrecere, pe al cărui fond participanții au jucat și cântat, imprimând o admirabilă atmosferă de voioșie și bună dispoziție. Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de D-l Dan Manole, care a făcut față cu succes varietății de ritmuri și melodii din toate zonele țării.

Mulți dintre participanți și-au exprimat speranța că asemenea evenimente vor avea loc mai frecvent, iar  ocaziile românilor din această parte a țării de a se întâlni și de a se simți împreună “ca acasă“ se vor repeta în viitor.

Dr. Emil G. Oneț

Phoenix, Arizona

 

 Material transmis pe e-mail de Octavian D. Curpas ( octavianus@cox.net )

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…