Colesterolul, istoric şi încadrare
Organismul nostru îşi sintetizează din colesterol :
1) Membrane pentru toate celulele sale
2) Anumiţi hormoni absolut necesari
3) Lichidul biliar (pentru emulsionarea grăsimilor şi a unor vitamine din intestin, urmată apoi de absorbţia lor)
4) Un precursor al vitaminei D3 (7-dehidro-colesterolul), pe care-l stochează sub piele, substanţă care are şi proprietatea de a limita pierderile de lichide datorate transpiraţiei. Acest precursor vitaminic se va transforma în vitamina D3 sub acţiunea razelor ultraviolete
5) Din colesterol corpul sintetizează şi un precursor al (sfingo-)mielinei, material gras, izolator util, necesar „îmbrăcării” fibrelor nervoase cerebrale şi periferice în teci. În lipsa acestor teci, funcţionalitatea sistemului nervos central ar avea serios de suferit
(1) Colesterolul – producţie, aport
REŢINEŢI !!! Toate alimentele de origine animală conţin colesterol, însă NICI UN ALIMENT DE ORIGINE VEGETALĂ NU CONŢINE COLESTEROL
Când se determină valorile colesterolemiei (denumit şi „colesterol total”), este util a se determina şi alte fracţiuni lipidice :
1) LDL-Colesterolul, care este transportatorul de colesterol de la ficat la vase şi ţesuturi („colesterolul rău”). Valorile acestuia nu trebuie să depăşească (50) 70-100 mg% (cu cât este mai scăzut cu atât mai bine !)
2) HDL-Colesterolul, sau transportatorul de colesterol din vase şi de la ţesuturi spre ficat („colesterolul bun”). Nivelul sangvin al acestui transportator este bine să depăşească 40-60 mg% (cu cât e mai mare cu atât mai bine !)
3) Trigliceridele sangvine, ale căror valori nu trebuie să depăşească 150 mg% (133 ?)
4) Lipidele totale, care deşi se determină uzual, permit doar o orientare paraclinică grosieră. Valorile normale pentru acest parametru se încadrează între 700-900 mg%
ATENŢIE !!!
1) ¯ cu 1% a LDL-Colesterolului, ¯ cu 1% riscul cardio-vascular
2) cu 1% a HDL-Colesterolului, ¯ cu 3% riscul cardiovascular
3) cu 1 kg în greutate cu 3,1% riscul cardio-vascular
4) Între TG și ¯ HDL-C există o legătură bine stabilită fiind un factor predictor al evenimentelor cardio-vasculare
5) TG post-prandiale sunt foarte periculoase. TG ar trebui determinate atât post-prandial, cât și bazal
6) Toate evenimentele cardio-vasculare ca frecvență când ¯ HDL-C
7) La valori normale ale LDL-C dacă avem TG > 200 mg% riscul relativ la > 56% și HDL < 40 mg% e foarte rău
Efectele nefaste ale homocisteinei sunt :
*Aportul din surse vegetariene a vitaminelor B6,9,12 dă o protecţie sigură împotriva efectelor dezastruoase ale homocisteinei
(ultimele 4, formând aşa-numitul “profilul lipidic alterat”)
– proteina C reactivă înalt specifică
– homocisteina peste normal
– LDL-Colesterol > 100 mg%
– HDL-Colesterol < 40 mg%
– Trigliceridele > 150 mg%
– Hipertensiunea arterială
– Fumatul
– Supraponderea şi obezitatea
– Glicemia crescută, sau diabetul zaharat
– Acidul uric sangvin > 7 mg%
* Riscul cardio-vascular pro-aterogen, zugrăvit prin această “scară” se amplifică cu cât se cumulează 2 sau mai mulţi dintre factorii enumeraţi mai sus !!!
Arterele cerebrale Arterele coronare Arterele femurale
(creier) (inimă) (coapse)
Trigliceridele +/- +++ +
Hipertensiunea +++ +/- +/-
arterială
Fumatul + + +++
Se pot da singuri sau în asociere cu statinele, preferabil când avem un HDL-C scăzut şi / sau trigliceride crescute
1) Reduce semnificativ absorbţia unor vitamine (A, D, E, K, B12)
2) Produce topire musculară
3) Aduce atingere hepatică
4) Decalcifică oasele, cu risc de osteoporoză
5) Diminuă într-o măsură importantă cantitatea de Coenzimă Q10 din corp !!!
6) Are un preţ de cost deloc de neglijat
7) Tratamentul cronic impune monitorizarea atentă şi periodică a funcţiei hepatice, renale, cardiace, cât şi a performanţelor fizice (subiectiv)
Dr. Mărginean Călin