Dr. Roman-Tămăduianu CONSTANTIN: „Sănătatea şi obezitatea” – Un prânz echilibrat
Vă vom propune în continuare unele sugestii de meniu pentru un prânz echilibrat.
Indiferent unde luăm prânzul, alimentele alese trebuie să fie alcătuite din proteine, lipide şi glucide cu indice glicemic scăzut, deci care nu declanşează secreţie excesivă de insulină. Proteinele vor proveni din carne, ouă şi lactate. Lipidele (grăsimile) asigurate de uleiul de măsline, iar glucidele, în cantitati controlate, din alimente permise cu indice glicemic scăzut: orez basmatic cu bob lung, mazăre, fasole, pâine de secară, neagră sau integrală, paste ,,al dente”, morcovi cruzi, lactate, linte, năut, marmeladă fără zahăr, dovlecei, ceapă, legume verzi, vinete, roşii, arahide, nuci, migdale.
Exemplu pentru meniul de prânz: crudităţi sau supă, carne de curcan sau pui, peşte, carne de vită, garnitură din alimentele glucidice menţionate mai sus şi salată, brânză sau iaurt de soia, apă. Antreurile pot fi mixte însă fără cartofi, porumb fiert, sfeclă roşie, permis la salate, oţet sau lămâie, ulei de măsline sau rapiţă. Salata poate cuprinde varză albă sau roşie, conopidă, roşii, andive, ridichi, linte, năut, fasole uscată, fasole verde plus brânză, mezeluri. Nu există o restricţie la ouă sau smântână degresată în cantitate redusă. Se mai pot consuma salate de ton, sardine şi fructe de mare. Carnea şi peştele nu trebuie preparate pane, sunt preferate la grătar. Se vor evita grăsimile prăjite, prăjelile, sosurile, rântaşurile. Sosurile nu vor fi preparate niciodată cu făină albă. Este permis muştarul picant, nu dulce. Antreurile din salate de crudităţi cu puţină brânză sunt binevenite. La sfârşitul mesei, este permisă brânza, desigur fără pâine, sub diverse forme sau iaurtul, brânza de vaci bine scursă de zer. Deserturile trebuie alese dintre cele fără făină albă, zahăr, unt, fiind permisă însă ciocolata neagră, cu cacao, amară, cu cacao peste 70%. Nu consumaţi lichide în timpul mesei pentru că diluează sucurile gastrice. Renunţaţi la alcoolul aperitiv sau la ”spriţul” tradiţional. La recepţii uitaţi paharele cu alcool în diverse locuri după protocolul formal de a da noroc. Aceeaşi atitudine trebuie să o aveţi nu numai acasă, cât şi în vizită sau la recepţii. Uneori, pentru a nu părea nepoliticos refuzând anumite mâncăruri, putem invoca un mic disconfort, o alergie etc.
Orice abatere cu excese periodice, adică excepţia, sabotează regimul şi asigură doar insuccesul în lupta cu obezitatea.
Dr. Roman-Tămăduianu CONSTANTIN Medic primar, director medical Spitalul Sinaia SURSA: http://www.expresuldesinaia.roPartajează acest conținut:
Publică comentariul