Home Economia Japoniei isi reia expansiunea

Economia Japoniei isi reia expansiunea

3 min read
0
0
206

Japonia se mentine a doua mare economie a lumii dupa cresterea semnificativa a productiei industriale luna trecuta, fapt ce arata ca economia nipona se reface.

Productia industriala japoneza a urcat in decembrie 2010 mai mult decat a crescut in ultimele 11 luni datorita cererii din afara tarii, potrivit informatiilor Ministerului Comertului din Tokyo, ceea ce stimuleaza refacerea economiei nationale. Cresterea a fost indusa in mare parte de iesirile masive de echipamente si componente electronice, fapt ce a determinat o crestere totala a exporturilor, luna trecuta, de 3,1%.

Honda si Nissan sunt printre companiile care si-au marit productia pentru a face fata cererii din China si Statele Unite, cele mai mari piete de export ale Japoniei. “ Economia Japoniei se intoarce la calea sa catre expansiune, incurajata de cererile straine, modalitate, de altfel, tipica Japoniei pentru refacere” a spus Hiroaki Muto, senior economist la Sumitomo Mitsui Asset Management din Tokyo. “Cu aceste date privind productia si cu cresterea consistenta a exporturilor inregistrata saptamana trecuta, putem fi destul de siguri ca economia va iesi din acalmie in primul trimestru al acestui an”, a adaugat Muto.

Nissan, al treilea mare producator de masini din lume, a anuntat saptamana trecuta ca productia globala a crescut, luna trecuta, cu 19,8 procente, fata de 2009. Honda, al doilea mare producator de masini din Japonia, a anuntat, de asemenea, ca exporturile globale de masini si camioane de mic tonaj au urcat cu 0,3%. Panasonic si-ar putea dubla capacitatea de productie a becurilor, utilizand, in urmatorii doi ani, diode emitatoare de lumina pentru a dezvolta piata componentelor de economisire a energiei, dupa cum a declarat Yoshio Ito, presedintele diviziei de iluminat a Panasonic. Producatorii au declarat ca au in plan o crestere a exporturilor de 5,7% in ianuarie a.c., pentru ca in februarie, productia sa descreasca cu 1,2 procente.

In tot acest timp insa, creste ingrijorarea investitorilor privind escaladarea datoriilor tarilor ale caror economii nu s-au redresat, datorii care ar putea ajunge la 120% din PIB in 2012, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.

SURSA: http://www.stiridebine.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…