Japonia se mentine a doua mare economie a lumii dupa cresterea semnificativa a productiei industriale luna trecuta, fapt ce arata ca economia nipona se reface.

Productia industriala japoneza a urcat in decembrie 2010 mai mult decat a crescut in ultimele 11 luni datorita cererii din afara tarii, potrivit informatiilor Ministerului Comertului din Tokyo, ceea ce stimuleaza refacerea economiei nationale. Cresterea a fost indusa in mare parte de iesirile masive de echipamente si componente electronice, fapt ce a determinat o crestere totala a exporturilor, luna trecuta, de 3,1%.

Honda si Nissan sunt printre companiile care si-au marit productia pentru a face fata cererii din China si Statele Unite, cele mai mari piete de export ale Japoniei. “ Economia Japoniei se intoarce la calea sa catre expansiune, incurajata de cererile straine, modalitate, de altfel, tipica Japoniei pentru refacere” a spus Hiroaki Muto, senior economist la Sumitomo Mitsui Asset Management din Tokyo. “Cu aceste date privind productia si cu cresterea consistenta a exporturilor inregistrata saptamana trecuta, putem fi destul de siguri ca economia va iesi din acalmie in primul trimestru al acestui an”, a adaugat Muto.

Nissan, al treilea mare producator de masini din lume, a anuntat saptamana trecuta ca productia globala a crescut, luna trecuta, cu 19,8 procente, fata de 2009. Honda, al doilea mare producator de masini din Japonia, a anuntat, de asemenea, ca exporturile globale de masini si camioane de mic tonaj au urcat cu 0,3%. Panasonic si-ar putea dubla capacitatea de productie a becurilor, utilizand, in urmatorii doi ani, diode emitatoare de lumina pentru a dezvolta piata componentelor de economisire a energiei, dupa cum a declarat Yoshio Ito, presedintele diviziei de iluminat a Panasonic. Producatorii au declarat ca au in plan o crestere a exporturilor de 5,7% in ianuarie a.c., pentru ca in februarie, productia sa descreasca cu 1,2 procente.

In tot acest timp insa, creste ingrijorarea investitorilor privind escaladarea datoriilor tarilor ale caror economii nu s-au redresat, datorii care ar putea ajunge la 120% din PIB in 2012, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.

SURSA: http://www.stiridebine.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Soferii model fac toate aceste lucruri! Fa-le si tu!

Nu este deloc greu sa fii un sofer model in trafic, sa conduci prudent si sa ai grija de a…