Home Egiptul, în pragul revoluţiei. Demonstranţii vor plecarea lui Hosni Mubarak de la putere

Egiptul, în pragul revoluţiei. Demonstranţii vor plecarea lui Hosni Mubarak de la putere

4 min read
0
0
360

Revolta populară din Egipt se transformă de la o oră la alta în revoluţie. Apelul la calm  lansat noaptea trecută de preşedintele Hosni Mubarak nu au calmat nici pe departe spiritele. Mii de oameni au continuat să ceară plecarea lui de la putere, replica fiind peste 30 de morţi şi mii de răniţi. În acest timp, la Washington, preşedintele Barack Obama i-a cerut imperativ omologului său egiptean să-şi ţină promisiunile.

“Poporul vrea ca preşedintele să plece!”. Aceasta a fost reacţia egiptenilor care au sfidat starea de asediu impusă de regimul Mubarak în timpul nopţii şi au continuat să ceară plecarea preşedintelui. Asta la doar cîteva minute după ce preşedintele, în primul său discurs de la izbucnirea revoltelor, a anunţat că dizolvă guvernul şi că va numi unul nou în cursul acestei zile. El a promis dialog şi reforme, însă nu a dat de înţeles că va părăsi puterea.

Amploarea fără precedent a protestelor anti-Mubarak l-au făcut să intervină şi pe preşedintele Barack Obama.

Analiştii citaţi de presa occidentală afirmă că este de aşteptat ca protestele de stradă să continue, dat fiind că acestea îl vizează în primul rînd pe preşedintele Mubarak, şi apoi pe ceilalţi fruntaşi ai regimului său.

Zeci de persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor de vineri din centrul oraşului Cairo.

În a patra zi a protestelor împotriva regimului Hosni Mubarak, poliţia a utilizat gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva demonstranţilor. Tancurile armatei au fost trimise pe străzile din Cairo şi Alexandria.

Liderul opoziţiei egiptene Mohamed ElBaradei, care a participat la manifestaţiile de la Cairo, a fost plasat în arest la domiciliu, a declarat o sursă din domeniul securităţii, citată de CNN.

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în centrul capitalei egiptene, înconjuraţi de tancurile armatei

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă dimineaţă în centrul capitalei egiptene, după mai multe zile de proteste de stradă şi confruntări cu forţele de ordine. Tancurile armatei au înconjurat piaţa, relateaza CNN.

Piaţa Tahrir, aflată în apropierea mai multor clădiri guvernamentale din centrul oraşului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor în ultimele zile.

Sâmbătă dimineaţă, serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţial operaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…