Home Breaking News Stiri Exclusive Elena Armenescu – “Exprimarea dorului”, eveniment dedicat lui Eminescu

Elena Armenescu – “Exprimarea dorului”, eveniment dedicat lui Eminescu

6 min read
0
0
483

În ziua de 15 ianuarie 2012, zi care a fost declarata Ziua Națională a Culturii Române, am celebrat 162 de ani de la nașterea poetului nostru național și universal Mihai Eminescu, dar nu oricum, ci în cadrul Muzeului National al Satului, unde!

Sigur, marele și iubitul nostru poet romantic a fost omagiat în mai toate localitățile din țară, de la Școli elementare și Colegii până în Aula Academiei Române, dar la inițiativa Muzeului Național al Satului, în colaborare cu Uniunea Naționala a Femeilor din Romania (UNFR), sărbătoarea a avut un farmec în plus. De ce? Pentru că s-a desfășurat în sala Gheorghe Focșa  (etnolog, fost elev a lui Dimitrie Gusti, primul director al Muzeului) în mijlocul unei  expoziție cu măștile, căiuții cerbul și capra, specifice sărbătorilor de iarnă în Bucovina, obiceiuri care cu siguranță l-au încântat și pe copilul și adolescentul Mihail!

Aici, în această sală unde trona aerul de sărbătoare româneascș,  a avut loc Spectacolul ” DOR DE EMINESCU” sustinut de actorii: Eusebiu Stefanescu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea și soprana Georgeta Stoleru alături de grupul  ”Studioul de muzică veche”.

Poeziile selectate și recitate de talentații noștri actori au fost o adevarată încântare.

Actrița Cristina Deleanu a citit și câteva cugetări, iar pentru câteva minute cât ne-a introdus în lumea poveștii ”Călin nebunul” ne-a făcut să redevenim copii sau ne-a amintit de copilărie. Eugen Cristea, prin recitarea poeziei ”Glosă în limba engleză, în paralel cu lectura ei în limba română rostită de Cristina Deleanu, ne-a dus cu gândul la profunzimea versului shakespirian, lângă care poezia lui Eminescu stă cu onoare.

Eusebiu Ștefănescu – actorul ce poate susține singur un întreg spectacol, plin de o înaltă vibrație spirituală și trăire autentică a poeziei, prin paralela pe care a realizat-o între poeziile eminesciene  declarete nemuritoare, dintre care citez:  Odă în metru antic, Kamadeva, Luceafărul –  cu cele de aceeași factură ale poetului Nichita Stănescu, în care ambii poeți dau dovadă de o impresionanta comuniune literară, exprimând poetic cum cugetul uman tinde spre spiritualizare supremă, ne-a oferit prilejul de a ieși din timpul nostru, purtându-ne în ținutul îngerilor.

Au urmat minute de armonie și frumusete întreținute de acordurile instrumentelor specifice muzicii vechi, în interpretarea grupului ”Studioul de muzică veche” condus de soprana Georgeta Stoleru, care ne-a încântat cu melodii ascultate și murmurate cândva de Eminescu, ne-a colindat acolo, între măștile și căiuții bucovineni.

În încheiere, Elena Armenescu a anunțat un moment poetic oferit de poeți contemporani. Au citit din versurile lor: Ioana Stuparu, Petru Solonaru, iar actrița Lidia Lazu a recitat în stilul său exuberant, specific. Pentru distinsul public prezent, întâlnirea a facut din această zi o adevarată sărbătoare a cugetului, vegheată din eternitate de însuși Măria Sa Voievodul Poeziei românești – Mihai Eminescu, tradus datorită caracterului universal al operei sale, în 65 de limbi ale pământului, poetul care are statui și efigii în țări prietene și pe Zidul Poeților Nemuritori, zidul castelului Leopardi din Recanati, Italia, devenit Centru Mondial al Poeziei – Mihai Eminescu al cărui spirit l-am simțit deasupra noastră.

 Elena Armenescu

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…