Home Breaking News Stiri Exclusive Elisabeta IOSIF – “Ziua Internaţională a Poeziei”

Elisabeta IOSIF – “Ziua Internaţională a Poeziei”

5 min read
0
0
401

Există o zi şi chiar o săptămână a sărbătoririi mapamondului poetic. O  dată cu instituirea de către UNESCO,  în 21 martie, 1999  a  Zilei Internaţionale a Poeziei s-a creat un curent benefic, s-a declanşat un sentiment seducător, încurajator,  îndemnând  poeţii să îşi strige versul, în parcuri în amfiteatre, lăsându-i să îşi pună iubirea în ecuaţia poeziei.

„Un pic de poezie ajunge să înmiresmeze un întreg secol” spunea poetul cubanez Jose Marti. Declanşând frumosul în viaţă, poeţii au reuşit de multe ori să unească sentimentele şi oamenii prin cuvânt, să transforme visele în poeme, copilăria şi iubirea în sărbătoare. Ne-am unit  într-un asemenea gând, în incinta unui minunat lăcaş al cărţii, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în acest martie, 2012, fiindcă împreună am  adus glasul Poeziei spre lumea contemporană. Am creat ca şi în alte locuri ale capitalei, un eveniment multiart în care „muzica, memoria mării”, cum o numea Asturias, a fost  prezentă prin vraja pianului, declanşată de  pianista, tot atât de poetă, Maria Calleya, care ne-a însoţit poeziile cu acorduri universale. N-au lipsit imaginile ilustrative de carte ale pictoriţei Laura Lucia Mihalca  iar noi toţi cei prezenţi ne-am străduit să nu lăsăm să se strivească „corola de minuni a lumii”, cum spunea Lucian Blaga: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/ şi nu ucid/ cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc/ în calea mea/ în flori, în ochi, pe buze ori morminte.”

Au citit din creaţiile lor Vasile Tărâţeanu, Ucraina, care ne-a onorat cu prezenţa, Paula Romanescu, Elisabeta Iosif, Theodor Răpan, Elena Armenescu, Marian Dragomir, Viorel Gongu, Constanţa Abălaşei Donosă şi lista ar putea continua dar aş dori să vă spun că a existat un important moment, când s-a pus în discuţie relaţia internetului, a presei cu poezia. Profesor universitar dr. Lucian Mureşanu a subliniat aportul unui critic avizat, căruia nu-i place sa denigreze poezia, autorul, în comparaţie cu aceia care în goana după „glorie”, loveşte în creator, necunoscându-l cu adevărat. George Enache, un poet de la alt cenaclu bucureştean, a vorbit despre violenţa în comentarii. Laura Mihalca a pus o întrebare audienţei, comentându-se dacă se publică pentru a afla o părere a cititorilor sau pentru a ne face cunoscuţi. Vasile Tărâţeanu a vorbit despre biblioteca virtuală, în care dispare contactul firesc  între scriitor şi cartea tipărită. A fost o dezbatere interesantă, pe care ar trebui să o stârnim din când în când mai ales pentru tânăra generaţie, reprezentată la această sărbătoare de studenţii de la Universitatea Spiru Haret.

Ne-am dat seama că, „abia la capătul unei acţiuni poate fi apreciată importanţa ei ca un întreg” (Ovidiu), poezia, creaţia ca şi viaţa făcând parte dintr-o nesfârşită curgere a generaţiilor, unde dialogul îşi are un loc aparte.

Elisabeta IOSIF
Bucureşti
21 martie 2012

 

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…