Home Breaking News Stiri Personale “Eu pentru cine votez?” – Firava democrație românească în fața unui nou examen electoral.

“Eu pentru cine votez?” – Firava democrație românească în fața unui nou examen electoral.

8 min read
0
0
307

Alegerile parlamentare de la 11 decembrie anul curent ridică in fața electoratului român educat si cât de cât conștient câteva spinoase întrebări, cu posibile răspunsuri, toate dificile.

citat-ion-luca-caragiale

Ce alegem? Pe cine votăm?Avem candidați credibili? Suntem convinși că nu vom fii dezamagiți ca de atâtea ori ? Există candidați reprezentativi ale căror calitați dovedite prin fapte pot determina o încredere deplină din partea noastră? Sunt ei animați de o sinceră dorință în a servi interesul colectiv de a pune umărul la progresul țării si nu la propria îmbogațire? Participăm sau nu la vot?

Încercarea de a răspunde la aceste întrebări poate limpezi opțiuni electorale, poate elimina prin puterea votului veleitari si impostori, corupți reciclați sub pulpana unor partide, o seama de neica-nimeni travestiți in ,,oameni providențiali”, indivizi al caror trecut nu se armonizeaza deloc cu imperativele timpului în care ne aflăm.

Din păcate, istoria recentă de după 1989 oferă numeroase exemple răsunatoare de politicieni, mulți parlamentari, ieșiți direct din pălaria încapătoare a lui nea Iancu. Corupți pănă în măduva oaselor, protejați de plapuma calda a solidarității grupurilor de interese, urători ai unor sloganuri goale de conținut, membrii zgomotoși ai unor partide fără o ideologie clară și împăunați cu titluri academice, cu doctorate obținute prin plagiate nerușinate, acești ,,aleși” ai poporului au reușit rara performanță de a depăși în lăcomie și perfidă demagogie abil mascată, pe însuși Cațavencii marelui Caragiale. În campania sa electorală viitorul președinte Johanis visa, ,, o țară a lucrului bine făcut”. Iată că politicienii noștri, frecvent interogați pe la D.N.A. îi oferă acestuia corupția ,,bine făcută”, care dă multă bătaie de cap procurorilor ce încearcă să descurce ițele încurcate și subtile ale atător matrapazlâcuri.

Se consumă tone de hârtie cu atâtea dosare fără finalitate în instanțe. Dacă încep unele procese ele se prelungesc, se tot amână. Sub praful ce se depune pe ele, faptele incriminate capată puerile justificări, iar tertipurile avocățești sunt la mare cinste ( și onorarii! ).

După ce partidele anunțaseră cu surle si trâmbițe câ au instituit coduri de etică pentru desemnarea candidaților la noile și apropiatele alegeri, constatăm cu stupoare că pe aceste liste figurează, chiar pe locuri eligibile, nume sonore de domni cu probleme in justiție. Sfidători, ei ar putea declara fără jenă electoratului: ,,la vremuri noi, tot noi”. Ei mizează, probabil ca și în vremea lui Caragiale pe ignoranța și lipsa de educație politică a omului de rănd, pe ușurința cu care acesta poate fi mințit sau manipulat. Ei uită că a trecut vremea anulor ”90 când un comunist notoriu ca Iliescu, travestit în ,,democrat”, împreună cu alcoliții săi, au obținut o uriașă victorie electorală.

Astăzi societatea a evoluat, o chinuită tranziție a scos de pe scenă numeroși nostalgici și a apărut o generație de tineri ce n-au putut fi îndoctrinați ideologic. De la ei poate veni speranța unei înoiri după standardele europene căci, după spusa hâtrului Creangă ,,n-ar fi rău să fie bine și în țara noastră”.

Parafrazându-l pe Cațavencu al aceluiași Caragiale, să respingem cu vehemență afirmatia lui cum că ,,industria româna e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire” și să credem în schimb că România are un viitor admirabil si sublim. În consecință, fiecare dintre noi să ieșim din letargie și indiferență, să mergem la vot și să votăm cu capul, cu propria conștiință de oameni ai secolului XXI, de adevărați români ce nu mai pot suporta o țară aproape penală ce îngăduie în fruntea bucatelor și a privilegiilor de tot felul diverși indivizi suspecți, doctori în afaceri necurate, în evaziuni fiscale, în orice procedee infame ce le poate aduce profit.

Să acționăm astfel încât formula lui Caragiale ,,curat-murdar” să nu poată caracteriza nicicum apropiatele alegeri, să nu se poată produce un simulacru electoral ce va prelungi cu încă patru ani marasmul din politica românească ce poate conferi acesteia imaginea unei triste mascarade.

Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă și bunul simț de care n-a dus lipsă niciodată!

Un romăn imparțial ce nu speră in zadar să dispară ce-i murdar.

Profu'S

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Povestea unui tânăr adevărat, pe două continete / Schiță / Narator MELANIA RUSU CARAGIOIU

Prolog: O poveste, care pare,  cum sunt toate poveștile, dar care se înscrie în.economia d…