Home Evenimente Culturale la Baia Mare (Mai 2011)

Evenimente Culturale la Baia Mare (Mai 2011)

15 min read
0
0
480

Anca GOJA

1. IOAN MARCHIŞ, CITITORUL ÎN SEMNE STRĂVECHI

O carte importantă pentru filosofia artei şi pentru cultura maramureşeană, dar deja apreciată şi în străinătate, o carte bine bazată teoretic, dar care aduce şi numeroase elemente de noutate în interpretarea simbolurilor şi a semnelor arhaice a fost lansată la Universitatea de Nord miercuri, 11 mai, după-amiază. Este vorba despre “Simbolica artelor non-verbale. Aplicaţii hermeneutice” de dr. Ioan Marchiş, apărută la Editura Ethnologica, o inedită încercare de apropiere de zona semioticii şi a hermeneuticii din perspectiva unui artist plastic cu o cultură mai mult decât solidă.

Cartea, bazată pe lucrarea de doctorat a autorului, se deschide cu două capitole teoretice, necesare pentru fundamentarea segmentelor de aplicaţii practice ale volumului, şi în cadrul cărora dr. Ioan Marchiş face o incursiune în istoria artelor, a criticii şi hermeneuticii, introducând o serie de concepte definite de el în sens propriu.

De remarcat este că „pentru prima dată, într-o lucrare de hermeneutică se vorbeşte, alături de marii maeştri, de Mircea Eliade”, a punctat profesorul de filosofie dr. Petru Dunca, decanul Facultăţii de Litere. Capitolul al treilea, cel mai consistent, cuprinde 5 aplicaţii hermeneutice în care dr. Ioan Marchiş dă întreaga măsură a puterii sale de interpretare şi de interconectare a cunoştinţelor teoretice acumulate în timp, experienţa sa ca artist plastic aducându-şi o mare contribuţie la reuşita acestui demers.

Cele cinci titluri sunt: “Forme şi structuri plastice arhaice din nordul Transilvaniei”, “O hermeneutică simbologică a operei lui Constantin Brâncuşi”, “Drumul morţii şi renaşterii pe vasele funerare din Cultura Suciu de Sus”, “Marea Zeiţă Mamă. Epifanii. Reprezentări”, “Concepte hermeneutice: Masca şi Jocul în spaţiul scenic”. Interpretările sunt scrise cu har, într-un limbaj bogat, colorat, care subjugă cititorul, fie el un intelectual de specialitate sau doar un om cu ochii deschişi spre cunoaştere.

„Noi, românii, am păcătuit prin faptul că cei care au excelat în filosofie n-au venit din domeniile cardinale care trebuiau să promoveze filosofii. În cazul lui Ioan Marchiş, însă, este vorba întâi despre un artist care evoluează spre o carieră absolut de excepţie şi apoi se gândeşte să îşi valorifice opera şi în metafizică. Este important, pentru că artistul, înainte de a specula, elaborează propria filosofie, pe care o încrustează în opera sa”, a observat dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.

La eveniment au mai luat cuvântul  dr. Andrei Achim, criticul şi istoricul de artă dr. Tiberiu Alexa, artistul plastic Nicolae Apostol, dr. Ştefan Mariş, directorul Editurii Ethnologica, dr. Mihai Dăncuş, directorul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, Mitruţ din Rus, criticul literar Virginia Paraschiv şi profesorul de filosofie dr. Florian Roatiş. În final, dr. Ioan Marchiş a mărturisit: „Cartea nu este decât un exerciţiu de înţelegere raţională şi emoţională, cu aceste două laturi contradictorii care, poate, mă reprezintă”.

Evenimentul a continuat la Hanul Ocoliş (de la intrarea în localitatea cu acelaşi nume din apropierea Băii Mari), inaugurat, astfel, cu mâncare şi băutură bună, dar şi cu muzică oferită de Grupul Iza, Sorin Tănase şi Casandra Maria Hauşi.

***

2. „EXERCIŢII DE REBELIUNE” CU PATRU SCRIITORI

Vineri, 13 mai, la Librăria „Nicolae Steinhardt” din Baia Mare, în cadrul turneului Editurii Herg Benet „Exerciţii de rebeliune”, au fost lansate patru cărţi, dintre care două scrise de autori băimăreni. Primul dintre aceştia este Igor Ursenco, al cărui volum de proză scurtă „S.T.E.P.” vrea să demonstreze, conform autorului, că “sfinţii, teroriştii, epilepticii şi poeţii sunt un singur popor”. Alexander Mizikov observa că scriitorul se raportează manifest împotriva esteticii tradiţionale. „De exemplu în „S.T.E.P.“, unul dintre cele mai reprezentative texte pentru stilul inconfundabil pe care îl abordează, autorul se declară adeptul supra-senzorialităţii, menite să reînnoiască periodic „analogia, convenenthia, sympatheia, emulatio şi signatura“ din hermeneutica sacră a culturii. Astfel – străbătînd cîmpurile semantice şi narative profunde – cititorul nu poate trece prea uşor de apocalipticul ironiei şi renascentismul grav deopotrivă, care, împreună, pun toate problemele majore ale omenirii să rezoneze complementar, la foc fierbinte. Efectul special care rezultă îşi va deconspira − inevitabil chiar şi asupra lectorului mai iscusit − inflexiunile sale poetic, epileptic, terorist şi sacral, toate în acelaşi timp.”, scrie A. Mizikov. Moderatorul evenimentului, Alexandru Voicescu, editorul Herg Benet, a apreciat proza lui Ursenco drept extrem de condensată şi cu multiple sensuri, cărora fiecare cititor le poate da propria interpretare.

Ştefan Bolea, autor născut în Baia Mare, şi-a lansat volumul de poezii „Gothic”, despre care acelaşi Alexandru Voicescu remarca: „Este o atmosferă sumbră, închisă în volumul lui Ş. Bolea, dar în acelaşi timp se aude un strigăt de disperare: «Vreau să ies de aici, vreau să mă eliberez!» Poeziile lui sunt încercări de a se elibera de civilizaţie, de cultură, de trăirile pe care fiecare om le primeşte înainte de a păşi în viaţă”.

Romanul de debut al Cristinei Nemerovschi, „Sânge satanic”, e o carte violentă, captivantă „despre autenticitate şi căutările omului într-o lume care te împinge spre falsitate”, a rezumat moderatorul evenimentului.

În fine, volumul de poezii „Iubirea e amintirea unui viol” de Leonard Ancuţa este, după cum ne asigură acesta, „o carte bună, în sensul că încearcă să submineze răul sub toate formele sale, prin intermediul dragostei”.

Prin acest eveniment, tânăra Editură Herg Benet şi-a propus să aducă în faţa publicului pe câţiva dintre cei mai îndrăzneţi şi inediţi autori din ultimul val literar, care trec dincolo de canoanele cu care literatura a obişnuit cititorii.

***

3. DOI BĂIMĂRENI, PREZENŢI CU STUDII INTR-O LUCRARE DE DACOROMANISTICĂ

Marţi, 17 mai, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc, în organizarea Academiei OJT şi  a Fundaţiei Academia Dacoromână, lansarea primului volum al cărţii „Studii şi cercetări de dacoromânistică”, apărută la Editura Dacoromână.

La eveniment a participat dr. Geo Stroe, care a mărturisit că „noi ne-am imaginat dacoromânistica precum o sumă de proiecte axiologice pentru renaşterea naţională” şi a precizat că ONG-ul a luat fiinţă după ce Academia Română a refuzat să înfiinţeze în cadrul ei o secţie de dacoromânistică.

Volumul a fost iniţial gândit ca o revistă anuală de circa 100 de pagini, însă materialul primit de la colaboratori a fost atât de bogat, încât rezultatul a fost un tom de dimensiuni considerabile (600 de pagini). Printre cei care semnează studii şi articole în acest prim volum se numără şi doi băimăreni: dr. Ioan Marchiş („Drumul morţii şi renaşterii pe vasele funerare”) şi col. (r.) Mihai Cozma („Cine reînvie cetatea dacică de la Cheud, din Poarta Someşului?”). Studiul lui Ioan Marchiş reprezintă un fascicul din cartea sa „Simbolica artelor non-verbale – Aplicaţii hermeneutice”, apărută la Editura Ethnologica şi care are la bază lucrarea sa de doctorat.

„Am demonstrat o idee curajoasă: cultura Suciu de Sus a fost focarul care a răspândit în lume semnele care ţin de cultul Soarelui, inclusiv etruscii fiind, astfel, influenţaţi. Iar aceste semne se articulează, în cultura Suciu de Sus, într-o pre-scriere”, a explicat dr. Marchiş.

Mihai Cozma, unul dintre stâlpii de bază ai Academiei OJT (boema băimăreană) a scris un material ca urmare a participării sale, în urmă cu mai bine de 20 de ani, la săpăturile arheologice care au scos pentru prima dată la iveală vestigiile cetăţii dacice a Cheudului, una dintre cele mai vechi construcţii din perioada daco-romană din Nordul României. Dr. Geo Stroe le-a oferit celor doi băimăreni câte o diplomă de “doctor şi conducător de doctorat în dacoromânistică”.

—————–

A consemnat ,

Anca GOJA

Baia Mare

mai 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …