×

Felix Baumgartner si saltul sau INCREDIBIL de la 21.800 de metri (video)

Felix Baumgartner si saltul sau INCREDIBIL de la 21.800 de metri (video)

Felix Baumgartner a sărit dintr-o capsulă de la altitudinea de 21.800 de metri, trecând astfel cu bine de un prim test în cadrul unui proiect ştiinţific, conceput pentru a studia efectele pe care căderea liberă din spaţiu le are asupra organismului uman, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Totpals-Daily-News-216 Felix Baumgartner si saltul sau INCREDIBIL de la 21.800 de metri (video)
Proiectul Red Bull Stratos a făcut astfel un prim pas către o viitoare săritură de la marginea spaţiului, de la altitudinea de 37.000 de metri, care va avea loc în acest an.Austriacul Felix Baumgartner, în vârstă de 42 de ani, a ajuns în spaţiu joi, într-o capsulă ce a fost ataşată la un balon uriaş alimentat cu heliu.Felix Baumgartner a aterizat cu paraşuta, în siguranţă, în deşertul Nex Mexico, la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de oraşul Roswell, îmbrăcat într-un costum spaţial realizat special pentru a face faţă condiţiilor vitrege din spaţiu. Cu o oră şi 40 de minute înainte de a reveni pe sol, sportivul austriac, pasionat de sporturile extreme, a ajuns în spaţiu la bordul acestei capsule spaţiale ataşate unui balon uriaş de 50 de metri, alimentat cu heliu, care l-a dus până la altitudinea de 22.000 de metri.Obiectivul acestei expediţii în spaţiu a fost acela de a depăşi aşa numita „linie a lui Armstrong” şi de a efectua un test de cădere liberă din spaţiu, în condiţii reale. Această altitudine se află într-o zonă unde limitele Pământului şi legile fizicii dispar. Este o zonă ostilă pentru organismul uman. Lichidele încep să se evapore, iar temperaturile scad până la -60 de grade Celsius. Oamenii nu ar putea să supravieţuiască în această zonă fără un costum presurizat care să îi protejeze de forţa depresurizării şi de lipsa oxigenului. Pentru a ajunge la acea altitudine, Baumgartner a trecut mai întâi printr-o altă „zonă a morţii”, aflată însă mult mai aproape de Pământ. Astfel, pe parcursul primilor 300 de metri ai ascensiunii sale, pentru paraşutistul austriac nu ar fi existat nicio şansă de scăpare în cazul unei defecţiuni tehnice, pentru că nu ar fi avut suficient timp la dispoziţie pentru a deschide capsula sau paraşuta.

Ascensiunea şi ieşirea din capsulă au decurs conform planurilor. Baumgartner a revenit pe Pământ, în cădere liberă, cu o viteză de aproximativ 600 de kilometri / oră. Ulterior, el a spus că cel mai dificil element al testului a fost frigul extrem: „Abia îmi puteam mişca mâinile. Trebuie să mai lucrăm puţin la acest aspect”. Totodată, austriacul a spus că trebuie să se obişnuiască cu dimensiunile extraordinare din spaţiu: „Am vrut să deschid paraşuta după ce coborâsem de ceva vreme, însă am văzut pe altimetru că mă aflam încă la o altitudine de 15.000 de metri”.

Chiar dacă a fost doar o săritură de teste, realizată pentru a pregăti o viitoare săritură de la altitudinea de 37.000 de metri, Felix Baumgartner tot a reuşit să fie înscris în Cartea Recordurilor, devenind a treia persoană din istorie care a sărit de la această înălţime şi a supravieţuit. Singurele persoane care au ajuns la o altitudine mai mare pentru a realiza astfel de salturi au fost rusul Eugene Andreev şi americanul Joseph Kittinger. Ambii au realizat săriturile lor în anul 1960. Kittinger, o adevărată legendă în domeniu, în prezent în vârstă de 83 de ani, este mentorul lui Felix Baumgartner în proiectul Red Bull Stratos. Kittinger face parte din echipa de aproximativ 100 de experţi şi profesionişti din domeniul aerospaţial, ştiinţă şi medicină implicaţi în acest proiect.Testul a demonstrat nu numai că sistemul capsulei a funcţionat perfect, conform planurilor, ci şi faptul că balonul a evoluat conform parametrilor trasaţi. Balonul uriaş, umflat cu 14.000 de metri cubi de heliu, a fost dezumflat controlat, la o altitudine de 30.000 de metri.Capsula în care Baumgartner a ajuns în spaţiu a fost detaşată cu un dispozitiv exploziv de balonul care a coborât cu ajutorul unei paraşute pe Pământ şi a aterizat în siguranţă în deşert.

Condiţiile meteo din deşertul New Mexico vor fi nefavorabile, din cauza vântului, în următoarele săptămâni, astfel încât va fi imposibilă realizarea unui nou test. După ce va trece această perioadă nefavorabilă, echipa Red Bull Stratos va face un alt test, de la altitudinea de 27.000 de metri, înainte de saltul final de la altitudinea de 37.000 de metri, prin care Felix Baumgartner îşi propune să doboare toate recordurile.

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed