Home Femei prahovene de azi, de ieri, si mai demult

Femei prahovene de azi, de ieri, si mai demult

7 min read
0
0
518

REGINA MARIA (IX)

Odata rezolvata problema anularii casatoriei lui Carol, regina si-a reluat preocuparile dinastice. Apeland la Take Ionescu, care acea excelente relatii cu premierul grec Venizelos, au inceput tratativele intre curtile regale de la Atena si Bucuresti. Indata ce s-a stabilit un acord, Maria a aranjat lui Carol o intalnire in Italia cu principesa Elena, sora regelui George al II-lea. In contrapartida, a aranjat o vizita la Sinaia a regelui Greciei, care a cunoscut-o pe printesa Elisabeta de Romania. Totul a fost incununat de succes si, la 27 februarie 1921, avea loc la Bucuresti, casatoria Elisabetei cu George al II-lea, iar cateva zile mai tarziu, la 10 martie, cea a printului Carol cu printesa Elena de Grecia. Foarte curand, la 26 octombrie-8 noiembrie 1921, s-a nascut fiul lui Carol, Mihai, consolidand, astfel, dinastia romaneasca.

O alta casatorie pusa la cale cu multa truda si cu ajutorul lui Take Ionescu, prieten si al prim-ministrului Pasici, a fost cea a fiicei ei, Maria (Marioara). Ea s-a maritat, la 8 iunie 1922, cu Alexandru, regele sarbilor, croatilor si slovenilor, devenind regina Iugoslaviei si avand un fiu, venit pe lume in anul urmator. Bucuria reginei era mare vazandu-si opera implinita in cea mai mare parte. Mai avea doi copii necasatoriti, dar erau tineri: Nicolae abia implinise 20 de ani, iar Ileana – 15. Era timp pentru realizarea unor casatorii stralucite.

Bucuria reginei nu a durat insa mult, Printul Carol s-a plictisit repede de noua sa sotie si de casnicie, in general. Cateva aventuri, fara consecinte, i s-au trecut cu vederea, oamenii reginei straduindu-se sa aiba grija ca acestea sa nu apara in presa. In curand, lucrurile au devenit grave.

La Sinaia, unde statea la Peles (cuplul regal ramasese la Pelisor) si petrecea foarte mult timp, printul mostenitor s-a indragostit teribil de sotia unui capitan de la Batalionul de Vanatori. Acela, om destept, intelegand ca nu are alta solutie, a divortat, lasandu-i printului cale libera. In curand, legatura lui cu Elena Lupescu nu mai era un secret pentru nimeni, ca si faptul ca isi neglija complet sotia. Carol si-a adus iubita in Bucuresti, instaland-o intr-o vila nu foarte departe de Palatul Regal. Regina Maria a folosit toate mijloacele posibile, de la rugaminti, la amenintari, i-a pus pe regele Ferdinand si pe unii lideri politici sa intervina. Carol insa nu s-a lasat convins. Atunci, regina a folosit presiuni administrative dure, alternand cu recompense generoase, pana a reusit sa o faca pe Elena Lupescu sa se stabileasca la Paris. Carol nu a putut sa suporte despartirea si, la scurt timp, a plecat dupa ea.

Impulsionati de regina, regele si guvernul au facut nenumarate presiuni pentru intoarcerea lui Carol in tara, dandu-i un fel de ultimatum, incarcat de amenintari. Carol a raspuns prin scrisoarea din 28 decembrie 1925, prin care declara ca renunta la titlul de print mostenitor si la apartenenta la familia de Hohenzollern, urmand ca, pe baza unei pensii substantiale, pe care i-o va plati statul roman, sa traiasca in strainatate sub numele de Carol Caraiman (nume cu rezonanta prahoveana).

Regina a socotit ca a sosit momentul rezolvarii definitive a acestei probleme, cu concursul lui Ferdinand si al guvernului liberal. Imediat, a fost convocat un consiliu de coroana la Sinaia, care a luat act de scrisoarea lui Carol. I s-a retras titlul si prerogativele de print mostenitor. Cateva zile mai tarziu, la 4 ianuarie 1926, fiul lui Carol, Mihai, era proclamat de Parlament ca mostenitor al tronului Romaniei.

Situatia era totusi dificila. Regele Ferdinand era bolnav si, cu toate ingrijirile (inclusiv cele date de medici adusi din strainatate), nu se putea spera decat la prelungirea vietii lui cu un an sau doi. Starea lui era tinuta secreta si, neoficial, regina ii preluase toate prerogativele. Grija ei cea mai mare era ca fiul ei Carol sa nu se intoarca in tara, unde mai avea destui partizani, mai ales in randul armatei. De aceea, au fost trimisi in Franta cativa agenti secreti, cu misiunea de a-l urmari permanent pe Carol si de a raporta mai ales cu ce romani se intalneste, ori daca contacteaza oameni politici straini.

Acum nu-si mai vedea capul de treburi si era obligata sa-si neglijeze multe dintre preocuparile ei de pana acum.

Paul D. POPESCU
SURSA: http://www.ziarulprahova.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…