Home Festival unic In tara

Festival unic In tara

8 min read
0
0
356

În cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Academic de Reconstituire Istorică “În numele trandafirului”, desfăşurat în perioada 26-29 august, istoria a fost reconstituită la Râşnov de 150 de “soldaţi” (asa-numiţii “reenactors”), veniţi din şapte ţări. “Au participat câteva trupe de reenactors foarte cunoscute în Europa. Aceşti oameni nu sunt neapărat istorici, însă sunt pasionaţi de istorie şi studiază până în cel mai mic detaliu o anumită perioadă. Unii dintre ei sunt simpli muncitori”, a declarat cercetătorul ştiinţific Adrian-Silvan Ionescu, el însuşi un recunoscut “reenactor”. La festivalul de la Râşnov, România a fost reprezentată de Asociaţia “6 Dorobanţi”, condusă  de cercetătorul amintit.  În general, “reenactorii” dintr-o trupă se specializează pe reconstituirea unui perioade istorice studiate în detaliu. “Informaţiile de care un reenactor are nevoie nu sunt prezentate în manualele de istorie, ci doar în cărţile de istorie militară sau în lucrările şi cercertările ştiinţifice. Practic, el învaţă să trăiască, să gândească sau să lupte, asemeni luptătorilor pe care îi #reînvie#. Mai mult, reenactor-ul îşi cultivă şi figura, astfel încât să corespundă epocii trecute”, a explicat Ionescu.  El a mai afirmat că, de regulă, pentru a deveni un “soldat”, este nevoie de aproximativ şase luni, perioadă în care se documentează şi urmează un program de instrucţie. Majoritatea membrilor asociaţiei şi-au confecţionat sau achiziţionat uniforme şi echipament în conformitate cu modelele utilizate de ostaşii români în timpul perioadelor istorice pe care le comemorează.

* Festivalul a început cu o paradă Vineri seara, festivalul a fost deschis, în centrul oraşului, cu o paradă a celor 150 de soldaţi. Programul a continuat în Grădina Cetăţii, unde s-a desfăşurat un concert de muzică militară şi a fost proiectat filmul istoric “Ziua Fiarei”, un art-movie fără dialoguri, dar care a fost premiat la festivalurile de film, tocmai la secţiunea “cel mai bun scenariu”.

* Turcii au asediat Cetatea Cetatea Râşnov a fost asaltată  sâmbătă dimineaţă de turci. Într-o simulare a unei lupte din Evul Mediu, străjerii fortăreţei au reuşit să respingă mai multe atacuri, prezentând curioşilor armuri, zale, echipamente, arme şi tehnici de luptă de epocă. Apoi, pe platoul din Cetate au avut loc demonstraţii de luptă ale soldaţilor bulgari, sârbi, francezi, germani şi români. Punctul culminant l-a reprezentat simularea unei înfruntări, de la 1805, între trupele austro-ungare şi cele napoleniene, manifestare care a avut un larg public spectator şi care a atras ropote de aplauze.  În rândul soldaţilor s-au “înrolat”, echipaţi de epocă şi defilând cot la cot, directorul Departamentului de Cultură din Râşnov, Nicolae Pepene, dar şi directorul Centrului Cultural “Reduta” din Braşov, Marius Cisar.mLa rândul său, edilul Râşnovului, Adrian Veştea, s-a afişat într-un costum de epocă, specific primarilor din perioada 1870. Seara, în tabăra de la Cetate a fost proiectat  “Cooking history”,  un documentar istoric.

*  Primul Război Mondial, reconstituit la Râşnov Ultima zi a festivalului a fost dedicată  Primului Război Mondial, fiind reconstituită o bătălie din perioada august- septembrie 1916, când armatele româneşti au trecut Carpaţii, pentru a elibera Transilvania. Festivalul de la Râşnov a coincis cu împlinirea a 94 de ani de la intrarea României în război, în 27 august 1916. Eroii nu au fost uitaţi, la monumentul de lângă vechea biserică ortodoxă, la cimitirul evanghelic şi la Monumentul Inimii Reginei de la Bran depunându-se coroane de flori.

* Festival unic în ţară Silvan Ionescu susţine că un eveniment de amploarea celui de la Râşnov nu s-a mai organizat în ultimii ani în ţara noastră: “În 2006, la fortul Mogoşoaia, de lângă Bucureşti s-a mai reconstituit o bătălie din Primul Război Mondial. În rest, se mai organizează parade sau evenimente de tip #living-history#, când publicul are ocazia să vadă cum trăiau soldaţii din anumite epoci istorice, dar nu se reconstituie bătălii”. Asemenea manifestări se organizează în SUA şi Europa, atrăgând mii de participanţi şi spectatori, în fiecare an.

SURSA: http://www.brasovultau.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…