Home Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigrame Romeo şi Julieta la Mizil

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigrame Romeo şi Julieta la Mizil

18 min read
1
0
359

Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigrame ROMEO ŞI JULIETA LA MIZIL, ediţia a V-a, 2011-2012

Detaliile sunt în curs de adăugare pe www.romeojulietalamizil.ro

Mizilul!… Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe – o grădină – se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara. Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, şi mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaţilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, uşor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a munţilor; în faţă, neţărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.”

I.L Caragiale, O zi solemnă

SECŢIUNILE CONCURSULUI:

 • POEZIE – maxim patru poezii
 • EPIGRAME – maxim patru epigrame

La concurs pot participa tinerii români deorice vârstă şi de pretutindeni !!!

ÎNSCRIERE: 25.08.2011– 30.12 2011. / FĂRĂ TAXĂ DE ÎNSCRIERE

Înscrierea  se face pe www.romeojulietalamizil.ro sau prin poştă, pe adresa liceului:

prof. Laurenţiu Bădicioiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, str. N.Bălcescu, nr.131, Mizil, Prahova, cod 105800, cu menţiunea: pentru „Romeo şi Julieta la Mizil”, ed. a V-a.

PREMII TOTALE: 4000 DE LEI

Toţi participanţii şi profesorii îndrumători primesc diplome şi adeverinţe de participare. După premiere edităm Antologia cu textele selectate ale concursului şi o trimitem prin poştă celor selectaţi de juriul festivalului.

Tema impusă-MIZILUL-este pentru o singură epigramă.

Sugestii beletristice: Geo Bogza, 175 de minute la Mizil, I.L Caragiale, O zi solemnă, George Ranetti, Romeo şi Julieta la Mizil. Textele menţionate sunt pe www.romeojulietalmizil.ro

Celelalte trei epigrame au teme libere. Textele nu trebuie să fi fost publicate până la data premierii, adică 30.01.2012. Un motto trebuie adăugat în FIŞA DE ÎNSCRIERE pentru ca, numai ulterior jurizării, concurentul să poată fi identificat.

Precizăm că, pentru cei care nu au internet, materialele pot fi trimise prin poştă (adresa este menţionată mai sus), semnate cu un motto, în acelaşi plic introducându-se încă un plic închis, pe care va fi scris acelaşi motto, în interiorul căruia va fi fişa de înscriere Aceasta conţine adresa, telefonul, ocupaţia şi CNP-ul participantului.

Jurizarea în ianuarie 2011; premierea pe 30.01.2011, la Mizil, în Sala de Festivităţi a Liceului „Grigore Tocilescu”.

COMPONENŢA JURIULUI:

 • Prof. univ.dr.ing. Corneliu Berbente – vicepreşedintele Clubului „Cincinat Pavelescu”
 • Corneliu Leu – prozator şi jurnalist, administrator al portalului cultural www.cartesiarte.ro
 • Conf. univ.dr. Daniel Cristea Enache – critic literar, scriitor
 • Emil Proşcan – primarul oraşului Mizil, scriitor
 • Ioan Toderaşcu– epigramist
 • Ion Busuioc – epigramist
 • Nicolae Dragoş – scriitor
 • Prof.univ.dr. Titus Constantin Vîjeu – critic de artă, scriitor
Coordonator proiect:
prof. Laurenţiu Bădicioiu,
Tel. 0744438247
 badicioiu_laurentiu@yahoo.fr 
www.romeojulietalamizil.ro

***

Câteva referinţe despre festival:

Conf.univ.dr. Daniel Cristea-Enache:

“Departe de a avea un iz provincial, cu veleitari şi mediocrităţi, manifestarea aceasta cultural-competiţională respiră valoare, originalitate, talent individual. Participanţii (fie ei tineri maturi ori bătrâni cu vitalitate) au şansa lor; iar scriitorii buni, indiferent de generaţie, sunt miza noastră. Mă refer în special la secţiunea poemelor de dragoste, de un foarte bun nivel în ansamblu, şi cu câteva individualităţi poetice deja conturate. Am citit cu reală surpriză şi cu efectivă încântare texte publicabile în orice publicaţie culturală centrală. Literatura actuală, scrisă de oameni tineri şi foarte tineri, dă semne de vitalitate (şi) la Mizil.
Felicitări aşadar participanţilor şi organizatorilor, cu o menţiune specială pentru sufletul manifestării: Laurenţiu Bădicioiu.”.”

Prof.univ.dr. Ştefan Cazimir:

“Festivalul de la Mizil ? Un zâmbet şi o floare…”

Mircea Ionescu Quintus:

“Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut iar Mizilul capătă notorietate culturală.”

Mihai Stănescu:
„Vă mulţumesc pentru invitaţie! Mi-a făcut mare plăcere.”

Dr. Elis Râpeanu:

„Prin acest festival Liceul „Grigore Tocilescu” transformă un fost târg, azi oraş, în capitala umorului românesc, a epigramei scrise în limba lui Eminescu. Staţiunea Buşteni, cu „Salonul umorului” şi Mizilul cu „Romeo şi Julieta la Mizil ”, ţin sus, la ora actuală, drapelul isteţimii prahovene.

Efim Tarlapan:

“Startul festivalurilor româneşti se dă la Mizil

Oricum s-ar numi activitatea din 30 ianuarie a fiecărui an, desfăşurată în oraşul Mizil, pentru mine a fost şi este Festival universal. Festivaluri se organizează şi în alte localităţi. Festivaluri mai mici, mai mari şi foarte mari. Cum e cel de la Vaslui , cum e cel de la Buzău , Cluj-Napoca , Iaşi sau Botoşani. Toate sunt consistente, dar unilaterale, uniforme: sau numai de satiră şi umor, sau numai de literatură sau numai de epigramă. Cel din Mizil excelează prin multitudinea de genuri şi specii: literatură „serioasă” (poezie, proză), satiră şi umor, dramaturgie, pictură, caricatură, muzică.”

Laurenţiu Ghiţă:

“Acest festival poate fi dat ca exemplu oricui, pentru organizare, pentru transparenţă, pentru modul în care face rost de resurse, pentru promovare. Bravo organizatorilor şi sufletelor acestui festival si să sperăm că vom ajunge la a 100-a ediţie. Un oraş mic cu suflet mare!”

Constantin Iuraşcu-Tataia:

“[…]Eu, ca epigramist, mă bucur enorm de această iniţiativă a capetelor luminate din acest simpatic Mizil, de a încetăţeni un concurs anual de creaţie umoristică şi literară. […]”

Mihai Moleşag, Tulcea:

“În zilele Festivalului la care am participat, Mizilul, un orăşel mic, şi-a umflat pieptul înfruntând semeţ marile oraşe, cu tradiţie în festivaluri şi concursuri naţionale de umor.  S-a simţit munca organizatorilor, începând cu primirea, cazarea şi masa invitaţilor, implicarea unui număr mare de oficialităţi în acest demers cultural. După părerea mea, juriul, format din profesionişti  ai genului, şi-a făcut bine treaba, a fost obiectiv în aprecierea materialelor din concurs, lucru confirmat şi de intensitatea aplauzelor celor prezenţi în sală, la citirea lucrărilor premiate.

A fost un festival de ţinută, cu participare selectă, invitaţi de valoare, e un lucru bun  că au fost implicaţi şi elevii, ca nişte ucenici pentru manifestările culturale viitoare. Standul de carte a fost excepţional ! Un adevărat târg de carte.”

Corneliu Leu:

“[…]Ţin să subliniez că eu mă simt angajat faţă de dumneavoastră, faţă de acest oraş, faţă de liceul „Tocilescu”.[…]Numai faptul că acest festival-concurs se petrece la Mizil , nu e o sămânţă de umor? Mizilul, indiferent de orânduire, indiferent de orientare politică, de doctrină politică, merge înainte în politica şi cultura românească.”

Sorin Roşca Stănescu

“Sunt încântat că, în fine, am prilejul să fiu la acest festival.”

Dan Lupescu, Craiova:

“Poposesc în premieră absolută (pentru mine) în blajinul oraş Mizil – unul dintre cele două în care nu ajunsesem până acum (celălalt fiind Sălajul). Îngăduiţi-mi, dragi prieteni tineri, dar şi în floarea vârstei, să vă mărturisesc următoarele: Grigore Tocilescu, plecat de pe aceste plaiuri mirifice, este o personalitate de excepţie a lumii româneşti şi europene. Urbea Dumneavoastră este luminată de un alt Om dăruit de Dumnezeu, om al Faptei, primarul Emil Proşcan. Pe cât de curat şi încântător, Mizilul este oraşul domniţelor şi doamnelor frumoase.”

Vasile Larco, Iaşi:

“Fiind pentru a doua oară la Mizil şi la a 3-a participare al concursul „Romeo şi Julieta la Mizil ”, nu pot să fiu decât onorat. Organizarea şi desfăşurarea festivalului au fost impecabile. Felicitări sincere!”

Ioan Toderaşcu, Vaslui:
“Mă bucur că am participat la acest important eveniment din urbea Dumneavoastră şi mai ales din viaţa liceului. Bucuria este cu atât mai mare graţie Marelui Premiu pe care l-am obţinut la secţiunea Epigramă.”

Aurel Antonie, Craiova:
“Impresionant. Nu credeam că la un festival de poezie să vină atâţia iubitori ai acestei nobile arte. De vină să fie organizatorii, primarul…”

Ion Longin Popescu:

“Este remarcabil că un orăşel de provincie, unde ai putea crede că nu se întâmplă nimic, a fost capabil de o astfel de demonstraţie de forţă culturală şi organizatorică, în nişte zile când cultura este trecută pe linie moartă de guvernanţii absorbiţi de criza economică. Vom cita una dintre epigramele premiate, semnate de bucureşteanul Laurenţiu Ghiţă:

<<Să ne lăudăm un pic/ În această zi de gală/ Capitala-i mizilic/ şi Mizilul, capitală…>>.”

Victoria Milescu, Bucureşti:

“Festivalul de la Mizil este cel mai democratic şi mai corect din câte cunosc la ora actuală. Lucrările se trimit sub un motto, iar la concurs pot participa tineri… de toate vârstele şi din toate ţările. Concursul de la Mizil dă şanse egale tuturor condeierilor, aliniind la start, într-o întrecere olimpică şi olimpiană, reprezentanţi din toate generaţiile.”

Nicolae Ioniţă, Ploieşti:
“M-am întors de la Mizil cu senzaţia că am revenit din capitala culturală a judeţului Prahova.Va felicit pentru extraordinara performanţă, de a organiza o manifestare culturală de excepţie. Sunt sigur că Ion Luca Caragiale, care a participat la manifestarea dumneavoastră prin COLECŢIA CARAGIALE, cea mai mare colecţie din lume de portrete ale unei personalităţi a culturii universale, ne-a privit, de acolo de sus, cu mândria că este prahovean.”
Numai bine!

Prof. Bădicioiu Laurenţiu,
coordonatorul proiectului
www.romeojulietalmizil.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

One Comment

 1. marian malciu

  12 septembrie 2011 at 8:42 AM

  ÎNSCRIERE: 25.08.2011– 30.12 2011.
  Jurizarea în ianuarie 2011; premierea pe 30.01.2011

  Să înţeleg, din cele două precizări de mai sus, că jurizarea este deja făcută pentru texte ce vor fi ulterior înscrise în concurs?!
  Nu este târziu pentru revenirea la text şi eliminarea erorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …