Home Breaking News Stiri Prahova Stiri Campina Filmul lui Cristian Mungiu, “Dupa dealuri”, filmat la Campina, a castigat doua premii la Cannes

Filmul lui Cristian Mungiu, “Dupa dealuri”, filmat la Campina, a castigat doua premii la Cannes

6 min read
0
0
305

La Festivalul de film de la Cannes, editia 2012, cineastul român Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu pentru pelicula “După dealuri” (turnată în cea mai mare parte la Câmpina).

Potrivit Agenţiei France Press, premiul pentru interpretare feminină a revenit celor două actriţe debutante, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, protagonistele filmului lui Mungiu.

“După dealuri” este povestea a două fete, Alina şi Voichiţa, care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte să o ia şi pe Voichiţa. Pentru asta, îl  înfruntă pe preotul mănăstirii, face o criză, este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol. Cristian Mungiu este şi scenaristul noii sale producţii, iar la baza scenariului a stat drama măicuţei de la Tanacu.

Cele două premii obţinute la CANNES 2012 de filmul “DUPĂ DEALURI”, semnat de românul CRISTIAN MUNGIU, confirmă calitatea regizorilor, scenaristilor şi actorilor români, au declarat pentru AFP regizorii Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu, premiaţi în trecut pe Croazetă, scrie Agerpres.

‘Aceste premii îl confirmă pe Cristian Mungiu în calitate de regizor, dar ele sunt la fel de importante pentru cinematografia românească’, a subliniat Corneliu Porumboiu, recompensat la Cannes, în 2006, cu Caméra d’Or pentru pelicula ‘A fost sau n-a fost?’ (12:08 East of Bucharest, titlul internaţional) şi, în 2009, cu Premiul Juriului la secţiunea ‘Un Certain Regard’ pentru ‘Poliţist, adjectiv’.

Cristian Mungiu a ştiut să redea unui fapt divers o ‘formă foarte obiectivă’ pentru a desena ‘o frescă a României de azi’, a adăugat el.

Scenariul peliculei are la bază romanele documentare ‘Spovedanie la Tanacu’ şi ‘Cartea judecătorilor’, scrise de fosta jurnalistă BBC Tatiana Niculescu-Bran, pornind de la cazul Irinei Cornici, tânăra care a murit, în 2005, în urma unui ritual de exorcizare la mânăstirea Tanacu din judeţul Vaslui.

Pentru Cristi Puiu, distins cu ‘Un Certain Regard’, în 2005, pentru ‘Moartea domnului Lăzărescu’, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, obţinut de cele două actriţe Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, ‘face dreptate tuturor actorilor români’ şi ‘confirmă indirect şcoala românească de artă dramatică’.

Autoarea Tatiana Niculescu-Bran a afirmat la rândul ei că este ‘impresionată şi foarte fericită’ că acest film care a ‘păstrat cursul evenimentelor’ descrise în ancheta sa a fost premiat.

Regizorul român Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu al Festivalului de Film Cannes 2012, cu filmul “După dealuri”, iar cele două actriţe principale, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminină.

Mungiu a câştigat în 2007 trofeul Palme d’Or al Festivalului de Film de la Cannes cu ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Campina

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…