Home Breaking News Stiri Exclusive George ROCA prezintă: “Lansare de carte la Consulatul Român din Sydney”

George ROCA prezintă: “Lansare de carte la Consulatul Român din Sydney”

8 min read
0
0
632

Într-un cadru festiv, la Consulatul General al României din Sydney, a avut loc marţi seara lansarea cărţii „Douăsprezece hierofanii (Între România şi Australia)” a scriitoarei australiene de origine română, Mihaela Cristescu. Au fost prezenţi membrii ai comunităţii române, scriitori, oameni de artă şi personalităţi culturale australiene de limba engleză.

În prezentarea sa, consulul general al României la Sydney, domnul Floricel Mocanu, a remarcat importanţa închegării relaţiilor dintre cele două ţări prin desfăşurarea unor asemenea evenimente culturale. Menţionăm că autoarea este membră a „New Writers’ Group Incorporated” – o societatea literară de prestigiu din Sydney care are ca scop promovarea literaturii australiene contemporane. Majoritatea membrilor acesteia sunt consacraţi domeniul scrisului şi au publicat lucrări în diferite reviste literare, pagini de internet sau cărţi. Prezentă la eveniment, lidera grupului, doamna Sue Crowford, editor al revistei literare „ZineWest”, a scos în evidenţă valoarea scriitoarei de origine romană în cadrul grupului respectiv: „În anul 2010, la decernarea «Premiilor anuale pentru literatură» a New Writers’ Group, premiul trei i-a fost acordat scriitoarei de origine română Mihaela Cristescu pentru lucrări scrise în limba engleză. Stabilită în Australia, doar de trei ani, Mihaela Cristescu s-a alăturat acestui grup de scriitori talentaţi reuşind să se facă remarcată încă de la primele scrieri şi câştigând aprecierile acestora”. Datorită calităţilor sale de organizator şi coordonator literar a fost alesă recent în funcţia de secretar al „New Writers’ Group”.

Despre cartea „Douăsprezece Hierofanii (Între România şi Australia)”

Proză scurtă. Volum publicat în lună martie 2012 la editura Sf. Ierarh Nicolae, Brăila. Legătura dintre România şi Australia se face prin fotografii realizate în cele două ţări, prin memorialistica fiecărui loc în parte, prin tărâmul dinlăuntrul autorului. Comentarii: Sue Crawford (Editor NEW Writers’ Group), Daniela Andronache (Phd Literatură,  Constanţa), Ligya Diaconescu (Director General al revistei internaţionale STARPRESS)

Ilustrator: Luminiţa Şerbănescu (Ottawa, Canada), pictor şi arhitect. Unele picturi/desene au fost realizate în mod special pentru povestirile din carte, alte povestiri au fost realizate plecând de la picturi deja cunoscute.

Motto: Mircea Eliade, Sacrul şi Profanul

Iată ce declară autoarea: „În povestiri am încercat să dezvolt ideea concretului zilnic care nu poate trăi fără abstract, şi, mai departe, fără bucuria simplă. (La un alt nivel, o hierofanie reprezintă manifestarea sacrului în profan. Evident, Mircea Eliade şi Homo Religiosus.) Am folosit concepte care aparţin domeniului tehnic şi lingvistic, precum şi noţiuni de matematică şi teoria fizicii prin care am făcut legătura dintre banal şi extraordinar, dintre fact şi fiction, dintre real şi imaginar. Legătura aceasta, coicidentia opositorum, doreşte să stabilească mai mult un sentiment, o emoţie, o transformare, o hierofanie; o culegere ordonată a experienţelor trecute, o căutare personală. Aşteptăm şi varianta engleză, complicat de realizat din cauză atât a implicaţiilor poetice ale povestirilor, cât şi din pricina termenilor folosiţi.”

Câteva date despre autor

Mihaela Cristescu, profesor, scriitor, poet, traducător. Născută la Bucureşti în 9 ianuarie 1970. A început să scrie şi să publice încă din primele clase de liceu. Prima revistă: „Cocostârcul Vesel”. Din dorinţa tatălui ei a urmat Politehnica, dar fiind atrasă de literatură a făcut în continuare Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea „Spiru Haret”. În 2006 şi-a luat masteratul cu o teză care scoate în evidenţă anumite aspecte ale Analizei Discursului Politic în mod comparativ, pentru lideri politici din România şi Statele Unite ale Americii. Devenind cadru didactic, funcţionează pentru doi ani ca profesor la Liceul „Sfântul Pantelimon”, apoi la Academia de Studii Economice din Bucureşti. A fost traducător autorizat de Ministerul Justiţiei din România. În anul 2005 publică volumul de poezie intitulat „Noduri”. Părăseşte România, în urmă cu aproape trei ani (21 august 2009) stabilindu-se la Sydney, în Australia. Ajunsă la Antipozi, încearcă să se integreze în viaţa literară a acestui oraş în special cu scrieri în limba engleză. Desigur că scrie şi publică şi în limba română în mai multe reviste literare din ţară şi din jurul lumii.

A consemnat,
George ROCA
Sydney, Australia
4 aprilie 2012

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…