×

Gheorghe Mărmureanu: „Putem avea oricând un cutremur de 6,5 grade”

Gheorghe Mărmureanu: „Putem avea oricând un cutremur de 6,5 grade”

Pământul clocoteşte! Numai în ultima săptămână, seisme de peste 6 grade pe scara Richter au zguduit Japonia, Cuba şi Noua Zeelandă. În acelaşi timp, Vrancea se revoltă aproape zilnic cu mici cutremure de 3-3,5 grade pe scara Richter. Chiar şi aşa, Gheorghe Mărmureanu ne linişteşte: abia în anul 2040 vom avea seisme catastrofale.

1153 Gheorghe Mărmureanu: "Putem avea oricând un cutremur de 6,5 grade"
Până atunci însă, ne vom clătina la seisme de maximum 6-6,5 grade pe scara Richter. “Nu avem de ce să ne temem: ce se întâmplă în lume nu ne va afecta direct pe noi, pentru că suntem pe o placă tectonică distinctă. Vrancea noastră toarce liniştit, adică îşi duce activitatea ei normală, nu e nimic periculos acolo. Oamenii trebuie să ştie că pământul nu doarme niciodată, aşa că e în regulă să se mai înregistreze seisme mici, cum au fost cele din ultima vreme de la noi. Vreau să nu existe panică: primul cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter ca intensitate, va veni numai după anul 2040. Seisme mici, chiar şi de 6-6,5 grade, se pot produce oricând”, ne-a explicat profesorul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului.

Nu reprezintă un pericol

Acestea însă nu ne vor pune viaţa în pericol, pentru că vor fi la adâncime mare. Specialiştii ne-au spus că în astfel de situaţii cutremurul se resimte la o intensitate mult mai mică, ce ne va da mai curând o sperietură zdravănă.

Am mai avut seisme de peste 6 grade

Gheorghe Mărmureanu spune că România a mai experimentat cutremure de 6-6,5 grade pe scara Richter, iar pagubele nu au fost mari. Iată care au fost:

  • 1986, 30 august, cutremur de gradul 7,1.
  • 1990, 30 mai, cutremur de gradul 6,9.
  • 1990, 31 mai, cutremur de gradul 6,4.
  • 2004, 27 octombrie, cutremur de gradul 6.

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed