Home Ghidul creditelor ipotecare: ce noutati a adus OUG 50

Ghidul creditelor ipotecare: ce noutati a adus OUG 50

3 min read
0
0
241

Scopul Ordonantei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50/2010 cu privire la contractele de credit pentru consumatori este acela de creştere a transparenţei şi de uniformizare a structurii ofertelor, astfel încât să se permită comparaţia facilă între produsele bancare existente pe piaţă, se spune in Ghidul de investitii imobiliare realizat de BCR. 

Cele mai importante prevederi ale OUG 50:

Finanţatorul poate percepe un număr limitat de comisioane: comision de analiză dosar (numai în cazul în care creditul se acordă), comision de administrare credit (sau comision de administrare cont curent), comision de rambursare anticipată (pentru creditele cu dobândă fixă), costuri aferente asigurărilor, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea ta (exemplu: schimbare coplătitor, acord instituire ipotecă de rang subsecvent etc.).

Atenţie: pentru un credit garantat cu ipotecă, în afara comisioanelor percepute de bancă, trebuie să ai în vedere şi costul cu evaluarea imobilului, costurile notariale, legate de încheierea contractelor de garanţie şi de vânzare-cumpărare, cât şi costurile cu asigurările, dacă este cazul.

În contractul de credit trebuie să fie precizat nivelul dobânzii anuale efective (DAE) şi al costului total pe care îl vei plăti.

Este important de reţinut: cu cât valoarea DAE este mai scăzută, cu atât creditul respectiv este mai ieftin! Atenţie, dobânda anuală efectivă ar putea să nu includă toate asigurările.

De asemenea, OUG nr. 50/2010 prevede că orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit să cuprindă anumite informaţii standard, prin intermediul unui exemplu reprezentativ. Este bine să cunoşti şi să analizezi aceste informaţii înainte de a contracta împrumutul.

SURSA: http://www.bancherul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …