Home Harta salariilor din România. Judeţele în care se câştigă mai bine decât în 2009

Harta salariilor din România. Judeţele în care se câştigă mai bine decât în 2009

6 min read
0
0
197

Câştigurile salariale ale românilor au scăzut considerabil de-a lungul anului 2010, în majoritatea judeţelor ţării. Există însă şi câteva oaze de prosperitate.

Salariaţii din Braşov, Timiş şi Bucureşti sunt singurii cărora salariile medii nete le-au crescut în 2010 faţă de nivelul înregistrat în anul precedent, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Singurii câştigători reali în lupta cu inflaţia însă sunt angajaţii din judeţul Braşov, unde salariile s-au majorat cu peste 9%. Deşi în Timiş şi în Bucureşti salariul mediu net a avansat cu 4%, respectiv 0,8%, acest lucru nu a putut compensa creşterea generalizată a preţurilor din 2010, de 7,96%.

În termeni nominali, angajaţii din Capitală au în continuare cel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe lună (vezi harta). Despre o forţă de muncă bine plătită vorbim şi în judeţele Sibiu şi Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424 de lei.

“Zonele deja dezvoltate economic, precum Capitala, atrag investitori care oferă locuri de muncă destinate personalului foarte specializat. De aici şi veniturile salariale peste medie din aceste regiuni”, explică pentru gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El sugerează chiar posibilitatea ca autorităţile locale din regiunile mai puţin dezvoltate să ofere stimulente fiscale ţintite către acei investitori care aduc locuri de muncă. Asta pentru că, “în paradigma actuală, niciun investitor nu va prefera Vasluiul Timişoarei”, concluzionează reprezentantul AOAR.

Vicecampioni europeni la sărăcie

Cele mai severe scăderi salariale s-au consemnat tocmai în judeţele în care nivelul era oricum unul scăzut. În Călăraşi, remuneraţia medie a unui angajat s-a depreciat cu peste 15%, până la numai 952 de lei, aceasta fiind cea mai mare diminuare la nivel naţional. Cel mai mic salariu din România, de 933 de lei, este încasat de locuitorii judeţului Covasna.

De altfel, toate regiunile administrative ale României, cu excepţia Bucureşti-Ilfov, sunt prezente în topul celor mai sărace 20 de zone din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Cea mai săracă regiune din UE este Severozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe cap de locuitor de 28% din media comunitară la nivelul anului 2008.

Locul secund este ocupat de regiunea de nord-est a României, respectiv judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, unde puterea de cumpărare este de 29% din media UE.

Zona de centru, formată din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, este cea mai bogată regiune din România cu excepţia Bucureşti-Ilfov, însă ocupă poziţia a 19-a în clasamentul regiunilor paupere ale Europei.

160.000 de euro, cel mai mare salariu oficial din România

Chiar dacă veniturile mari sunt mai degrabă excepţia, în România s-au încasat salarii considerate de excepţie în orice stat european. Astfel, cel mai mare salariu brut încasat în 2009 în România a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe lună, şi a fost ridicat de la ghişeu, sau primit direct în cont, de un bancher din Bucureşti, potrivit datelor Fiscului furnizate recent pentru gândul. Topul celor mai mari zece salarii încasate în 2009, dintre care cel mai mic este de 3,3 milioane de lei (66.000 de euro pe lună), este dominat de către bancheri, care ocupă nu mai puţin de şapte poziţii din acest clasament, pe lângă ei făcându-şi loc şeful unei companii de asigurări, un angajat în domeniul publicităţii şi managerul unei companii de pe piaţa telecomunicaţiilor.

SURSA: http://www.stiri.com.ro

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…