Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Hora Unirii cu sinaieni, acasă la Badea Cârțan în localitatea Cârţişoara

Hora Unirii cu sinaieni, acasă la Badea Cârțan în localitatea Cârţişoara

8 min read
0
0
245

Ziua de 24 ianuarie 2012 a fost sărbătorită de Sinaia prin deplasarea unei delegaţii a oraşului în localitatea Cârţişoara, judeţul Sibiu, unde Badea Gheorghe Cârţan, în urmă cu 163 de ani, vedea lumina zilei.

Începând cu anul 2004, reprezentanţi de seamă ai localităţii Cârţişoara au vizitat oraşul Sinaia pentru a-l comemora pe Badea Cârţan la mormântul său. Anul acesta, ca urmare a unei invitaţii înaintate administraţiei locale sinăiene, o delegaţie oficială s-a deplasat la Cârţişoara, transportul fiind asigurat cu sprijinul SC Transport Urban SRL.

Delegaţia sinăiană alături de oficialităţile din CârţişoaraPentru prima dată Sinaia merge acasă la Badea Cârţan

Delegaţia oraşului a fost reprezentată de Primarul Vlad Oprea, city managerul, Marian Panait, consilieri locali: Nicolae Iosifescu, Lăcrimioara Cojoianu, Daniela Toma, Aurelia Marincaş, reprezentanţi din Primăria oraşului Sinaia, elevi ai şcolilor sinăiene: Şcoala Generală George Enescu, Şcoala Generală Principesa Maria, părintele Vasiliu Ştefan, membri ai Clubului Seniorilor de la Centrul Cultural Carmen Sylva.

Locuitorii din Cârţişoara s-au dovedit a fi oameni calzi şi ospitalieri, împărtăşind invitaţilor din istoria locurilor. Delegaţia a fost întâmpinată de localnici în costume populare tradiţionale, în frunte cu însuşi Viceprimarul, domnul Paştea Viorel.

Muzeul Sătesc Badea Cârţan a găzduit evenimentul, care a debutat cu o slujbă oficiată de preoţi ai ambelor localităţi. Tot aici s-au susţinut scurte programe artistice, prezentări din partea muzeografilor şi o cuvântare a părintelui Vasiliu Ştefan.

Hora Unirii s-a jucat în faţa casei lui Badea Cârţan

Pentru că pe 24 ianuarie s-a comemorat atât ziua când s-a născut un mare patriot ridicat din rândurile oamenilor de rând cât şi ziua Unirii, toţi cei prezenţi s-au prins într-o horă mare a românilor.

“Mă bucur să mă aflu anul acesta, pe 24 ianuarie, în localitatea Cârţişoara, alături de cei pe care, peste ani, am ajuns să-i cunosc atât de bine. Ospitalitatea lor şi încărcătura locurilor m-au făcut să-mi doresc ca şi pe 7 august, când se vor comemora 101 ani de la moartea simbolului românesc, Badea Cârţan, să revin pe aceste meleaguri”, a declarat Primarul Vlad Oprea .

Pentru ca drumul lung până la Cârţişoara să fie răsplătit, Primăria localităţii a organizat o frumoasă excursie pentru delegaţia sinăiană, la Bâlea Lac, unde toată lumea s-a putut delecta, pe o vreme mai mult decât prietenoasă, cu o privelişte de vis. Cu această ocazie s-a vizitat Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac şi binecunoscutul Hotel de Gheaţă.

Casa memorială Badea CârțanCârţişoara, loc de referinţă pentru istoria românilor

Badea Gheorghe Cârţan a fost un ţăran sibian autodidact care a militat activ pentru independenţă şi pentru învăţarea limbii române în şcolile din Transilvania. Acest cioban ardelean, născut într-o familie cu încă şase copii, reprezintă unul dintre cele mai elocvente simboluri ale conştiinţei naţionale româneşti. Însetat de cunoaştere, el nu numai că şi-a procurat cărţi din România, dar a şi răspândit cu desaga, prin satele din sudul Transilvaniei, circa 200.000 de volume.

În anul 1877 şi-a pus turma de oi la dispoziţia armatei române, înrolându-se voluntar în Războiul de Independenţă. A călătorit pe jos, timp de 45 de zile, până la Roma, pentru a vedea cu proprii săi ochi Columna lui Traian şi celelalte mărturii ale vechimii şi latinităţii poporului român. Acest lucru i-a impresionat profund pe italieni, care au titrat în toate ziarele vremii, pe prima pagină: “Un dac a coborât de pe columnă”.

Biserica de gheață de la Bâlea LacÎn 1895 i-a vizitat în închisoarea din Vacz pe memorandiştii condamnaţi în procesul de la Cluj. S-a stins din viaţă la 7 august 1911, fiind înmormântat în Cimitirul Şeţu din oraşul nostru.

La căpătâiul său, pe placă, stă scris: “Aici doarme Badea Cârţan, visând la întregirea neamului său”.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…