Home Impozit majorat dacă ai o casă mare

Impozit majorat dacă ai o casă mare

6 min read
0
0
514

Persoanele care deţin proprietăţi cu suprafeţe mari sau posesorii care obţin venituri din utilizarea lor vor achita un impozit majorat în 2011, însă proprietarii care deţin apartamente pentru locuit vor plăti sume apropiate de cele din acest an.

“Este normal, nimeni nu doreşte să plătească taxe şi impozite. Evităm să mărim nişte taxe care afectează toţi cetăţenii României. Încercăm să ducem în zona de normalitate diverse zone în care taxarea în România nu este normală, ca să spun aşa. O să venim, începând cu anul viitor, cu un nou sistem de taxare a proprietăţilor pentru că în România proprietatea nu este taxată”, a spus Vlădescu, la Antena 3.

El a arătat că, probabil, impozitul pentru un apartament cu două camere va rămâne la acelaşi nivel , de circa 100 de lei, întrucât acestea aparţin unor persoane care nu pot plăti mai mult decât această sumă.

“Îmi dau o veste proastă şi mie”

“Dar, cineva care are 20 de apartamente cu două camere şi le foloseşte pentru a realiza venituri nu este normal să plătească tot acelaşi nivel de impozit (precum cel care are o singură locuinţă – n.r.)”, a continuat Vlădescu.

El a explicat că nu este normal ca persoanele care au locuinţe mari, de exemplu de 200 sau 400 de metri pătraţi să plătească un impozit de aproximativ 300 de lei.

“Îmi dau o veste proastă şi mie, dacă o luaţi aşa de personal. Cred că, din punctul ăsta de vedere, o parte din cetăţenii României, care au avut şansa, priceperea sau şmecheria, cum se spune de multe ori, să fie mai bogaţi astăzi decât alţi cetăţeni români vor trebui să plătească mai mult”, a afirmat ministrul Finanţelor, răspunzând la o întrebare privind impozitul pe care îl va plăti ministrul Economiei, Adriean Videanu, care are o proprietate imobiliară de peste 1.000 de metri pătraţi.

Totodată, Vlădescu a arătat că, în prezent, o companie care deţine un bloc de birouri plăteşte un impozit pe proprietate diferit de o persoană fizică care obţine venituri dintr-o proprietate similară.

“În lumea asta, în ghilimele spun, formula de penalizare a bogăţiei este plata de impozite şi taxe mai mari de către cei care sunt mai bogaţi şi, deci, mai mici de către cei care au venituri mai reduse”, a mai spus Vlădescu.

Persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, “o taxă de solidaritate” la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

Taxa de solidaritate va fi impusă proprietarilor de mai multe locuinţe printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.

Documentul prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

SURSA: Mediafax

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…