Home Breaking News Stiri Valea Prahovei În weekendul ăsta am avut una dintre cele mai hibernale experiențe ale sezonului

În weekendul ăsta am avut una dintre cele mai hibernale experiențe ale sezonului

8 min read
0
0
193

totpal daily newsIarnă aprigă în Bucegi

Mă uit bine în calendarul de pe telefon ca să verific încă o dată data: e 16 martie, dar tremur de frig în telesacunul care urcă spre cabana Miorița. Cele 15 grade sub zero, vântul tăios și zăpada bocnă mă fac să mă simt ca într-o zi întunecoasă și rece de ianuarie.

Ar fi trebuit să mă aștept la asta, de fapt. Vineri după-masă, cum urcam dinspre Posada spre Sinaia, constatam ce atmosferă de început de iarnă avem în față. Muntele complet alb, pădurea bătea spre albastru închis, pe stradă vântul plimba un praf de zăpadă. Iar tempertura scădea cu fiecare kilometru. În Bușteni ajunsese la -5. Vineri nu a funcționat nici o instalație nici în Sinaia, nici în Poiană. Evident, din cauza vântului. Mai mult, vineri noapte în Bucegi a plouat puțin, apoi a înghețat bocnă, apoi a nins. Din păcate vântul a fost prezent, chiar dacă nu la fel de tare.

Sămbătă dimineața, la cota 1400, ne-au înghețat mâinile în timp ce ne puneam clăparii. Iar coada de la telecabină nu a ajutat nici ea deloc. Din cauza frigului, telescaunul de la 1400 încă nu funcționa. Și nici cel din vale. În paranteză fie spus, nu o să înțeleg niciodată cum de asta se întâmplă doar în Sinaia. Acum 3 ani, în Cervinia erau -20 de grade și văntul muta scaune și mese pe terasele bodegilor de pe pârtie, iar instalațiile funcționau destul de bine. Cred că avem cele mai sensibile instalații din lume, altfel nu îmi explic. Da, știu poveștile că munții noștri sunt cei mai aprigi din Univers, dar am ceva rezerve.

Prima tură a fost pe Tărle. Șoșo îmi spusese la coadă: “dacă nu ai patinele la tine, ai grijă mare în partea de sus”. Nu le aveam, evident, așa că până să ajungem în Tărle am facut patinaj. Nu era gheață, ci zăpada betonată. Din fericire, a înghețat fără urme și fără scoici. Arăta ca o pârtie de race bine injectată, pe care schiurile abia lasă niște zgârieturi. Aceeeși poveste cu intrarea spre Drumul de Vară și Carp. Mai mult, aceeși poveste și pe pârtiile vin vale, cu o singură excepție: Valea Soarelui.

Totuși, zăpada bună era pentru cei care știu unde să o caute. Am prins cel mai bun Carp pe sezonul ăsta – zăpadă măricica (+30cm), bine pusă de vânt pe o bază nu foarte tare. Atât de bună încât În 3-4 viraje eram deja în firul văii. Am luat la rând aproape toate hornurile de desupra Carpului, unde mai dificilă era corniș de la intrare, altfel zăpada e excelentă. La fel și zona împădurită de sub telescaun, sau Călugărul – unde am dat primele urme deși era deja spre ora 12.00.

Vizibilitatea a fost relativ bună, mai apărea soarele, mai venea câte un val de ceață, dar în general a fost foarte bine. Frigul s-a întețit pe tot parcursul zilei, așa încât când am luat-o spre casă eram înghețat. A fost suficient de frig încât să nu fiu tentat să scot telefonul pentru poze. Cu o singură excepție – apusul pentru un Caraiman înghețat.

Cea mai extremă coborâre a fost, fără discuție, drumul spre Sinaia. Deși văd în fiecare iarnă acelșsi lucru, nu încetează să mă surprindă curajul oamenilor care urcă fără cauciucuri de iarnă sau care parchează pe marginea drumului. Pănă la intersecția cu pârtia de bob, drumul era în mare parte sub un strat semnificativ de gheață neagră, cu puțină zăpadă peste.

Dacă nu se încălzește brusc, cred că 1 Mai va fi de sărbătorit pe părtie, ca să nu mai zic de văi. Lăsând toată cârcoteala la o parte, a fost o zi excelentă de schi, în care am avut toate felurile de zăpadă cu excepția dâmburilor și a scoicilor. Și, oricum, cine știe se dă pe orice vreme și orice zăpadă, corect?

SURSA: http://www.derdelus.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Valea Prahovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Află AICI ce obiectiv turistic din Valea Prahovei te caracterizează în funcție de tipul de personalitate pe care o ai!

Ești tentat să faci o excursie scurtă, chiar și de o zi, pentru a te relaxa și a te bucura…