Home Interviu cu Dr. Mircea Răzvan Bucur

Interviu cu Dr. Mircea Răzvan Bucur

10 min read
0
0
1,548

După zeci de ani în care sinăienii au fost obligaţi să meargă în alte oraşe pentru un simplu control dermatologic, acum această problemă este rezolvată. De aproape o lună avem un medic dermato-venerolog, în cadrul ambulatoriului Spitalului Orăşenesc Sinaia. Mircea Răzvan Bucur are 30 de ani, este din Câmpina şi este medic specialist în dermato-venerologie. Postul de la Sinaia l-a obţinut în urma unui concurs, iar felul cum a fost primit de colectivul din spital şi de pacienţi îi dă convingerea că a fost aşteptat şi se află în locul potrivit.

Pentru toţi cei care au nevoie de un consult dermatologic, medicul le stă la dispoziţie de luni până vineri, de la ora 7.30 până la 14.30, în cabinetul de la spital, lângă laboratorul de analize. În rândurile ce urmează, am încercat să aflăm câte ceva despre viaţa şi pasiunile doctorului Mircea Răzvan Bucur.

Rep: Aş vrea să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Unde v-aţi născut şi cine sunteţi?

M-am născut în Câmpina, am 30 de ani, sunt căsătorit. Soţia mea este tot medic şi deocamdată nu avem copii.

Rep: Cum au fost anii copilăriei şi anii de şcoală?

Şcoala generală şi liceul le-am făcut la Câmpina. Profilul din liceu a fost oarecum fără legătură cu medicina, am terminat matematică/fizică. Apoi am urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj Napoca şi tot în acest oraş mi-am finalizat şi specializarea în dermato-venerologie.

Rep: Există oameni care v-au marcat viaţa?

Nu, nu există oameni care să mă fi marcat, dar există oameni de la care am învăţat şi de la care „am furat” diverse, atât în plan profesional cât şi personal.

Rep: De ce aţi ales să faceţi dermato-venerologie?

De ce nu??? Nu aş putea să dau un motiv anume. Pur şi simplu pe parcursul facultăţii mi s-a sedimentat această idee, pe care ulterior am pus-o în practică. Pe urmă, începând această specialitate medicală, am descoperit-o la adevărata ei valoare şi m-a cucerit.

Rep: Oamenii ignoră de obicei afecţiunile pielii. Cât de important este acest domeniu al medicinei?

Rectific, unii oameni ignoră problemele pielii, la fel cum alţii dau prea multă importanţă unori lucruri minore dermatologice, de cele mai multe ori în limita fiziologicului. Dermatologia, ca şi specialitate bine făcută, adică a nu te limita doar la 3 diagnostice şi la 3 creme, este foarte importantă, deoarece pe piele se pot manifesta nu numai bolile strict dermatologice, ci şi efecte ale altor maladii: boli infecţioase, boli interne, boli oncologice, urologice, chiar şi patologie psihiatrică.

Rep: Ce afecţiuni pot fi tratate în cabinetul de la Sinaia?

Marea majoritate a patologiei dermatologice poate fi abordată într-un cabinet de ambulator, aşa cum este cel din Sinaia.

Rep: De ce aţi ales Sinaia?

Deoarece este aproape de Câmpina, unde locuiesc acum, şi pentru că am fost dorit şi acceptat în acest colectiv spitalicesc.

Rep: Cum aţi fost primit de colectivul de la Sinaia?

Am fost primit foarte bine de colegi, de conducerea spitalului şi vreau să cred că sunt bine primit şi de pacienţii care au nevoie de serviciile mele. După 20 de ani în care aici nu a existat dermatologie, durează ceva timp până când oamenii se vor obişnui cu ideea că există această specialitate la Sinaia şi vor veni la cabinet.

Rep: Cum vi se pare Sinaia? Ce vă place cel mai mult aici?

Mi se pare un oraş cochet şi cu potenţial enorm, tot ce trebuie sunt dorinţa şi voinţa. Nu am ceva anume care să îl pun în capul listei vizavi de plăcut, poate posibilitatea de a face excursii montane şi amintirile din copilărie şi adolescenţă în legătură cu „ieşirile la munte”.

Rep: Ce pasiuni aveţi, în afară de medicină?

Nu ştiu dacă să le numesc pasiuni, mai degrabă hobby-uri: acvaristica, computerul, excursiile şi drumeţiile.

Rep: Foarte mulţi medici preferă să plece din România. Aţi fost tentat să faceţi acest lucru?

Am fost tentat de alţii, colegi, profesori etc. Dar personal cred că dacă aş fi fost tentat nu am mai fi avut acest interviu acum.

Rep: Se spune că sistemul de sănătate din România este bolnav. Ce credeţi că ar trebui făcut pentru „însănătoşirea” acestuia?

Două lucruri: atitudine şi bani. Atitudinea trebuie schimbată atât la medic, cât şi la pacient, iar medicina, ca şi meserie, este un consumator de resurse financiare şi nu un producător. Beneficiile acestor cheltuieli financiare (vizavi de populaţie) nu se evidenţiază pe termen scurt ci, dimpotrivă, pe termen lung, după zeci de ani, atunci când tu, ca ţară, vei avea o populaţie aptă de muncă şi care să producă.

Rep: Ce doriţi să le spuneţi oamenilor din Sinaia?

În primul rând vreau să le spun că există un dermatolog aproape de ei . Strict din punctul de vedere al meseriei pe care o practic, aş dori să subliniez că şi aici funcţionează la maxim dictonul: „mai bine să previi, decât să vindeci”, de aceea o prezentare la medic cât mai devreme creşte acurateţea diagnosticului şi prognosticul medical de vindecare sau recuperare. De asemenea, pacientul român nu este obişnuit cu acele vizite anuale sau bianuale la medic, chiar dacă nu prezintă vreo acuză, preferă să se prezinte în ceasul al 13-lea şi chiar atunci vrea totul rapid, fără cheltuieli majore, deşi a neglijat problema medicală timp de ani de zile.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…