Home Breaking News Stiri Brasov Invatamant dual in turism la Brasov, incepand cu urmatorul an scolar

Invatamant dual in turism la Brasov, incepand cu urmatorul an scolar

4 min read
0
0
863

Incepand cu anul scolar 2017-2018, la Brasov, vor functiona trei clase de pregatire profesionala in sistem dual pentru sectorul industriei turismului pentru calificarile de ospatar, bucatar si lucrator hotelier.

Scoala duala in turism va functiona dupa modelul scolii germane Kronstadt. Pregatirea practica a elevilor se va desfasura in conformitate cu standardele de pregatire profesionala in vigoare. Pentru fiecare elev vor fi acordate burse la nivelul celei acordate din fonduri publice.

Operatorii economici vor angaja cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor, cheltuieli care vor fi negociate si detaliate in contractul de parteneriat care va fi incheiat intre unitatea de invatamant si unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla unitatea scolara la care vor fi alocate locurile aprobate pentru scolarizare in invatamantul profesional dual.

Operatorii economici interesati sa sustina calificarea elevilor prin invatamantul dual in domeniul turism-alimentatie publica s-au intalnit, saptamana trecuta, la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu pentru a transmite solicitarile de scolarizare pentru anul scolar 2017-2018 catre Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

Cererile privind scolarizarea de lucratori in acest domeniu au depasit oferta pentru toate cele trei calificari ce vor fi organizate.

Agentii economici isi vor putea deduce din venitul impozabil cheltuielile efectuate in baza contractelor incheiate cu unitatile de invatamant pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic si isi vor putea recupera din punct de vedere fiscal, prin deducerea amortizarii, cheltuielile aferente cu mijloacele fixe si investitiile.

Costurile formarii in stagiile de practica vor fi impartite intre operatorul economic si stat, in conditiile acordarii unor facilitati fiscale operatorului economic.

Invatamantul dual devine din ce in ce mai atractiv pentru absolventii clasei a VIII-a care se pot califica in meserii solicitate pe piata muncii.

Acest sistem reprezinta o alternativa a formarii profesionale pentru absolventii de gimnaziu, iar contractul pe care elevul il incheie cu operatorul este un contract de pregatire practica (fara atragerea unor costuri suplimentare de tipul contributiilor si taxelor pe salarii pentru companii).

Sistemul presupune invatarea la locul de munca intr-o companie combinata cu educatia si formarea profesionala intr-o unitate de invatamant.

Preponderenta in acest caz este invatarea la locul de munca, pe baza unui contract de parteneriat intre operatorul economic si unitatea de invatamant si a unui contract individual de pregatire practica incheiat intre operatorul economic, unitatea de invatamant si persoana care se formeaza (respectiv parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului minor).

La solicitarea operatorilor economici, se pot organiza probe de admitere stabilite de unitatea de invatamant in colaborare cu operatorii economici respectivi, indiferent de numarul de candidati inscrisi si de numarul de locuri disponibile.

SURSA: http://www.trendshrb.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…