La plimbare prin oras – „Statuile din Sinaia”

MOTTO: „Nu poti pretui daca nu cunosti!”

Statuile sunt clasificate ca obiecte de for public, cu rol decorativ, comemorativ sau omagial. Ele pot fi abstacte sau figurative, pot infatisa lucrui sau fiinte, personalitati, animale, obiecte sau plante surprinse in diferite ipostaze, pot marca locuri deosebite sau evenimente istorice.

Statuia primului efor al Eforiei Spitalelor Civile si fondator al Sinaiei de azi, principele Dimitrie Ghica, o regasim in fotografiile de epoca amplasata la intrarea principala in parc si mai apoi in fata Casinoului care, dupa cum stim, s-a ridicat mai tarziu chiar pe amplasamentul vechii  sale vile. Dupa ce o vreme a poposit langa bazinul fantanii din fata hotelului Caraiman, bustul ilustrului nostru inaintas a ajus pe aleea principala din parc, insotit de un text laconic: ”Dimitrie Ghica 1816-1897”.

foto1 La plimbare prin oras - "Statuile din Sinaia"

Pe aceiasi alee, putin mai sus, sta timid si retras bustul lui Ion (Iancu) Brezeanu (1869-1940), desemnat artist pe viata al Teatrului National si Cetatean de onoare al orasului. Tot la Sinaia, cei doi scriitori si prieteni: Mihai Eminescu si Ion Creanga sunt suparati unul pe celalalt, busturile lor fiind amplasate spate in spate pe una din aleile laterale.

foto2 La plimbare prin oras - "Statuile din Sinaia"

Si pentru a incheia lista cu busturile din parc, il mai amintim pe cel al lui Nicolae Balcescu ”1819-1952, istoric si revolutionar roman”, asa cum este el definit pe placa montata pe soclu.

foto3 La plimbare prin oras - "Statuile din Sinaia"

Pitit in spatele gardului de palsa al Ocolului Silvic se gaseste bustul ing.Iosif Sangiorgian, un personaj extrem de important pentru dezvoltarea infrastructurii si a statiunii Sinaia in general, director al Ocolului Silvic al Eforiei Spitalelor Civile Sinaia iar pe Cumpatu, cei care ajung la casa memoriala George Enescu, gasesc aici un bust al marelui muzician,chiar in curtea casei sale.

foto5 La plimbare prin oras - "Statuile din Sinaia"

foto6 La plimbare prin oras - "Statuile din Sinaia"

Si cu asta, fara sa punem la socoteala si statuile din incinta Peles, sau bustul lui Tache Ionescu din mausoleul propriu situat in incinta Manastirii Sinaia, inchidem aceasta scurta enumerare. Sinaia mai are doar 14 statui si amintiri pentru inca 100. Ca sa va convingeti ca asa este, enumar in ordine aleatoare, doar cateva dintre multele personalitati care si-au legat numele de Sinaia si care ar merita cel putin la fel de multa consideratie si respect: spatarul Mihail Cantacuzino, principele Sturdza, principele Stirbei, Titu Maiorescu, doctorul Davila Teodor Rosetti,Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Dinu Lipati, I.L.Caragiale, I.Ghe.Duca Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Iorga, Ionel Bratianu, Duiliu Zamfirescu, Al. Vlahuta, Nestor Urechia, Mihai Haret, Dobrogeanu Gherea, Ion Bratianu, George Cosbuc, St.O.Iosif, Ion Voicu, Liviu Ciulei, Marin Preda, Eugen Barbu, Elie Radu si multi, foarte multi altii.

In Sinaia mai exista si statui cu rol decorativ, cum ar fi grupul de amorasi de la fantana din parc, nimfa din bazinul din fata BCR sau bronzul reprezentand o femeie care se spala, ultima statuie decorativa din cele trei de care imi amintesc eu ca erau in parcul central pana in 1989. Tot la capitolul ”amintiri” putem sa mai enumeram cupidonul pe post de fantana arteziana ce se gasea in fata actualei vile Duca, cei doi strajeri si nimfa de bronz (copii dupa sculpturi de Rodin, aduse de gen.Ion Florescu de la Paris) disparute de pe scarile Palatului Stirbei. Iar disparitia acestor bunuri publice nu poate fi compensata nici de obiectele chicioase montate in parc pe post de statui si nici de cei doi lei din bronz adusi ”cu forta” tot de la Palatul Stirbei.

foto4 La plimbare prin oras - "Statuile din Sinaia"

Orasul acesta plin de istorie, are cu adevarat cu ce se mandri si e greu de inteles de ce nu-si valorifica acest coplesitor potential. Cred ca orice artist contemporan isi doreste sa poata ”expune permanent” intr-un spatiu public din Sinaia, ceea ce lipseste sunt doar: initiativa, cateva concursuri sau niste tabere de creatie. Lucrul asta pare cu atat mai cuidat, cu cat un bust in bronz al arh. Paul Smarandescu (fost arhitect sef al orasului si cel care a proiectat gratis biserica sf.Ilie), donat statiunii Sinaia de Ordinul Arhitectilor din Romania, zace, te miri pe unde, in timp ce promisul proiect pentru amplasarea si modelarea soclului lui au devenit deja o noua veche amintire trista.

Arh. MANEA Nicolae Dan

Partajează acest conținut:

Un comentariu

comments user
Bogdan Condurăţeanu

Aţi putea marca cumva poziţia acestor monumente pe o hartă?

Publică comentariul

You May Have Missed