Home Breaking News Stiri Exclusive Ligya DIACONESCU: “Interviu cu Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea Arhiepiscopul Râmnicului”

Ligya DIACONESCU: “Interviu cu Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea Arhiepiscopul Râmnicului”

39 min read
0
0
506

Reporter: Înalt Preasfinţia Voastră , am venit astăzi în vizită la domnia voastră şi v-am prezentat „Antologia Scriitorilor Români Contemporani din Întreaga Lume, STARPRESS 2011″, în limba română şi în limba engleză, pe care am publicat-o în acest an, cu Binecuvântarea dumneavoastra.. V-am ruga ca la ediţiile următoare să participaţi cu scrierile dumneavoastră, să fie cunoscute de toată lumea. Cărţile scrise de domnia voastră sunt nişte cărţi deosebit de interesante şi importante pentru noi toţi, prezentând istoricul unor mânăstiri şi îndeosebi al mânăstirilor vâlcene .

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Am scris ca un mic scriitor… dar nu mă consider scriitor.

Reporter: Sunteţi un adevărat scriitor! Ani de zile de trudă într-ale scrisului, documentări minuţioase, cercetare!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da, am simţit unele nevoi, pe care am considerat că trebuie să le aştern pe hârtie, fiind foarte importante pentru cultura română, pentru neamul românesc.

Reporter: Atâta sensibilitate gaseşte cititorul în scrierile dumneavoastră! Atâta vibraţie… încât simte îndrumarea Dumnezeirii în urmele lăsate de minunăţia cuvintelor pline de duh, pe care le-aţi ales cu multă grijă.

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Ce se întâmplă… eu sunt un fecior de ţărani. Oameni cinstiţi, oameni muncitori care… cu frica lui Dumnezeu am învăţat un bob de carte şi pe cât am putut am căutat să şi fructific ce-am învăţat.

Reporter: De asta vă menţine Dumnezeu veşnic tânăr, cu o mare putere de concentrare şi atât de sănătos la minte şi la trup!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da, adevărat dar mai simt greutate în picioare, vârsta îmi aminteşte că nu mai sunt flăcău!

Reporter: Aşa o minte limpede şi sănătoasă, atâta înţelepciune şi dulceaţa în vorba la vârsta onorabilă şi venerabilă pe care o aveţi… nu am văzut până acum, deşi cutreier lumea în lung şi în lat de de un timp bun! Câţi ani aveţi, Preasfinţia Voastră?

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: 97 !

Reporter : Mulţi înainte! Să vă ţină Dumnezeu mulţi ani sănătosi, ca să ne mai călăuziţi, aşa cum numai dumneavoastră ştiţi să o faceţi! Întotdeauna când am avut câte o problemă am venit la domnia voastră şi ne-aţi dat câte un sfat… şi sfatul întotdeauna a fost cel bun, mai ales de când mie mi-a murit tatăl! Îmi aduc aminte cu foarte mult drag de păstorul nostru, al tuturor, al preoţilor inclusiv, de domnia voastră şi vin deseori, ca să-mi mângâiaţi sufletul, cu blandeţea domniei voastre… şi chiar dacă nu vă găsesc aici, vă simt prezenţa şi mă rog Maicuţei Domnului şi Bunuui Dumnezeu să vă ţină sănătos şi în putere ca să ne călăuziţi paşii!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: N-am nimic altceva… dar am dragoste de de lumea în care sunt.

Reporter: Și mai ales , de oameni !

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Adică sunt dator să o respect , sa respect lumea in care traiesc. Sunt dator, dacă este posibil , să o pun în lumină.

Reporter: Și lumea vă iubeşte foarte tare, ştiţi asta!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Suntem datori să arătăm bunătate!

Reporter: Eu cunosc oameni care vin din diferite locuri ale ţării şi chiar ale lumii, atunci când este câte o slujbă mare, pentru a primi binecuvântarea dumneavoastră, chiar se înghesuie să le puneţi mâna pe creştet, să le daţi binecuvântarea… Deşi le daţi binecuvântare tuturor în timpul slujbei sunt în stare să nu se mai spele pe cap nu ştiu cât timp pentru a nu pierde binecuvântarea domniei voastre, dăruită cu atâta drag. Sunt atât de bucuroşi şi fericiţi, precum copiii, când primesc daruri aşteptate de multă vreme!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da! Dar ce fac, fac cu dragoste!

Reporter: Aveţi multă dragoste! Aţi avut şi încercări destul de multe şi totuşi aţi participat la slujbe, nelăsând să se vadă pe chipul dumneavoastră durerea!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da, Dumnezeu şi Maicuţa Domnului m-au întărit şi m-au scos din toate! Și am scăpat din toate, din toate!

Reporter: Un mesaj pentru cititorii nostri, ai Revistei Internaţionale STARPRESS www.valcea-turism.ro, români din întreaga lume care cu atât de mult drag sărbătoresc Crăciunul, Paştele şi atunci se simt aproape de casă. Unii dintre ei chiar plâng, plâg cu sufletul pentru că nu pot veni să se roage în bisericile noastre, în ceas de sărbătoare, în care au fost încreştinaţi, cununaţi. Unii au biserici ortodoxe în ţările lor dar alţii nu au biserici ortodoxe în limba română şi le este foarte greu să petreacă sărbătorile. Cu foarte mult drag citesc şi ascultă mesajele primite din România, avem şi foarte multi vâlceni, din ce in ce mai mulţi care sunt plecaţi prin lume. Aşadar, vă rog să transmiteţi un mesaj pentru cei plecaţi şi pentru cei care sunt aici, în judeţul Vâlcea, cu toţii, dorind Binecuvântarea domniei voastre!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Pentru cei care sunt în Vâlcea mă socot un bătrân!

Reporter: Nu! Sunteţi veşnic tânăr, cu inima şi cu sufletul, v-am mai spus-o!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Sunt un bătrân… care am slujit lui Dumnezeu şi omului!

Reporter: Și aţi rămas cu mult drag pe meleaguri vâlcene, în Grădina Maicii Domnului!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da, am dorit să ajut cât pot mânăstirile din Vâlcea,  care au sfinţi atât de importanţi şi de mare ajutor, bisericile şi enoriaşii, prin credinţă în Dumnezeu.

Reporter: Și să scrieţi! De ce aţi început să scrieţi? Ce aţi simţit si simţiti?

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Eu am scris, ca să mă despovărez! Stătea ca o povară prin mintea şi prin… sufletul meu! Am aşternut pe hârtie nişte lucruri care trebuiau cunoscute.

Reporter: Trebuiau cunoscute! Ce frumos sentiment! De asta şi Dumnezeu v-a dăruit harul şi darul, printre altele, de a scrie şi de a lăsa omeniri o părticică din istoria noastră, minunată.

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: A fost o datorie a mea, de a scoate în evidenţă anumiţi oameni, lucruri şi fapte, mai ales în timpul comunismului, când nu prea se putea scrie despre oricine, spune orice!

Reporter: Aşa este! În acea vreme , multe nu erau permise.

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Și atunci, mi -am ales trei personaje care puteau fi publicate, am scris mult despre Popa Șapcă, cu mult drag şi a rămas una dintre scrierile cele mai dragi sufletului meu, despre acest vajnic preot. Pentru că el era nu numai preot, era conducătorul românilor din partea stângă a Dunării. Era un purtător de cuvânt în faţa autoritaţilor şi se vede treaba că era şi un om zdravăn! Ca şi atunci când vorbind odată, măreţ, dârz, cei care l-au ascultat au spus „ Răsunetul – ca un tunet!”.

Reporter: Vă curge istoria prin sânge, minunat! Popa Șapcă va trăi veşnic prin scrierile dumneavoastră.

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Cuvântul lui lui Popa Șapcă era răsunător,  impunător dar şi blând. Popa Șapcă a fost unul dintre personajele care mi-au plăcut mult, pentru că, nu numai a predicat Cuvântul Lui Dumnezeu în biserică ci… s -a opus şi nedreptaţilor care erau pe atunci.

Reporter: Și pentru românii de dincolo, din diasporă, ce mesaj aveţi? Românilor care nu pot să vină acasă deşi şi-ar dori foarte mult, mai ales de sărbători, ce le transmiteti?

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Rog pe Bunul Dumnezeu să le dea tărie, să le dea curaj pentru că ei acolo s-au dus după pâinea cea de toate zilele!

Reporter: Aveţi dreptate!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Dar n-au uitat că sunt români, n-au uitat că sunt creştini, n-au uitat de ţara noastră e aşa de frumoasă deşi nu este prea mare, este cam… a şaptea ţară ca mărime… dar are în ea tot ce îi trebuie, cum cineva spunea: „Maica Domnului trecând peste ţara noastră a dezlegat sacul cu toate bunătăţile”.  Pentru că acolo avem munţi care zgârie norii. avem râuri care ca spiţele unei roţi adună apele şi le duce la Mare, la Dunăre. Şi Dunărea duce la Marea cea Bătrână, mai departe… Suntem unul dintre popoarele care avem ochiul şi inima deschisă către toată lumea, prin faptul că avem mare.

Reporter: Ce expresie frumoasă… Cine altcineva decât Domnia Voastră putea spune că avem ochiul şi inima deschisă către toată lumea, prin faptul că avem mare?

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Noi nu ne dăm seama ce înseamnă să ai deschidere în toată lumea!

Reporter: Dar… unii dintre noi, mai ales cei din fruntea ţarii, cei care ar trebui să fructifice asta!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Prin Marea Neagră, înca o dată vedem că suntem o ţară Binecuvantată. Suntem o ţară bogată, suntem o ţară care avem munţii care zgârie norii, dealuri pline cu pomeţuri şi câmpii întinse în care vântul se plimbă printre lanurile de grâu aşa, făcând ocoale ! Și avem ogoare roditoare!

Reporter: Se vede că sunteţi un adevărat scriitor şi doar sufletul mare pe care îl aveţi, plin de duh, de frumuseţe în exprimare, plin blândeţea vorbei şi de dăruire vă recomandă… pe lângă realizările domniei voastre… Pentru mine, sunteţi un „Popa Șapcă” al sufletului meu! Dacă domnia voastră îl veneraţi pe Popa Șapcă, aflaţi că, eu vă venerez pe dumneavoastră şi mulţi din apropiaţii mei de suflet cunosc asta. Mă rog, să vă dea Dumnezeu multă, multă, sănătate şi putere de muncă, linişte şi pace şi să ne călăuziţi mulţi ani, înainte! Mai lucraţi la ceva, mai scrieţi ceva acum?

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: În momentul de faţă nu, pentru că mânăstirile sunt cam puse la punct… adică, din punct de vedere gospodăresc, din punct de vedere al personalului. Pentru mine Mânăstirile au fost ca şi copii mei.

Reporter: Copiii dumneavoastră, aşa v-aţi exprimat mereu! De altfel, aşa şi spuneţi şi despre noi, enoriaşii, aşa spuneţi şi preoţilor, monahilor, nu ştiam că şi mânăstirilor.

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Și i-am iubit! Mi-am iubit mult „copiii”, iubiţii mei copii!

Reporter: Aţi reuşit să faceţi renovări şi noi construcţii şi la mânăstirea Arnota, acolo sus, sus, unde se ajunge destul de greu!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da! Arnota e o mândrie a smereniei mele pentru că e un loc frumos! Dar mi-a şi dat Dumnezeu putere să duc la îndeplinire acest plan.

Reporter: Suntem mai aproape de Doamne, Doamne, acolo sus, doar cu gândurile noastre, cu rugăciunea, cu umilinţa şi speranţa, încrederea, credinţa.

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da, cu rugăciunea şi iubirea!

Reporter : Mergem acolo ca să fim mai aproape de cer!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Chiar zilele astea am fost acolo, în zonă şi m-am bucurat de mânăstirile care sunt acolo şi de maicile care sunt foarte gospodine. În aceleşi timp, la mânăstirile Arnota, Bistriţa, Horezu, Dintr-un Lemn, Surupatele, se află câte un loc de odihnă pentru credincioşi, pentru cei care au necazuri, pentru cei care au bucurii vin acolo aşa… la câte o Sfântă Mânastire şi spovedesc toate bucuriile,  supărările şi necazurile. În Mânastiri nu se ştie ce-i aia criză! Nu, acolo nu se simte  stresul de zi cu zi, măicuţele fac ce făceau şi înainte, muncesc la fel, iar roadele sunt la fel!

Reporter: Și oamenii sunt gospodari în acea zonă, ca de altfel în tot judeţul Vâlcea!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da, aşa este! Dar, noi, Biserica, nu ştim ce-i aia, criză! Noi, cum am lucrat în ele, în biserici şi mânăstiri, lucrăm şi acuma. Criza, se întâmplă din punct de vedere politic, care n -are nici o legătura cu noi, cu Biserica! Și pentru asta, sunt mândru că sunt preot, că sunt Ierarh şi mă-nscriu în rândul celor care fac lucru pentru Dumnezeu şi iubesc poporul şi ţara noastră, românească!

Reporter: Atunci, dacă nu se simte criza, este foarte bine! Deşi sunt preoţi în biserici şi mânăstiri româneşti care spun că o duc din ce în ce mai rău, mai greu! Mulţumim mult, Înalt Preasfinţia Voastră, pentru răbdarea de a ne povesti totul! Să vă dea Dumnezeu multă, multă sănătate în continuare şi putere de muncă! Doamne Ajută! Şi pentru că mi-aţi dăruit pe parcursul anilor, o parte din operele, cărţile domniei voastre, pline de istorie, har, înţelepciune şi iubire, cu personaje încărcate de sfinţenie, lumină şi dragoste de Dumnezeu şi aproapele, mari oameni de cultură, locuri şi locaşuri minunate, unice în lume, mă înclin şi vă sărut dreapta şi pe suflet, cu umilinţă! De când aţi început să trudiţi la cărţi Praesfinţia Voastră?

 Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Mai bine zis eu m-am pomenit scriind din nevoie, din necesitate! Port scrisul în mine, în suflet!

Reporter: Aţi simţit nevoia să scrieţi pentru că aveaţi aveaţi asta în sânge, simţeaţi scrisul curgându-vă prin vene, nevoia de scris fiind aşişderea celei a respiraţiei!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Da! Am simţiit nevoia, aşa cum spuneaţi, să aştern pe hârtie, cu răbdare, lucruri şi oameni despre care nu trebuie să se uite, niciodată!

Mă cutremur când ştiu că stau pe scaunul pe care a stat Sfântul Antim ;
Mă cutremur când ştiu că stau pe scaunul pe care a stat un Damnaschin ;
Mă cutremur când ştiu că stau pe scaunul pe care a stat Chesarie ;
Mă cutremur când ştiu că stau pe scaunul pe care a stat Filaret ;
Mă cutremur când ştiu că stau pe scaunul pe care a stat Sfântul Caalinic Cernicanul;
Iar, dacă mă cutremur , ce să fac , ca să nu fiu nevrednic ?

Trebuie să am credinţă tare în Dumnezeu şi să fac fapte bune! Oare, noi ne cutremurăm, când ştim că stăm în ţinutul în care înaintaşii noştri au ctitorit atâtea aşăzăminte ce sunt azi, lăcaşe de cult bunului Dumnezeu? Oare noi ne cutremurăm, când ştim că stăm în ţinutul în care au slujit lui Dumnezeu atâţi mari ierarhi, atâţia mari cărturari? Și dacă ne cutremurăm , ce facem, ca să nu fim nevrednici?

Nu mă consider un scriitor în adevăratul sens al cuvantului; poate mai degrabă o persoană care ştie să aprecieze acest dar nepreţuit, al Domnului. Unele cărţi le-am scris ca să rămână semn despre vrednicia înaintaşilor, altele pentru cunoaştere, fiindcă singur, cuvântul poate tămădui; lumina, dă de gândit. Scrisul te despovărează de multe,  care te apasă; îţi aduce o linişte ce vrei să le-o împărtăşeşti şi altora. Și apoi, cum să dai de veste viitorimii, despre gândirea vremurilor tale? Făcând lucruri frumoase şi trainice,  îţi arăţi vrednicia; prin scris, laşi moştenire o fărâmă din sufletul tău, căci sufletul se pune în orice cuvânt, iar silaba aşezată în pagina cu socoteala, capătă greutate.

Reporter: Nu am cuvinte să pot exprima ceea ce simt, după asemenea vorbe pline de duh! Un om mare, un suflet mare, Arhiepiscopul Gherasim Cristea, înţelept, vajnic, liniştit, impunător, modest, acelaşi de fiecare dată şi în acelaşi timp, altul! Las însă cititorilor mei, aprecierea! Mă simt datoare să numesc câteva titluri din operele marelui scriitor, istoric, om de cultură, păstor de suflete, pe care cu atâta trudă le-aţi migălit de ani de zile.

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Înainte de asta, daţi-mi voie să vă spun că… vă primesc şi chiar vă aştept cu mult drag ori de câte ori simţiţi nevoia unei Binecuvântări, a unei vorbe părinteşti, a unei linişti sufleteşti când cineva sau ceva vă apasă sufletul şi vă mulţumesc pentru că nu uitaţi cultura şi neamul românesc, România noastră frumoasă şi bogată şi pentru tot ce faceţi pentru promovarea mânăstirilor vâlcene şi a celor româneşti, a istoriei neamului noastru, a culturii.

Reporter: Sunt onorată să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, unde mă simt atât de liniştită! Dar… deşi sunt onorată de cuvintele Domniei Voastre, simt că nu le merit. Prin micimea mea, nu fac decât să transmit mai departe, cititorilor, mesajul domniei voastre, verbal şi prin cuvintele lăsate moştenire culturii romaneşti!

Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea: Să fiţi Binecuvântată! Binecuvântez toţi cititorii revistei dumneavoastră , le urez „La multi ani”, sănătate, linişte şi pace! Doamne Ajută!

A consemnat,
Ligya DIACONESCU
Director al revistei Starpress
www.valcea-turism.ro

—————————————–

Din scrierile Arhiepiscopului Ramnicului, Înalt Preasfinţitul Gherasim Cristea:

1. Războiul de independenţă în documentele Episcopiei Râmnicului şi Argeşului,  Editura Episcopiei Râmnicului şi Argeşului Râmnicu – Râmnicu-Vâlcea, 1977, 105 p.
2. Preotul Radu Şapcă – omul şi opera, Râmnicu-Vâlcea, 1979, 124 p.
3. Mânăstirea Hurezi, Editura Episcopiei Râmnicului, Râmnicu-Vâlcea, 1987, 29 p.
4. Un sfânt printre oameni, Sfântul Calinic Cernicanul, Editura Episcopiei Râmnicului, Râmnicu-Vâlcea, 1996, 94 p.
5. Istoricul Sfintei Mânăstiri Căldăruşani, Editura Episcopiei Râmnicului, 1977, Râmnicu-Vâlcea. 180 p.
6. Istoria Mânăstirii Govora, Ed. Episcopiei Râmnicului, Râmnicu-Vâlcea, 1997, 145 p.
7. Un paşoptist de seamă. Preotul Radu Şapcă, Editura Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, Râmnicu- Vâlcea, 1988, 367 p.
8. Idem, Editura PRO, Bucureşti, 1998, 327 p.
9. Viaţa Sfântului Martir Antim Constantin Brâncoveanul şi a celor pătimitori cu Dânsul,  Editura Episcopiei Râmnicului, Râmnicu-Valcea, 2001, 200 p.
10. Istoricul Mânăstirii Hurezi , Editura Episcopiei Râmnicului, Râmnicu-Vâlcea, 2003,  306 p.
11. Visteria de cuvinte, Editura Conphys, Râmnicu-Vâlcea, 2004, 406 p.
12. Omul şi ordinea în lume, Editura Conphys, Râmnicu–Vâlcea, 2004, 530 p.
Articole şi studii:
1. „Păstrarea tezaurului arhitectonic naţional, cerinţa epocii actuale”, în Mitropolia Olteniei nr.5, Craiova, 1956, p 80.
2. „Scrisori inedite de la Popa Şapcă”, în Magazin Istoric nr. 6/1963, p. 18
3. „Bucurie aniversară în reşedinţa Centrului Eparhial de la Râmnicu-Vâlcea”, în Mitropolia Olteniei nr .11-12, Craiova, 1976, p. 913- 916
4. „Înaltă vizită în Eparhia Râmnicului şi Argeşului”, în Mitropolia Olteniei nr.9-10, Craiova, 1976, p. 869
5. „Preoţi acuzaţi ca instigatori ai răscoalei din 1907, în fostul judeţ Romanaţi”, în Biserica Ortodoxă Română , nr.1-3, Bucureşti, 1977, p. 68-70
6. „Mărturiile unui preot despre răscoala din 1907 în Livezile, judeţului Dolj”, în Biserica Ortodoxă Română nr.1-3, Bucureşti, 1977, p. 68.70
7. „Slujitori bisericeşti din Eparhia Râmnicului şi Argeşului în timpul ocupaţiei străine din 1916-1918”, în Mitropolia Olteniei, nr.10-12, Craiova, 1978, p. 760-765
8. „Ecouri despre Independenţa de stat a României în 1877, consemnate în presa germană din Transilvania”, în Almanahul Parohiei Ortodoxe Române, Viena, nr. XVIII, 1978, p. 175-179
9. „Cronica aniversară privind comorile culturale ale trecutului românesc”, în Mitropolia Olteniei, nr .11-12, Craiova, 1978, p. 185-186
10. „Câteva date privind invăţământul clerical în Oltenia”, în Mitropolia Olteniei nr.1-2, Craiova, 1979, p. 106-112
11. „Prea Sfinţitul Episcop Iosif Gâftan, de trei decenii succesor al vladicilor râmniceni”, în Mitropolia Olteniei nr.10-12, Craiova, 1979, p. 799-801
12. „Oltul şi Jiul , punţi naturale între românii de pe ambele versante ale Carpaţilor”, în Mitropolia Olteniei nr.1-2, Craiova, 1980, p. 7-13
13. „Biserica parohială din Cândeşti – Albeşti”, în Mitropolia Olteniei nr. 3-6, Craiova, 1980, p. 282-285

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…