Home Breaking News Stiri Exclusive Lucreţiu Tudoroiu – “Caragiale şi ultima lui iubire”

Lucreţiu Tudoroiu – “Caragiale şi ultima lui iubire”

6 min read
0
0
680

Marele dramaturg roman a fost, în decursul vieţii sale, un mare admirator al eternului feminine, ale cărei particulare graţii, aparţinând uneia sau alteia dintre urmaşele Evei, le-a cultivat până la capăt.

Sunt cunoscute aventurile sale cu tinere femei din lumea teatrului şi nu numai. În captarea atenţiei frumoaselor femei, drumurile lui s-au intesectat şi cu cele ale lui Mihai Eminescu, prietenul său (mai puţin bun după astfel de injoncţiuni: chiar dacă în dragoste, ca şi în război, totul este permis, nimeni nu se poate aştepta să fie şi iubit de rivalul la mâna unei femei..). este vorba, bineînţeles, de Veronica Micle.

Drumurile de seară ale lui Caragiale îl vor duce şi la ferestrele, respective în patul altor femei. Ultima iubire a dramaturgului a fost însă cu una din fiicele bunului şi vechiului său prieten Barbu Ştefănescu Delavrancea. Cella Delavrancea, născută în 1887, era cu 35 de ani mai tânără de cât maestrul. Caragiale a remarcat-o pentru marele talent pianistic încă din 1909. Laudelor ditirambice le-a luat locul, spun gurile rele, o relaţie sexual foarte concretă, când Cella nu împlinise nici 15 ani. Era totuşi o vârstă la care fetele erau nubile, iar în societatea vremii relaţiile sexuale cu fete de această vârstă nu atrăgeau nicidecum acuzaţia de pedofilie. Să nu uităm că cealaltă iubită a lui Caragiale, Veronica Micle, se căsătorise la 14 ani cu soţul său, profesorul universitar Ştefan Micle, iar la 16 ani i se va naşte primul copil!

Aceleaşi guri rele afirmă că moartea lui Caragiale s-a petrecut în timpul unei pasionale partide de sex cu Cella Delavrancea. Suprasolicitată, inima marelui dramaturg a cedat…

Fapt este că în colecţia mea personal se găseşte o carte poştală ilustrată cu chipul lui Caragiale, din care, cu ochelari şi pălărie, acesta ne priveşte drept în faţă. Dedesubt, cu scrisul său îngrijit, sunt aşternute următoarele cuvinte: a Cella Delavrancea, Caragiale.

Pe verso, cu acelaşi scris îngrijit, stă scris: Christos aʼnviiat! Dragă Cellico, te pomenim şi te dorim – mult. Fii sănetuoasă şi veselă! Dumnezeu cu tine! Al teu credincios admirator Caragiale.

Este o dovadă, peremptorie, este drept, şi nu absolută, a relaţiei mai mult decât amicable dintre cei doi. Tonul maestrului este astfel calculate încât să nu trezească bănuielile terţelor personae. Totuşi, pentru cei cât de cât iniţiaţi în formulările epistolare ale vremii, din scrisul său răzbate mai mult decât ceea ce ar fi presupus o simplă relaţie platonică.

După Caragiale Cella Delavrancea a mai avut multe relaţii, întotdeauna însă cu bărbaţi de un nivel intellectual remarcabil. Prima iubire ridicase, pentru tot restul vieţii sale mai mult decât centenare, ştacheta pretenţiilor foarte, foarte sus…

Despre celelalte aventuri ale Cellei avem însă mai să vorbim şi cu vreun alt prilej.

Lucreţiu Tudoroiu

Sunt ființă umană, bărbat (în puterea vârstei), român: așa m-am născut. Doresc cu toată ființa și lupt din toate puterile pentru binele acestei țări. Scopul meu este Schimbarea la față a României. Prin cultură.

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…