Home Breaking News Stiri interne Mamaliga cea de toate zilele, un veritabil medicament naturist

Mamaliga cea de toate zilele, un veritabil medicament naturist

25 min read
0
0
1,116

Banala mamaliga pe care noi romanii o consumam atat de des este de fapt un medicament naturist folositor in tratarea diverselor afectiuni ale organismului uman. Specialistii numesc malaiul “prietenul intestinului subtire”, el fiind un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie. Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional ajuta atat organismul persoanelor sanatoase, cat si pe cele care sufera de diverse boli.

Traditionala mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor fara a i se gasi vreo contraindicatie. Fierturile din porumb sunt apreciate inca de pe vremea lui Columb, insa, din pacate, ulterior au ajuns sa fie considerate hrana oamenilor saraci.

Studii recente au scos la iveala faptul ca media de viata a triburilor amerindiene (ce se hraneau cu porumb crud ori fiert) era mult mai mare decat a comunitatilor invecinate carora le lipsea din alimentatie acest tip de hrana.

In ultimii ani, cercetatorii au descoperit in boabele de porumb prezenta unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului uman. Acesti acizi sunt absorbiti de intestine cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22–28%.

Odata ajunsi in sange, acestia se transforma in hidroxiacizi ce au un efect detoxifiant asupra organismului. Astfel, porumbul usureaza efortul de neutralizare a substantelor toxice din ficat, reducand considerabil riscul de insuficiente hepatice si ciroza.

Populatiile care consuma zilnic terci de malai au o incidenta a bolilor hepatice de zece ori mai mica, iar copiii se dezvolta mai bine.

Atestat este si faptul ca un consum zilnic de amaliga scade cu 60%  riscul de boli psihice generate de disfunctiile tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza din sange fiind benefica pentru diabetici. Reduce cantitatea de cholesterol din organism, scazand riscul de ateroscleroza si, implicit, de infract. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special pe cele ale femeilor.

Antropologii romani au efectuat cercetari in zona Rucar-Bran unde mamaliga se afla mai des pe masa romanilor si au descoperit ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate.

Multa lume are impresia ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine, iar mamaliga vartoasa are jumatate din caloriile painii.

In ceea ce priveste partea de tratament naturist, romanii au folosit mamaliga ca leac din cele mai vechi timpuri.

De exemplu, pentru a evita pelagra este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Aceasta terapie da rezultate de sute de ani.

Pentru urcior se pune mamaliga calda pe pleoape, schimband-o cat se poate de des.

In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in strat de 3 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamaie fin pisata. Se aplica fierbinte, cat suporta pielea, si se acoperi cu un obiect de lana pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face in fiecare seara si se tine pana cand se raceste mamaliga.

Preparatul din porumb este util si celor care sufera de obezitate deoarece ofera o senzatie de satietate extrem de rapida (datorita fibrelor alimentare din compozitia sa).

Studii de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie precum ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus, sunt reduse considerabil. Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand efect de reducere a aciditatii si de calmare, sedative. Printre afectiunile ameliorate de mamaliga se mai numara si reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala.

In mod traditional, malaiul se prepara in numeroase feluri: turta in spuza, malai in test, malai in tava, terci, pasat, chitac, cocartau. Porumbul ca atare se mai mananca si fiert, fript sau facut floricele.

Mamaliga este si ea de doua feluri: pripita si fiarta. Pe cea pripita o mananca mai mult orasenii si se prepara punand malai putin cate putin in apa sarata fierbinte, asa incat ea sa fiarba in mod egal. Fierberea dureaza mai putin decat la mamaliga vartoasa, preferata mai mult la tara. In acest caz, malaiul se pune tot dintr-o data in apa sarata si se lasa sa fiarba pana da in foc (precum laptele). Atunci se sparge cu facaletul si se taie cu sfoara.

Terciul de malai este mamaliga pe jumatate lichida mancata cu placere de copii cu felii de branza ori zeama de prune.

Pasatul este tot un fel de terci, insa malaiul din care e facut este mai grunjos, mai are si mai tare la fir.

Cocolosul sau bulzul se face din branza invelita in mamaliga si coapta pe carbuni. In unele locuri, malaiul se amesteca cu dovleac fiert.

SURSA: http://www.garbo.ro

=====

Mamaliga – sanatate la ceaun

Banala mămăliguţă poate deveni un medicament folositor în tratarea răcelilor şi a pietrelor la fiere

Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti “prietenul intestinului subţire”. Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atît omului sănătos, cît şi celui care suferă de boli grave. Cura cu mămăligă este foarte sănătoasă, o putem încerca în Postul Paştelui, pentru hrănirea organismului şi curăţirea intestinelor.

De ajutor ficatului şi intestinelor

Un aliment tradiţional cum e mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie. Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor. Studiile recente au scos în evidenţă faptul că media de viaţă a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decît a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea din dietă acest aliment. Recent, s-a descoperit prezenţa în boabele de porumb a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceşti acizi se absorb în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi transformări chimice decît în proporţie de 22-28%. Ajunşi în sînge, se transformă în hidroxiacizi care vor purifica sîngele de unele substanţe toxice. Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducînd considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. La populaţiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună.

Ne ajută să trăim mai mult

Cercetătorii edocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de
glucoză în sînge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sînge, scăzînd astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Mai mult, banala mămăligă revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine. Rezultatele cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr (unde mămăliga e mai des pe masa românilor), arată că 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vîrsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mămăligă este răspunzător şi de longevitate. Multă lume crede că mămăliga îngraşă. Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii faţă de pîine. Iar mămăliga vîrtoasă are jumătate din caloriile pîinii. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au folosit mămăliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mămăligă cu o jumătate de litru de lapte şi un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

Cataplasme aplicate pe piept

Tratamentele pe care ni le făceau bunicile noastre în copilărie ne vindecau şi ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor. Mămăliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere în gît şi răceală, se pun pe o tablă încinsă două linguri de mălai şi se stă cu nasul deasupra fumului produs, amestecînd continuu. În plus, se bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subţire, în care se pune o bucăţică de unt. A doua zi, vă veţi simţi infinit mai bine. În popor, unul din adjuvantele cu o eficienţă incredibilă în pneumonie este tot faimoasa mămăligă românească. Se lasă să se răcească, cît poate suporta pielea, după care se întinde pe zona pieptului într-un strat de două degete pe torace şi se ţine 15 minute, după care se înlătură, iar pielea se şterge cu un tampon înmuiat în spirt camforat. Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată. Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite.

De folos şi în obezitate

Pentru urcior: se pune mămăliga caldă pe pleoape, schimbînd-o cît se poate de des. În caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mămăligă tare. Se pune în strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avînd grijă ca partea care vine în contact cu pielea să fie presărată cu tămîie fin pisată, aşa cum se pune sare pe o felie de pîine cu unt. Se aplică fierbinte, cît suportă pielea, şi se acoperă cu un obiect de lînă, pentru a menţine temperatura locală ridicată. Tratamentul se face în fiecare seară şi se ţine pînă se răceşte mămăliga. Mămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa. Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sînt reduse considerabil. Gastrita hiperacidă şi ulcerul sînt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pîine, mălaiul avînd, pe lîngă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă. Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sîngerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.

De la mămăligă, la terci şi bulz

. În mod tradiţional, mălaiul se poate prepara în multe feluri: turtă în spuză, mălai în ţest (mălăiaş), mălai în tavă, terci, păsat, bulz, chitac, cocîrţău. Porumbul ca atare se mai mănîncă şi fiert (în oală), fript (la spuză) sau făcut floricele (la tigaie). Mămăliga e şi ea de două feluri: pripită şi fiartă. Pe cea pripită o mănîncă mai mult orăşenii si se prepară punînd mălai puţin cîe puţin în apa sărată fierbinte, aşa încît mămăliga să fiarbă în mod egal toată. Fierberea durează mai puţin decît la mămăliga vîrtoasă, preferată mai mult la ţară. În acest caz, mălaiul se pune tot dintr-odată în apa sărată, se lasaă să fiarbă pînă încearcă de mai multe ori să dea în foc, ca laptele. Atunci, se sparge cu făcăleţul. La sate, mămăliga vîrtoasă nu se taie cu cuţitul, ci cu sfoară. Terciul de mălai nu e altceva decît mămăligă pe jumătate lichidă, pe care o mîncau copiii cu plăcere cu felii de brînză sau zeamă de prune. Păsatul este tot un fel de terci, însă mălaiul din care e făcut e mai grunjos, mai mare şi mai tare la fir. Cocoloşul sau bulzul se face din brînză învelită în mămăligă şi coaptă apoi pe cărbuni. În unele locuri, mălaiul se amestecă cu dovleac fiert.

Ştiaţi că?

– 100 g făină de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleţi au 520 calorii.
– Mămăliga se taie perfect dacă lama cuţitului se umezeşte cu apă.
– Mămăliga nu mai face cocoloaşe dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiţi cu apă rece.
– Zahărul vanilat poate fi secretul mămăligii perfecte.
– Mămăliga nu îngraşă, dar combinată cu smîntînă şi brînză grasă, efectul va fi acelaşi ca în cazul unei cine copioase. În curele de slăbire, se recomandă iaurtul şi brînza de vaci.

Dieta cu mămăligă

Micul dejun: mămăligă fierbinte, cît mai crudă, amestecată în mod tradiţional cu un ou moale şi lactate.
Prînz: alimente obişnuite, dar înlocuiţi pîinea cu mămăligă
Cină: lapte bătut sau iaurt cu mămăligă.

SURSA: http://www.ecolife.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …