Home Mănăstirea Dealu Mare

Mănăstirea Dealu Mare

5 min read
0
0
468

Mănăstirea Dealu Mare este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Borăscu, judeţul Gorj.

Sfânta Mănăstire ‘Dealul Mare’, aparţine comunei Borăscu şi se află la 65 km de Târgu-Jiu, spre Filiaşi, la vest de satul Gârbov, comuna Turceni, în vârful culmii Dealul Mare, denumită popular ‘Cioaca lui Surcel’.

Ca un străjer la graniţa dintre cele două comune, înconjurată de păduri seculare, veghează asupra împrejurimilor ocrotindu-le, iradiind duh de linişte şi de pace din mireasma rugăciunilor ce se înalţă zi şi noapte spre slava cerească.

Este ctitoria vrednicului de amintire Constantin Săvoiu, membru al Divanului ad-hoc, care a votat Unirea de la 1859 şi senator al judeţului Mehedinţi. A decedat în exil la Viena în 1878, iar trupul neînsufleţit a fost adus în ţară; se află în racla din cavoul de sub sfântul lăcaş, împreună cu osemintele altor membri ai familiei.

Constantin Săvoiu a ctitorit sapte biserici, printre care si Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Târgu Jiu, precum şi Şcoala nr. 8 din acest municipiu, rămânându-i vie amintirea în memoria urmaşilor, şi mai mult numele lui este scris în ceruri ca ctitor de lăcaşuri sfinte.

Mănăstirea are două hramuri:

  • Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi
  • Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai).

Datorită vitregiilor timpului, în 1962 mănăstirea a fost închisă, iar ultimii monahi vieţuitori au fost nevoiţi să plece la alte mănăstiri.

Prin stăruinţa descendentului Constantin Lafcovici ‘Moşulică’, fiul doamnei Magdalena Mihail Săvoiu, ajutat de preotul paroh Marin Matacă din Gârbov, s-au mai oficiat slujbe din când în când la această mănăstire (începând din 21 mai 1977).

Timp de 30 ani (1962-1992), Mănăstirea Dealul Mare ajunsese într-o stare jalnică, de umilire.

De la 1 februarie 1992 Sfânta Mitropolie a Olteniei a redeschis acest lacaş monahal cu vieţuitoare de la Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ din Strâmba-Jiu. Totodată au început lucrările de reconstrucţie a caselor ruinate, de consolidare a bisericii, ce cuprindea numai altarul şi naosul, precum şi construcţia pronaosului şi pridvorul, lucrări ce s-au executat până în anul 2001.

Biserica a avut iniţial plan treflat (cruce greacă) cu trei apside, în cea din mijloc fiind altarul, iar naosul, cuprins între celelalte două, susţine în spaţiul central, calota turlei octogonale, cu ancadramentele ferestrelor în arcade.

Genul arhitectural şi pictura aparţin stilului clasic italian, iar cel care a realizat decoraţiunile interioare este renumitul pictor bănăţean Nicolae Popescu, din Timişoara, pe care Constantin Săvoiu îl cunoscuse la Viena, când pictorul studia la Theresianum.

În următorii ani se intenţionează pictarea întregii biserici în stil bizantin, precum şi construcţia noului corp de chilii.

Toate aceste lucrări vor face din Mănastirea Dealul Mare o încântătoare aşezare monahală, care pe drept cuvânt ar putea fi numită ‘micul Tabor românesc’.

SURSA: http://www.infoprahova.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …