Home Breaking News Stiri Externe Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare – Betleem galerie foto)

Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare – Betleem galerie foto)

5 min read
0
0
599

Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare, sfant cunoscut si sub numele de “Incepatorul vietii de obste”, este o manastire ortodoxa din apropierea cetatii Betleem, fiind aflata pe drumul ce leaga Biserica Nasterea Domnului de Manastirea Sfantul Sava.

Manastirea, intemeiata in anul 476, de catre Sfantul Teodosie cel Mare, este asezata inspre est de localitatea Ubediyyeh, numita in vechime Cathismus, la o distanta de numai 12 kilometri est de Betleem.

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Manastirea a fost insa distrusa, in urma invaziei persane. Actuala biserica, impreuna cu dependintele acesteaia, dateaza din vremea posesiei grecesti a locului. Inainte de aceasta etapa insa, o alta biserica cruciata s-a aflat ridicata pe acest loc. Ruinele acesteia se afla incorporate in noua biserica greceasca.

La inceput manastirea a fost locuita de calugari, astazi insa ea este intretinuta de maici, putine la numar, insa deosebit de ospitaliere si calde. Printre acestea se afla si cateva maici din Romania.

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Intr-o pestera aflata in curtea manastirii se afla mai multe morminte sfinte, printre care si mormantul Sfantului Teodosie cel Mare. Pestera cu morminte este incununata cu o micuta capela, din care pornesc in jos trepte de piatra.

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trait in perioada secolelor V-VI. Sfantul s-a nascut in satul Mogarisos, din tinutul Capadociei, in estul Turciei de astazi, in jurul anului 423. Tatal sau se numea Proeresie si mama sa Evloghia, si erau amandoi credinciosi si cucernici.

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Sfantul Teodosie cel Mare intra de tanar in monahism, la o manastire din Ierusalim. Dupa ce petrece alaturi de pustnicul Longhin, se retrage intr-o pestera din apropierea Betleemului, unde timp de 50 de ani s-a hranit doar cu ierburi salbatice si legume.

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Datorita vietii sale, sfantul va aduna in jurul sau multi ucenici, dornici de viata duhovniceasca. Sfantul Teodosie va ridica o manastire, in jurul anului 500, imediat langa pestera in care vietuia, unde va pune si bazele vietii monahale de obste. De aici si supranumele de “incepator al vietii de obste“. Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trecut la cele vesnice in jurul anului 529, la varsta de 105 ani, fiind inmormantat in pestera in care a si vietuit atatia ani.

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Potrivit traditiei locului, Sfantul Teodosie a fost calauzit de Dumnezeu spre aceasta pestera, ca spre aceea in care s-au odihnit cei Trei Magi de la Rasarit, dupa ce s-au inchinat Pruncului Iisus, ducandu-i daruri. Ei s-au ascuns in aceasta pestera, spre a se intoarce in tara lor “pe alta cale”, nemaitrecand astfel pe la Irod, dupa cum i-a indemnat ingerul Domnului (Matei 2, 12).

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

In biserica manastirii se pastreaza, cu mare evlavie, Moastele Sfintilor Parinti ucisi de persi in anul 614, in urma invaziei persane. Sfantul Sava cel Sfintit a vietuit in aceasta manastire, ca si calugar, mai inainte de a se retrage mai adanc in pustie si a intemeia Lavra Sfantului Sava cel Sfintit.

Teodor Danalache

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

Manastirea Sfantul Teodosie din Betleem

SURSA: http://www.crestinortodox.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…