Home Breaking News Stiri Exclusive Marian MALCIU: “Variaţiuni pe-aceeaşi temă”

Marian MALCIU: “Variaţiuni pe-aceeaşi temă”

2 min read
3
0
504

MALCIU

Rondel de dor  

*****
Cerut-am fulgilor de nea
Portretul tău să-l deseneze
Şi-apoi pe geam să-l copieze
În chip de zbor de rândunea.
*
Pierdută-n timpul ce trecea,
Din elizeu să te creeze,
Cerut-am fulgilor de nea
Portretul tău să-l deseneze.
*
Cu apa scursă din cişmea
Udat-am ţărm în după-amieze,
Să-ţi număr paşii pe faleze
Când te aştept, iubita mea…
*
Cerut-am fulgilor de nea.
***

Sonetul dorului  

*****
În ciuda cestui timp ce iute trece,
Mi-e dor de ochii mari şi dulce gură,
Să-mi dea şi-acum a mea îmbucătură,
Total elan în vremea cea mai rece.
*
Îţi desenez figura-n viitură
Şi mâini îţi văd în val ce vrea să-nece
Adâncuri largi şi trupu-ţi a-l petrece
În negrul hău marcat de geamandură.
*
Pierdută-n vremuri nu demult apuse,
Doresc în zi şi-n nopţi să mi te-apropii
Ca să-ţi şoptesc cuvintele nespuse,
*
Cu drag sărut să-ţi şterg de lacrimi ochii.
E totuşi mult, dar pot să-ţi simt prezenţa
De vei putea să ştergi, cumva, absenţa.
***

Marian MALCIU

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

3 Comments

 1. Marian Malciu

  22 februarie 2016 at 1:33 PM

  Stimat şi drag prieten Mihai Mircea Totpal, mulţumesc din suflet pentru această surpriză plăcută! Mă simt onorat de atenţia acordată.
  Toate cele bune, alături de prietenia şi consideraţia mea!

 2. Olguţa Trifan

  22 februarie 2016 at 2:22 PM

  “Variaţiuni pe aceeaşi temă” -- Titlul unui grupaj poetic în măsură să ne dezvăluie adevărata temă a celor două poezii, dar nu orice fel de poezii, ci mai degrabă, două din cele mai plăcute ca gen, dificultate şi nu în ultimul rând muzicalitate -- un rondel şi un sonet (considerat de către specialiştii în domeniu, drept Rege al poeziei).
  Dar, revenind la tema acestor poezii, aş adăuga faptul că, în cazul de faţă, titlul poetic este un element auxiliar al textului, o etichetă prin care suma versurilor se identifică, plasându-se cu claritate, în tema sentimentului de Dor nutrit “Celei ce nu mai este”. Relevante, printre altele, sunt versurile: “Pierdută-n timpul ce trecea, / Din elizeu să te creeze,”- loc în care doar sufletele bune, pline de calităţi, ajung pentru a-şi petrece veşnicia.
  Un element tematizant în majoritatea creaţiilor poetice ale autorului, identificat şi de această dată, îl reprezintă raportul dintre creaţie şi suferinţă.
  Suferinţa pierderii, nostalgia, poetul dorind cu ardoare să mai poată retrăi frumoase momente trecute, neuitate, declarând spre finalul rondelului, cu voce stinsă, cu speranţă, teamă şi deznădejde…”Când te aştept, iubita mea…” şi ca într-o completare, ca pentru el, dar şi pentru ea…,”Cerut-am fulgilor de nea.”, şi la sonet -- “E totuşi mult, dar pot să-ţi simt prezenţa / De vei putea să ştergi, cumva, absenţa.”
  Marian Malciu, prin creaţiile sale, îşi distilează parcă amintirile fericite, regretele, poate ezitările faţă de cea care-i prematur trecută într-un timp nedefinit. Suplineşte astfel timpul iubirii pierdute, dorinţele neîmplinite cărora le dă viaţă prin crearea unor tablouri imaginare, veridice în sufletul său, dar şi al cititorului. O trece prin anotimpuri, prin situaţii diferite, înfăţişând stări de spirit oscilatorii ale bărbatului îndrăgostit, prins în vârtejul timpului neiertător care aşează distanţa dintre momentul singurătăţii actuale şi momentul despărţirii trecute încheind şirul momentelor de fericire într-o stare de dor profund.
  În ultimă instanţă, la Marian Malciu, natura iubirii pentru iubita pierdută pare să fie una motrice în poezie, în măsura în care sentimentele intense îl îndreaptă cu o dezinvoltură şi o dinamică deosebită în mânuirea condeiului şi a cuvântului.
  Încântată de versul citit şi de mesajul desprins, pot doar să vă felicit şi să mă înclin cu respect!

  Cu stimă şi prietenie,
  O.L.T.

 3. Marian Malciu

  22 februarie 2016 at 10:03 PM

  Parcă aş mai citi o dată şi încă o dată acest comentariu, stimată prietenă Olguţa Trifan…
  M-a surprins de de la bun început prin acurateţe, prin ordinea desăvârşită a ideilor exprimate şi, de ce nu, prin bogăţia de cuvinte şi expresii folosite în descrierea gândurilor şi sentimentelor autorului, dar nu numai. Ai înţeles foarte bine şi ai intuit exact gândul şi mesajul meu, intenţia mea, starea mea -- ca autor. Mă încântă această constatare şi mă bucură meticulozitatea pe care ai manifestat-o în analiza propriu zisă a celor două poezii. Cu adevărat, meriţi felicitări din partea mea!
  Îţi mulţumesc pentru atenţia acordată, pentru apreciere şi pentru analiza metodică şi chiar subtilă a acestor două poezii!

  Cu preţuire şi consideraţie,
  M.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…